De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel.Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Wat altijd goedkoop is in Italië; zelfs in de grootste steden, is koffie! Neem je een caffè al bar, dus staand aan de bar, dan kost dit je tussen de €0,80 en €1,20 voor een espresso. Voor een cappuccino zul je tussen de €1,20 en €1,60 betalen. En wil je graag wat cultureels doen maar niet al te veel geld betalen?
Op de meeste plaatsen betaal je tegenwoordig voor een espresso een prijs tussen de 1 euro en 1,20 en ligt de prijs voor een cappucco tussen de 1,20 en 1,50 euro.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
De reden waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken is vanwege de warme melk die wordt gebruikt bij dit drankje. Italianen lunchen en dineren uitgebreid. Dit zijn zware maaltijden die volgen na 11 uur in de ochtend.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Costadoro. Costadoro staat binnen Italië bekend als de gouden standaard. De koffiebonen van dit familiebedrijf werden in Italië al driemaal uitgeroepen tot de beste van het land.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
Alles wordt duurder, de inflatie in Nederland en Italië is min of meer gelijk (3% vs 2,9%). Maar in Italië koop je wel veel meer voor je euro, aldus de gegevens van Numbeo. Zij houden consumentenprijzen wereldwijd bij en vergelijken deze met elkaar.
Volgens de numbeo index zijn de dagelijkse kosten in levensonderhoud vergelijkbaar met Nederland. In Italië liggen de kosten iets lager. Ook als het gaat om uit eten gaan, ben je iets goedkoper uit in Italië.
Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
Hoe dan ook, de bestelling doe je op dezelfde manier: 'Buongiorno, un caffè per favore. ' Als je caffè zegt, bedoel je daar in Italië automatisch een espresso mee. Je hoeft dus niet om un espresso te vragen.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie. Al sinds ergens eind 800 in Turijn ontstaan, heeft espresso de hele wereld veroverd. En als je dus in Italië 'gewoon een koffie' (caffè) zou bestellen zonder er iets bij te zeggen, krijg je espresso.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, waar zowel de Arabica als de Robusta boon groeien. De koffie die hier vandaan komt, staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Het is dus een koffieboon die van zichzelf al wat zoeter smaakt.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
De echte authentieke Italiaanse espresso is Segafredo koffie kortgezegd het harmonieuze samenspelen van melangeren, branden en bereiden. De beste ruwe groene koffiesoorten, gecombineerd met de traditionele Venetiaanse kunst van het koffiebranden en de modernste bereidingstechnieken.
De ochtend is voor menig Italiaan het enige moment van de dag dat zij een cappuccino zullen drinken. Als ze op het moment staan om te gaan beginnen aan hun werkdag, wordt er nog snel een espresso naar binnen gewerkt binnen één slok.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
De Italianen consumeren 'slechts' 6 kilo koffie per persoon per jaar, goed voor een negende plaats. Italianen lijken daarmee kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.