Als u niet erg ziek bent wordt vaak eerst afgewacht of de lage luchtweginfectie binnen een paar dagen vanzelf over gaat.
Bij de meeste mensen gaat een luchtweginfectie vanzelf weer over. Dat kan soms wel een paar weken duren. Antibiotica is bij een virale luchtweginfectie niet nodig. Soms verloopt een infectie ernstiger.
Snotteren en hoesten zijn vaak de eerste waarschuwingssignalen van een luchtweginfectie of verkoudheid. Door de infectie zwelt het slijmvlies in de luchtwegen op en produceert slijm. Daardoor gaan we hoesten. Dat is niet altijd fijn, maar die hoestreflex zorgt er wel voor dat het slijm niet blijft zitten.
Een infectie van de onderste luchtwegen is een acute aandoening. Dat wil zeggen dat de klachten tijdelijk zijn (maximaal 21 dagen). Hoest is het belangrijkste symptoom. De twee vaakst voorkomende infecties van de onderste luchtwegen zijn een bronchitis en een longontsteking.
Met behulp vijf klinische gegevens (koorts, hoofdpijn, pijnlijke cervicale lymfeklieren, diarree en rhinitis) kan een huisarts onderscheid maken tussen een bacteriële en een virale oorzaak van een infectie van de lage luchtwegen.
De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Luchtweginfecties veroorzaakt door bacteriën verlopen vaak ernstiger. Bijvoorbeeld de legionellabacterie en de pneumokkenbacterie.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Luchtweginfecties? Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Voorbeeld is amoxicilline en piperacilline.
Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken. Als de hoest of koorts na 3 weken niet over zijn of als uw benauwdheid of pijn voelt bij het ademen of bloed ophoest, raadpleeg dan uw huisarts.
Bij de meeste mensen gaat een luchtweginfectie vanzelf weer over. Dat kan soms wel een paar weken duren. Antibiotica is bij een virale luchtweginfectie niet nodig.
Bij een lage luchtweginfectie is er een ontsteking in de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen (bronchitis) of de longen (longontsteking). Hoe ontstaat een lage luchtweginfectie? Een lage luchtweginfectie kan ontstaan als virussen of bacteriën vanuit de mond, neus en keel in de lage luchtwegen terecht komen.
Bij een lage luchtweginfectie is er een ontsteking in de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen (bronchitis) of de longen (longontsteking). Hoe ontstaat een lage luchtweginfectie? Een lage luchtweginfectie kan ontstaan als virussen of bacteriën vanuit de mond, neus en keel in de lage luchtwegen terecht komen.
De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid.
Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over. Als u vaak bronchitis heeft, is soms meer onderzoek nodig. Stop met roken als u rookt. Door roken duurt het langer voor u weer beter bent.
Symptomen van een onderste luchtweginfectie
Pijn op de borst. Keelpijn. Hoofdpijn.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Foto iStock Luchtweginfecties zijn super besmettelijk. Patiënten zijn wandelende 'ziektebommen'. Ze verspreiden hun virus of bacterie via hun handen en voorwerpen die ze hebben aangeraakt. Of door te niezen en hoesten: anderen ademen dan de besmette respiratoire druppeltjes in.
Hoesten komt meestal door rook, stof of verkoudheid. Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid en keelontsteking, worden meestal veroorzaakt door een virus en gaan vrijwel altijd zonder behandeling over. Infecties van de lagere luchtwegen kunnen zowel door een virus als een bacterie worden veroorzaakt. Longontsteking en bronchitis zijn voorbeelden hiervan.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.
Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica. Er zijn veel soorten antibiotica. Bijvoorbeeld penicilline.
Bij vastzittend slijm kunt u een hoestdrank gebruiken met bijvoorbeeld broomhexine of acetylcysteïne. Deze slijmoplossende middelen verminderen de viscositeit, ofwel de dikte van het slijm.
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.