De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.
Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Regelmatig water geven is uiteraard belangrijk maar vijgen kunnen zo goed tegen droogte dat het geen probleem is als je het eens vergeet. Door de beperking van de wortels blijft een vijg in pot kleiner, en geeft toch een leuke opbrengst.
Gele bladeren bij de vijgenboom kunnen wijzen op een tekort aan voeding. Dit kan veroorzaakt worden doordat de grond waarop de boom staat te droog is.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn.
Geef regelmatig water. Het klinkt misschien gek, maar hoe minder ruimte de wortels hebben, hoe meer vijgen je krijgt. Je hoeft ze dus niet in een overdreven grote pot te verplanten. Zet je ze in volle grond, dan kan je met oude tuintegels een “afbakening” maken voor je de put terug dicht gooit.
Door de juiste locatie te kiezen, regelmatig water te geven, te bemesten, te snoeien en bescherming te bieden tegen vorst, kun je een gezonde en productieve vijgenboom laten groeien. Vergeet niet om regelmatig te controleren op plagen en ziekten en oogst de vruchten op het juiste moment voor de beste smaak.
De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen.
Bemesting van een vijgenboom
Geef een vijg in pot een gemiddelde hoeveelheid organische, samengestelde meststof speciaal voor fruit. In het voorjaar (maart) en eventueel nog een keer een kleinere hoeveelheid in de zomer. Je kunt een vijg tevens ook bemesten met koemest en kalk.
Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei. Het is belangrijk om deze mogelijke redenen te onderzoeken en passende maatregelen te nemen om jouw vijgenboom te helpen vruchten te dragen.
De rupsjes leven onder een webje op vijgenbladeren. Hierdoor krullen de bladeren enigszins op. Ze eten enkel van de bovenzijde van het blad en laten de onderzijde en de nerven intact.
In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen. Je kunt de zomersnoei het beste doen in de maanden juni/juli op een bewolkte dag. Je wil voorkomen dat de bladeren kunnen verbranden.
Fosfor en kalium
Ze helpen de boom sterke wortels en gezonde vruchten te ontwikkelen. Een evenwichtige meststof met een lage stikstof-hoeveelheid en hogere percentages fosfor en kalium is ideaal voor vijgenbomen.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Een lei-vijgenboom snoeien is eenvoudig. In de vroege zomer nijp je de helft van de groeitoppen aan de hoofdtakken van de waaier uit. Daardoor zal de boom meer groei lager aan de takken aanmaken. Deze scheuten bind je aan zodra ze verschijnen.
De Vijgenboom kan niet goed tegen flinke wind en de muur beschermt dan de boom tegen koude wind die vaak vanuit het noorden komt.
Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium. Dit is allemaal goed voor je botten, bloedvaten en je hart.
Vijgen rijpen niet
In de kas heb je mogelijk meer kans op succes. Buiten de kas hebben alleen de kleine vruchtjes ter grootte van een erwt die eind zomer ontstaan kans om de winter te overleven. Als ze het koude seizoen goed doorstaan, zijn ze sterk genoeg om in de zomer te bloeien en vruchten te produceren.
Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten.
Vijgen die in de pot groeien en buiten overwinteren, zijn wat kwetsbaarder. Het is absoluut noodzakelijk om de potten tegen bevriezing te beschermen in geval van langdurige vorst. U vult droge bladeren, mulch, houtsnippers of dennennaalden als isolerende laag in de tussenruimtes.