Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
De korst op de wond
Laat de korst goed zitten en krab/pulk er niet aan. Anders moet het hele proces opnieuw beginnen en maak je de huid weer opnieuw open. Dit keer dieper dan daarvoor. De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Ga niet zwemmen, in bad of in sauna zolang hechtingen in de wond zitten. Doe voorzichtig aan en zorg dat er geen spanning op de wond komt. Door spanning kan er een zwelling ontstaan.
Jeuk, pijn na een ingreep is normaal gedurende twee, drie dagen. Indien jeuk of pijn langer aanhoudt (of zeker als de klachten verergeren) moet u rekening houden met allergie aan het verband. Dat kan de wonde moeilijker doen genezen.
Koel de huid met een koud washandje of leg een ijsklontje op de jeukende plaatsen. Vermijd stoffen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals bepaalde (schoonmaak)stoffen, kleding, of geparfumeerde producten. Probeer de jeuk te verzachten door op de jeukende plaatsen zachtjes te drukken of te kloppen.
Bij ontstekingsprocessen van de huid komen eiwitten vrij die jeuk veroorzaken.Die stoffen komen ook vrij bij de genezing van een wond. Daarom kan bijvoorbeeld een litteken of brandwond jeuk veroorzaken. Bij veel huidaandoeningen is ook sprake van een droge huid.
Nieuw litteken
Een vers litteken jeukt omdat je lichaam bezig is om je huid te herstellen. Dat veroorzaakt jeuk. Een tekort aan vocht speelt dan meestal ook mee: een beschadigde huid heeft moeite met het vasthouden van voldoende vocht.
Heb je last van jeuk? Maak je dan geen zorgen, want als een wond jeukt na een operatie, duidt dit juist op een goed helingsproces. Probeer niet te krabben en laat de plek zo veel mogelijk met rust. Zo verkrijg je de mooiste wondgenezing!
De arts spreekt met u af wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Gun uw wonde voldoende rust, dit zal het genezingsproces bevorderen. Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
De laatste fase heet de rijpingsfase of remodellering. Het granulatieweefsel heeft de top bereikt. Het nieuwe weefsel is nog erg kwetsbaar. Daarom moet dit uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsellitteken.
Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen. Deze wondbodem moet worden beschermd en mag niet uitdrogen.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten. Na het verwijderen, houdt de wond nog één dag droog. Behalve hechtingen verwijdren wordt er ook nog naar de wond gekeken en gecontroleerd op ontsteking en genezing. Bij twijfel wordt de huisarts voor beoordeling erbij gehaald.
Probeer niet te krabben of te wrijven indien u jeuk heeft. Liever kloppen op de huid of een verkoelende zalf op smeren. Probeer eventueel afleiding te zoeken. Het dragen van ruwe of wollen kleding kan de jeuk verergeren.
Het vormen van een litteken kan tot twee jaar na de beschadiging duren en is sterk afhankelijk van de vorm, grootte en plek van het letsel. Soms reageert het lichaam afwijkend op een beschadiging, waardoor een sterk afwijkend litteken kan ontstaan.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Wat moet ik vooral niet doen? Bij een litteken dat jeukt geldt: wat je ook doet, krab niet. Door te krabben haal je de huid steeds opnieuw open en vergroot je de kans dat er bacteriën in de huid komen. Daardoor vererger je het litteken juist en ben je nog veel verder van huis.