Rol de taart door de chocoladeschilfers (gespreid op een ruime vlakke schaal) en werk nadien de bovenkant af. En anders kan je de zijkanten met chocolade bekleden als je de schilfers royaal in de hand neemt en tegen het laagje slagroom aandrukt. Er zal altijd een beetje gedoe aan te pas komen.
Om de buitenkant van de taart te bekleden kun je marsepein of rolfondant (suikerpasta) gebruiken. Wat je ook gebruikt, je moet de marsepein of rolfondant eerst goed kneden vooraleer je 'm kunt uitrollen. Strooi wat bloemsuiker (zeker geen bloem!)
Een schraper: nadat je de taart globaal hebt ingesmeerd, strijk je botercrème strak met een schraper. Het is belangrijk dat de schraper hoger is dan de taart. Met een schraper kun je veel nauwkeuriger werken dan met een paletmes. Vooral als je begint met taarten afsmeren, is het dus handig om een schraper te gebruiken.
Het is de bedoeling dat je 2 lagen vulling in de taart krijgt. Dus dan snijd je met de taart 2x op verschillende hoogte door de taart. Zorg ervoor dat de lagen goed op elkaar blijven zodat je het weer recht op elkaar kan stapelen bij het vullen. Zo krijg je een strakke en rechte taart.
Voor het afsmeren van uw taart kunt u zowel slagroom als botercrème gebruiken.
4. Kan ik mijn taart afsmeren met slagroom? Ja, je kunt slagroom gebruiken om je taart af te smeren.
Eén portie botercrème is voldoende voor het vullen en afsmeren van 1 taart van 20 cm of een toef op ongeveer 12 cupcakes.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
De meest natuurlijke rode kleurstof is het sap van rode biet. Een hel als je je kleding ermee vlekt, maar ideaal om (in kleine hoeveelheden) te zorgen voor een Barbieroze effect. Voeg een klein beetje van het sap toe aan de zoete slagroom en meng zorgvuldig.
In de vriezer blijft botercrème tot wel 3 maanden goed. Genoeg tijd dus om weer iets lekkers te bakken. Haal het bakje een aantal uur voor gebruik alvast uit de vriezer en meng de botercrème goed met een mixer voor je begint met decoreren. Zo krijgt je botercrème weer een gladde textuur.
Je kan deze boter crème kleuren met levensmiddelen kleurstof. Voeg enkele druppels toe tot de gewenste kleur is bereikt , voor wittere botercrème gebruik je witte kleurstof .
Je kunt de taart het beste een dag van te voren bereiden dan heeft het tijd genoeg om op te stijven en is het iets makkelijker om aan te snijden.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Een lekkere taart van biscuit heeft minimaal één laag vulling, hoe hoger de taart wordt hoe meer je deze kunt vullen met 1 of 2 lagen. Voordat je gaat vullen, moet je eerst de taart in één, twee of drie lagen snijden, afhankelijk van de dikte van het biscuit.
Wil je fondant vastplakken op bijvoorbeeld een taart? Dan kun je de fondant een beetje nat maken met wat water om het wat plakkerige te maken. Gebruik niet te veel water, want dan wordt fondant juist te zacht. Ook water kun je het beste gebruiken voor het vastplakken van niet al te grote en niet al te zware decoraties.
Begin rustig, vooral als je met een elektrische mixer klopt. Als je de mixer gelijk al hoger zet, wordt de slagroom minder luchtig. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De verse slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt.
Bij het kleuren van botercrème is het toevoegen van zwarte cacao voordat je de kleurstof toevoegt een manier om een diepere kleur te krijgen. Met een standaard botercrème heb je kans dat bij toevoeging van te weinig kleurstof de kleur grijs of paars wordt.
De truc om slagroom goed stevig of stijf te kloppen zijn koude materialen. Een koude kom dus, maar ook je gardes en de slagroom zelf. Ik gebruik zelf altijd een metalen kom, deze zijn van zichzelf al wat koeler dan bijvoorbeeld een plastic kom. Je zou je kom ook een tijdje in de koelkast kunnen zetten.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
Hoe je taarten, koekjes en cakes het beste bewaart is afhankelijk van het recept. Over het algemeen geldt dat de meeste baksels ongeveer 1 week goed blijven in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
De meeste (kerst)taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
Meng 125 gram mix voor botercrème met 125ml water en laat dit mengsel minimaal 1 uur opstijven bij kamertemperatuur.
Gebruik ongezouten roomboter en poedersuiker. Poedersuiker wordt veel beter opgenomen, waardoor je botercrème de mooiste structuur krijgt. En erg belangrijk: haal je boter op tijd uit de koeling want het moet echt op kamertemperatuur zijn. Laatste tip: klop de boter echt lang genoeg.
Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.