Duitsland kan de prijzen deels lager houden dan Nederland omdat er simpelweg meer mensen wonen. De afzetmarkt is daardoor groter en daardoor kan er gunstiger in worden gekocht. Verder is in Nederland het standaard btw-tarief hoger dan in Duitsland, 21 tegen 19 procent.
Boodschappen in Duitsland straks nóg goedkoper dan in Nederland, zelfs Utrechter kan beter grens over. Het wordt volgend jaar nog aantrekkelijker om je boodschappen in Duitsland te doen, zeggen retailexperts. Een volle boodschappenkar is bij de oosterburen dan zo'n 25 procent goedkoper.
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
Vooral op sterke drank, bier, wijn, sigaretten, frisdranken, wasmiddel, dierenvoeding en drogisterij-artikelen kun je in Duitsland besparen. Vind jij Duitsland te ver, dan heb je misschien iets aan de bespaartips voor je boodschappen die Metro eerder gaf.
Lage prijzen
Boodschappen doen bij de Kaufland supermarkt is vaak zelfs 25% goedkoper dan als je boodschappen doet bij de Aldi en Lidl in Nederland. Duitsland hanteert een andere prijsstrategie. Dit betekent dat de prijzen voor voedselwaren en levensmiddelen in Duitsland gemiddeld lager zijn dan in Nederland.
Duitsland is in velerlei opzicht goedkoper dan Nederland. Zo is wonen over het algemeen een stuk goedkoper, betaald u in de horeca beduidend minder en liggen de prijzen in veel winkels lager dan in Nederland. In de Duitse supermarkt is zelfs de Goudse kaas goedkoper dan in Nederland.
Kaufland is sinds 1968 een Duits hypermarktconcern met de hoofdzetel in Neckarsulm. Het behoort tot de Schwarz Gruppe, waar ook Lidl onder valt. Het bedrijf voert een uitgebreid assortiment levensmiddelen en non-food.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations.
"Er zijn inderdaad significante prijsverschillen", licht Molenaar toe. "Neem bijvoorbeeld een flesje parfum, dat is in Duitsland bij een drogisterij al gauw euro's goedkoper. Laat staan als je kijkt naar de huismerken die ze verkopen, die zijn soms tot wel meer dan de helft goedkoper."
Een supermarktkarretje vol boodschappen kost in Duitsland een euro of vijf minder dan in Nederland. Maar wat vooral opvalt is dat in beide landen de prijzen in anderhalf jaar tijd schrikbarend zijn gestegen. Groningers en Drenten winkelen weer volop vlak over de grens in Duitsland.
EDEKA is de grootste supermarktketen met de meeste winkels in Duitsland.
Duitsland kan de prijzen deels lager houden dan Nederland omdat er simpelweg meer mensen wonen. De afzetmarkt is daardoor groter en daardoor kan er gunstiger in worden gekocht. Verder is in Nederland het standaard btw-tarief hoger dan in Duitsland, 21 tegen 19 procent.
Omdat de Duitsers niet aan het werk zijn, zullen veel winkels gesloten zijn. Winkels die wel open zijn, sluiten op deze dag vervroegd, meestal om 2 uur 's middags. Net als in Nederland wordt in Duitsland Pasen (Ostern in het Duits) gevierd. Dit wordt ook in Duitsland altijd gevierd op een zondag en een maandag.
Winkelen in Gronau
De vele leuke winkeltjes zijn een echte schatkamer. Van mode tot cosmetica en smaakvolle Gronause souvenirs, u vindt er alles wat uw hart begeert. Ga op ontdekkingstocht en wandel ontspannen door het stadscentrum.
Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter. Dat komt door een andere kostenstructuur en lagere accijns op alcohol in Duitsland. Een maaltijd inclusief consumpties in Duitsland is 10 tot 20% goedkoper. Geen verschillen waar we hier hard voor naar de winkel rennen.
Daarnaast is bier en frisdrank vaak voordeliger in Nederland. In Duitsland betaald men koffiebelasting, kaffeesteuer genoemd. Onze oosterburen betalen in eigen land een accijns van € 2,19 per kilo geroosterde koffie en maar liefst €4,78 per kilo oploskoffie.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!)betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Volgens Picnic kost een liter Coca Cola in Duitsland 1,08 terwijl je er in Nederland 1,83 voor betaalt. Een pot Nutella kost in Nederland 3,02 en in Duitsland 2,79. Een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 en in Nederland 5,22.
Discountsupermarkt niet altijd het goedkoopst
Lidl is 3 procent goedkoper dan gemiddeld en Aldi zit, samen met Albert Heijn, op 1 procent onder het gemiddelde. De prijzen bij Jumbo en Plus zijn gemiddeld.