Een licentie is een afspraak waarin u een bedrijf of persoon toestemming geeft om uw creatie te gebruiken. U kunt dit mondeling of schriftelijk afspreken in bijvoorbeeld een overeenkomst. Of in uw algemene voorwaarden. Als u een licentie geeft, blijft u zelf eigenaar van uw creatie.
Een licentieovereenkomst is een juridische overeenkomst tussen twee of meer partijen, waarbij de ene partij (de licentiegever) het recht geeft aan de andere partij (de licentienemer) om bepaalde rechten te gebruiken die door de licentiegever worden gehouden.
Licentievergoeding: royalty's
Voor het gebruik van zijn of haar ie-rechten, vraagt de licentiegever veelal een vergoeding. Deze vergoeding noemen we ook wel een “licentievergoeding”. Let op: een vergoeding is niet verplicht! Een licentie kan namelijk ook kosteloos worden verleend.
Bij een merklicentie bijvoorbeeld, geeft de merkhouder toestemming aan anderen om zijn merk in een bepaald gebied onder bepaalde voorwaarden te gebruiken. In ruil hiervoor betaalt de licentienemer een financiële vergoeding (royalties) aan de licentiegever.
Ook het feit dat een licentie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een pand- recht, zonder enig formeel vereiste en zelfs mondeling tot stand kan komen, bevestigt dat de wetgever een licentie niet als een beperkt recht maar veel- eer als een persoonlijk recht heeft willen kwalificeren.
Het overdragen of verlenen van een licentie is geen levering, maar een dienst. De normale plaatsbepalingsregels bij diensten zijn derhalve van toepassing.
Als eigenaar van intellectuele eigendom (IP) kunt u een andere rechtspersoon. een gebruiksrecht of "licentie" verlenen. Maar u kunt uw intellectuele eigendom ook verkopen. We noemen dat "vervreemding" of "overdracht" van intellectuele eigendom.
Met een licentie geeft u een ander toestemming om: uw product of techniek met een octrooi te verkopen, te maken of te gebruiken. uw foto, tekst, software, tekening, film of ander creatief werk met auteursrecht te publiceren of te gebruiken.
Een permanente licentie kan voor altijd toegang bieden tot één product, bijvoorbeeld software. Maar de licentie geldt mogelijk alleen voor de specifieke versie die wordt aangeschaft. Een abonnement biedt doorgaans doorlopend toegang tot een set aanvullende applicaties.
Een octrooilicentie is een afspraak tussen de licentiegever (de octrooihouder) en de licentienemer. Met een licentie krijgt de licentienemer toestemming van de licentiegever om de uitvinding: zelf te maken.
Software wordt onder bepaalde voorwaarden beschermd door het auteursrecht. Om een computerprogramma te mogen gebruiken, moet u dan ook beschikken over een licentie of een overdracht van rechten. De licentie is met andere woorden de toelating om de software te gebruiken.
Licensing is het onder licentie (laten) uitbrengen van producten van een bepaald merk door een andere fabrikant of verkooporganisatie. Licensing kan betrekking hebben op auteursrecht, maar ook op het basale recht om een product met een bepaalde naam of een bepaald merk op de markt te mogen brengen.
Als licentiebeheerder heb je de belangrijke taak om te zorgen voor het rechtmatig gebruik van software en de naleving van de daarbij behorende compliancy-regels.
Als licentiemanager draag je zorg voor het sturen op het rechtmatig gebruik van software (compliancy) en daarnaast stuur en adviseer je over het doelmatig en zo efficiënt mogelijk inzetten van software licenties. Dit doe je in nauwe samenwerking met de contractmanager en het SLM-team.
Een merklicentie houdt in dat de merkhouder aan een ander toestemming verleent om van zijn merk gebruik te maken. Dat kan een Holding zijn die aan een dochterbedrijf een licentie geeft, maar ook is een licentie uitermate geschikt om een bepaalde winkelformule snel in de markt te zetten door het verlenen van licenties.
Wat is een online licentie? Aanschaf van de licentie geeft studenten toegang tot de online leeromgeving en het daarop geplaatste online boek. Zo hebben ze alle inhoud tot hun beschikking. Ook als ze een oude druk of een tweedehands boek gebruiken kunnen ze toegang tot de actuele online content kopen.
vergunning (zn) : admissie, autorisatie, bewilliging, consent, dispensatie, inwilliging, licentie, permissie, toelating, toestemming, verlof. volmacht (zn) : autorisatie, lastgeving, licentie, machtiging, mandaat, procuratie.
Digitale licenties zijn gekoppeld aan je hardware en Microsoft-account, dus je hoeft niet te zoeken op je pc. U kunt aan de slag gaan als uw pc is verbonden met internet, zodat u zich kunt aanmelden bij uw Microsoft-account. Als u geen digitale licentie hebt, kunt u een productcode gebruiken om te activeren.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
In de licentieovereenkomst staat een omschrijving van hetgeen waarop de gebruiksrechten worden verleend. Een licentieovereenkomst kan bijvoorbeeld betrekking hebben op: logo, foto, tekst, (website)ontwerp, merk, uitvinding, online dienst, knowhow of software.
Je kunt vrijwel alles online verkopen wat je ook op straat mag verkopen. Wapens of beschermde diersoorten moet je dus geen handeltje in beginnen. En als je klant jou als bedrijf kan ervaren dan moet je je wel eerst inschrijven bij de KvK. Als je een eigen webwinkel gaat beginnen gelden er nog wel meer regels.
Welk btw-tarief moet je rekenen? Het standaardtarief in Nederland is 21%, het lage tarief geldt voor uitzonderingen maar die komen wel veel voor in de culturele sector. In principe zijn auteursrecht-, licentie-, exploitatievergoedingen en/of royalties belast met 21% btw.
Welke licentie u nodig heeft, hangt af van uw functie (eigenaar, werknemer, verkoper) en wat u wilt bestrijden of beschermen. Gebruik de tool van Bureau Erkenningen om te bepalen welke licentie u nodig heeft. Soms is het gebruiken van veiligheidsinstructies voldoende.
Is er sprake van een Nederlandse particulier, dan is 21% Nederlandse btw verschuldigd (rubriek 1a van de btw aangifte). Bij een afnemer binnen de EU is btw verschuldigd in de EU-lidstaat van de afnemer. De digitale dienstverlener dient na te gaan welk btw-tarief van toepassing is en deze btw af te dragen.