Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.
Gebruik vers kaneelpoeder in zelfgemaakte appelmoes, voeg het toe aan een stoofpot of strooi wat over de warme chocolademelk. Gebruik je tot nu toe kaneel uit een potje? Maal eens je eigen kaneelpoeder van kaneelstokjes en ervaar hóe lekker het is!
Een kaneelstokje is meerdere malen te gebruiken en kun je schoonspoelen en laten drogen voor de volgende keer.
Kaneel is eigenlijk de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom (Cinnamomum verum). De dikke schaafsels vormen kaneelstokjes, de rest wordt vermalen tot poeder.
Als de kaneelschors wat brokkelt, is het noodzakelijk om speciale kaneel raspjes te gebruiken. Helaas is het zelfs met de beste kaneel rasp moeilijk om te voorkomen dat droge kaneelenschors zich splitst of uit elkaar valt, als het langer is bewaard.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3). Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk. De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg. Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
De aromatische smaak en geur zijn aan de etherische oliën te danken. Kaneelpijpjes kunnen altijd vervangen worden door gemalen kaneel, hoewel voor sommige gerechten het poeder een te sterke verkleuring veroorzaakt. Een teveel kaneel geeft daarnaast een bittere smaak.
Kaneel is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Het bevat ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het draagt dus net als groenten en fruit bij aan de toevoer van allerlei gezonde voedingsstoffen.
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Zelfgemaakte appelmoes
Wie zelf appelmoes gaat maken, kan prima een kaneelstokje laten meekoken met de stukjes appel. De smaak van het stokje trekt er dan lekker in, waardoor de appelmoes meteen meer smaak krijgt. Als u bang bent dat uw appelmoes te veel naar kaneel gaat smaken, kunt u ook kaneelpoeder toevoegen.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
Wat heb je nodig voor het maken van kaneelthee? De bereidingswijze voor de beide soorten thee is eigenlijk hetzelfde. Doe twee kaneelstokjes in de thermosfles. Voeg voor het maken van kaneel-gemberthee twee stukjes (van ongeveer 1 cm, afhankelijk van hoe sterk je het wilt hebben) geschilde gember toe.
Kaneel heeft een zoete en houtachtige smaak met een licht vleugje citroen en zijn kruidige smaak wordt vaak vergeleken met de sterke stoot van kruidnagel. Er is behalve de textuur geen verschil in smaak tussen gemalen kaneel en kaneelstokjes, maar de manier waarop ze worden gebruikt verschilt wel.
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.
Wist je dat kaneel je haar lichter kan maken? Meng gewoon wat kaneelpoeder met je conditioner en breng het gelijkmatig aan op je haar. Laat het vervolgens een nachtje intrekken en spoel het de volgende ochtend weer uit je lokken. Na verloop van tijd zal je coupe een stuk lichter zijn.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken.
Honing en kaneel versterken elkaar en vullen elkaar aan. De combinatie van honing en kaneel is niet alleen lekker, maar ook super gezond en goed tegen allerlei kwalen. Maak een mengsel van honing en kaneel, besmeer hiermee bij het ontbijt een boterham, het werkt cholesterol verlagend en houdt de aderen flexibel.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
De Ceylon kaneel is duurder vergeleken met de Cassia kaneel. Daarnaast is de kwaliteit beter, mede door de lage hoeveelheid coumarine.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.