Tijdens de bereiding –2 minuten verhitten, mét deksel, is voldoende– openen de schelpen zich. Als ze niet opengaan zijn ze niet eetbaar.
Vongole en kokkels koop je vers en dus ook levend, bewaar ze daarom ook niet langer dan 2 dagen in de koelkast, hierna kan de kwaliteit van de schelpen snel naar beneden gaan.
Houdbaarheid: Venusschelpen / vongoles zijn een paar dagen tot maximaal een week houdbaar.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Vongolen kunnen het hele jaar door worden gegeten, maar het verschilt wel per seizoen hoe lekker de vongole smaakt. Vongolen zijn minder lekker als ze in de zomermaanden juli en augustus worden gevangen. Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur van het water. Vongolen smaken beter als ze uit koud water komen.
Vongole is razend populair in de keukens van Zuid-Europa. Dit zeer smakelijke schelpdiertje bevat veel vlees en heeft in de smaak iets pittigs en iets zoets. Op dezelfde manier te bereiden als de mossel.
Hoe vongole schoonmaken? Vongole maak je makkelijk schoon door de schelpdieren een uurtje in ruim gezouten water te laten. De diertjes zullen zelf het zand uit hun schelp verwijderen. Daarna hoef je ze alleen nog onder koud water te spoelen en ze zijn klaar om gebruikt te worden.
De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn.
Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren.
Pasta vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren. Ik gebruik hiervoor vongole oftewel venusschelpen zoals we ze in het Nederlands noemen. Het zijn mooie schelpjes met een lekkere zachte eetbare binnenkant.
Gekookte kokkels zijn bij een temperatuur van 0 tot 4 graden in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar. De verse daarentegen zijn 7 tot 10 dagen vanaf de vangst houdbaar op een donkere plaats bij een temperatuur van maximaal 3 graden.
Delhaize | Vongole | 500 gr | Delhaize.
De venusschelp leeft in zandbodems en komt voor beneden de laagwaterlijn en is tot op 400 m diepte waargenomen. De soort bevindt zich echter meestal op een diepte van ongeveer 30 tot 60 meter. Het zijn filteraars die leven van in het water zwevend voedsel.
Delhaize | Venusschelpen | 500 gr | Delhaize.
Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.
Doe de gootsteen vol koud water met een handje fijn zout en laat de kokkels een kwartier liggen. Spoel af en herhaal met vers water. Laat ze nu nog minstens een half uur zo liggen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk zand kwijt raken.
De wrattige venusschelp, in de handel meestal praire genoemd, heeft een ronde, bolle schelp met duidelijke ribbels. De schelp heeft meestal een diameter van 3 – 7 cm. De schelpdieren komen voor op en bij rotsachtige bodems langs de westkust van Europa en zuidelijk Afrika.
Kokkels leven net onder de zeebodem in het zand. De schelpdieren hebben twee buisjes die net boven het zand uitsteken en waar op een slimme manier gebruik van wordt gemaakt. Het voedsel wat in het water zit, wordt door de ene buis naar binnen gezogen. Voor de afvalverwijdering wordt de andere buis gebruikt.
Venusschelpen, kokkels, scheermessen en andere eetbare schelpjes bevatten nu eenmaal zand en dat krijg je er niet uit door ze vooraf te spoelen of even te laten weken in water. Het wondermiddeltje om ze helemaal zandvrij te maken, is een schep zout.
De verse kokkels, ook wel hartschelp genoemd, hebben een heerlijke zomerse smaak. Helemaal in combinatie met een pasta, verse peterselie, witte wijn, parmezaan en citroensap. Kokkels zijn tweekleppige schelpdieren die in de bodem van zoute en brakke wateren leven.
Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal.