Hoe ziet een altviool eruit? De altviool en de normale viool kennen beide geen vaste afmetingen, maar gemiddeld genomen is een altviool tot wel tien centimeter langer dan een viool. Muziek voor de altviool wordt genoteerd in de c-sleutel, omdat anders alle noten onder de notenbalk uitsteken.
Wat zijn de grootste verschillen met de viool? Een altviool is een kwint lager gestemd, CGDA in plaats van GDAE, dus precies een octaaf hoger dan een cello. De altviool is groter (37 tot 44 cm klankkast lengte ten opzicht van 35 cm bij een viool) en heeft geen vaste maat.
De lage C-snaar geeft de altviool zijn eigen donkere, krachtige, soms zelfs sombere klank, die bewust wordt gebruikt in passende passages van klassieke muziek, maar bijvoorbeeld ook in filmmuziek. De A-mineur drieklank in vioolsleutel en altsleutel.
Doorgaans is de viola groter dan de viool maar heeft geen vaste maat. Door de grote en het dikkere blad heeft dit instrument een uiterst mooie donkere en sonore klank. Het instrument heeft een grote toonomvang en zeer geschikt voor het spelen van solo passages binnen het orkest.
Wat kost een tweedehands viool of altviool? Reken voor een goede tweedehands viool op een prijs tussen de 750 en 1500 euro. De prijzen kunnen echter oplopen tot wel 15000 euro, afhankelijk van wie de bouwer is en of de viool helemaal met de hand is gemaakt of dat er ook fabrieksmatig is gebouwd.
De meest gangbare maten voor altviolen liggen tussen de 38 en 43,7 cm, overeenkomend met de maten 15 – 17¼ inch. Grootte altviool: Toen de klassieke vioolbouwers leefden was de altviool nog geen solo-instrument.
De viool kan best pittig zijn om mee te starten. Zuiver spelen is bij een viool moeilijker dan bijvoorbeeld bij een gitaar, waar de hals in vakjes is ingedeeld. Violen worden in heel veel verschillende maten gemaakt.
Een goed klinkende viool herken je aan het feit dat ze aangenaam is om naar te luisteren Ze klinkt niet gesloten of metaalachtig, en ze resoneert goed. Het instrument dient in goede staat te zijn en prettig in de hand te liggen tijdens het test-spel.
Altsleutel: De altsleutel, of C-sleutel, wordt minder vaak gebruikt, maar is essentieel voor instrumenten zoals de altviool. Deze sleutel geeft de positie van de noot C aan, en wordt geplaatst op de middelste lijn van de notenbalk.
Stradivarius-violen, gebouwd door de 17e-eeuwse vioolbouwer Antonio Stradivari, zijn wereldberoemd. Dat komt niet alleen door hun prachtige voorkomen, maar voornamelijk door het schitterende geluid. Zo worden Stradivarius-violen beschouwd als de mooist klinkende violen ter wereld.
Net als de viool, heeft de altviool ook 4 snaren: de A - G - D - en…. C snaar. De C snaar is heel bijzonder. Deze zorgt er namelijk voor dat de altviool lager kan spelen dan de viool.
De altviool bestaat uit een houten klankkast met vier snaren. Je houdt de altviool vast tussen je linkerschouder en kin.
De viool is geen gemakkelijk instrument om te leren. Het vergt heel wat uren oefenen en nog meer motivatie, vooral als je bij een orkest wilt en concertviolist wilt worden. Er zijn maar weinig mensen op deze wereld die niet van muziek houden. Muziek is tenslotte voor iedereen.
De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca.1632), beiden afkomstig uit Brescia.
De G-sleutel is voor hoge tonen.De F-sleutel wordt gebruikt voor lage tonen. De twee puntjes geven aan waar de noot F ligt, namelijk op de lijn tussen de twee puntjes.
Wat betekent het als er in plaats van cijfers een 'C' staat? Voor twee veelvoorkomende maatsoorten is er een verkorte schrijfwijze. De C staat voor een vierkwartsmaat (4/4) en een C met een streep erdoor staat voor een 'gesneden vierkwartsmaat', ofwel een tweetweedemaat (2/2).
De C-sleutel is de enige sleutel die kan verschuiven op de notenbalk. Als het midden van de sleutel gelijk ligt met de middelste lijn, is het een altsleutel (vernoemd naar de altviool, niet naar de stemsoort alt). Ligt het midden een lijn hoger, dan is het een tenorsleutel (gebruikt door fagot, cello en trombone).
Kwaliteit van het gebruikte hout
De kwaliteit van het hout is ook belangrijk. Met name bij het achterblad zijn de verschillen goed te zien. Het achterblad wordt vrijwel altijd van esdoorn gemaakt. Hoe mooier de vlamming (tijgerprint) in het esdoorn hoe duurder de viool.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro.
Stentor is een populair en allround bekend merk voor beginnende en gemiddelde violisten. De Stentor Student I is verkrijgbaar voor €100-€120.
Bij voorkeur betekent langere tijd een jaar, maar drie maanden is wel het minimum. Als je korter dan dat bezig bent heb je een beeld van het begin (houding etc), maar niet een beeld wat vioolspelen inhoudt en hoe 'het' nu echt is. Je hebt de viool dan geen eerlijke kans gegeven.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.