Ja, op het moment dat je zwanger bent geraakt, kun je nog steeds 'ongesteld' worden.
Heb je het idee dat je zwanger bent terwijl je toch de pil hebt geslikt? Doe dan een zwangerschapstest op de eerste dag dat je ongesteld zou moeten worden. Dit is dus in je stopweek.
In het kort. Gebruik middelen voor anticonceptie niet tijdens de zwangerschap. Het per ongeluk doorgebruiken van de anticonceptiepil of de prikpil in de eerste weken van de zwangerschap heeft waarschijnlijk geen nadelige effecten op de zwangerschap of foetus.
Tijdens het slikken van de pil word je regelmatig ongesteld.Dit is een onttrekkingsbloeding. Zodra je stopt met de pil komt je natuurlijke menstruatie weer op gang. Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld.
In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
Een innestelingsbloeding kan een vroeg teken van zwangerschap zijn en betekent alleen dat je bevruchte eicel in de baarmoeder is ingenesteld. Als je echter bloed ziet en je je enigszins zorgen maakt, kun je dit het beste laten controleren om eventuele risico's uit te sluiten.
In deze stopweek verlies je bloed.Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Betrouwbaarheid Bij zorgvuldig gebruik (zonder pillen te vergeten) is de kans op zwangerschap heel klein (0,3% per jaar). Bijwerkingen De eerste maanden kunt u last hebben van hoofdpijn en gespannen borsten.
Het meest betrouwbare moment om een zwangerschapstest te doen is vanaf 28 dagen na het begin van je vorige menstruatie. Hoe langer je wacht met het doen van een zwangerschapstest, hoe betrouwbaarder de uitslag. De concentratie van het hCG-hormoon in je urine is dan namelijk hoger.
Pil vergeten in de eerste week van de pilstrip: Maak de strip af, en gebruik gedurende zeven dagen als aanvullende bescherming een condoom. Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er géén eicel vrijkomt. Ook zorgen ze ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Verder wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen minder goed kunnen doordringen. Deze drie effecten zorgen er samen voor dat je niet zwanger wordt.
Tijdens je zwangerschap kan je bloed verliezen.Vaak is dat onschuldig, maar het kan ook ernstig zijn. Vind je het lastig om te bepalen of het onschuldig of ernstig is? Bel dan altijd met je verloskundigenpraktijk of huisarts.
Een innestelingsbloeding komt in ongeveer twintig procent van de zwangerschappen voor. Je verliest een beetje bloed, net als bij een beginnende menstruatie, alleen het moment in de maand is niet logisch.
1 op de 5 zwangere vrouwen verliest bloed uit de vagina in de eerste 12 weken. Bij de helft van hen stopt het bloeden vanzelf en gaat de zwangerschap door.
Eén pil vergeten
Je kunt de pil die je vergeten bent alsnog innemen. De volgende pil neem je gewoon in op het tijdstip dat je dat altijd doet. Als dit betekent dat je op dezelfde dag twee pillen moet slikken, is dat niet erg. Je bent dan voldoende beschermd.
Anticonceptiepillen zijn weinig gevaarlijk, zelfs als ze in grote hoeveelheid (bijvoorbeeld een volledige strip) worden ingenomen. Het Antigifcentrum krijgt regelmatig oproepen over dergelijke incidenten. Als een kind 1 of 2 pillen inneemt zal het hoogstwaarschijnlijk geen symptomen krijgen.
Het gebruik van de anticonceptiepil na het slikken van de morning-afterpil. Als je de anticonceptiepil slikt, moet je de pilstrip gewoon afmaken naast de inname van de morning-afterpil.
In het kort
Als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je ook zwanger zijn. Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen. Ook als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je zwanger worden.
De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest. Een gemiste menstruatie in combinatie met andere symptomen wijst erop dat je waarschijnlijk zwanger bent, maar het definitieve antwoord krijg je alleen met een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.