In de eerste maanden van de zwangerschap is jeuk met huidafwijkingen (eczeem, galbulten) meestal onschuldig.Er is echter een vorm van jeuk, die we zwangerschapscholestase noemen. Hierbij nemen de galzure zouten in de bloedbaan toe, doordat er opeenhoping is van gal in de lever.
Zwangerschapsjeuk is een verzamelnaam van een aantal jeukende aandoeningen in de zwangerschap. De meeste van deze aandoeningen zijn niet ernstig, alleen erg vervelend voor de moeder zelf. De jeuk komt meestal voor op de buik, borsten, armen, benen, handen en voeten. Soms ook in de slijmvliezen.
Vaak neemt de jeuk al binnen een dag af en verdwijnt binnen een week. Dit geldt voor zowel gewone zwangerschapsjeuk als voor zwangerschapscholestase. Vrouwen die Ursochol gebruiken, kunnen veilig borstvoeding geven aan de baby. De cholestase verdwijnt vanzelf en je lever herstelt weer.
Het begint in de tweede helft van de zwangerschap met rode, jeukende vlekken, die bedekt zijn met kleine blaasjes, meestal rond de navel. De uitslag kan zich uitbreiden over de romp en de ledematen. Het verbetert spontaan na enkele maanden. Mogelijk is er een verband met vroeggeboorte en met een laag geboortegewicht.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Jeuk kan uw dagelijkse leven ingrijpend beïnvloeden. Krabben kan even helpen om de jeuk te verminderen. Maar door veel te krabben kan uw huid kapot gaan, uw huidaandoening verergeren en de jeuk toenemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - jeuk.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
De belangrijkste oorzaak voor jeuk aan de voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral in de wintermaanden op. Ouderen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken.
Meestal zijn er jarenlang geen of weinig klachten, waardoor de ziekte toevallig wordt vastgesteld. Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Dit eczeem treedt typisch op tijdens de zwangerschap en wordt "zwangerschapseczeem" genoemd; het komt meestal voor in het kader van persoonlijke of familiale atopie. De huid is droog en wordt bedekt met eczeemplekken, vooral in de huidplooien, armen en benen. Het leven van moeder en kind lopen geen risico.
De lever maakt gal aan en voert dit af via de galwegen. Galstuwing belemmert de afvoer van galvloeistof, waardoor galzouten zich ophopen in het bloed. Hierdoor ontstaat jeuk. Zwangerschapscholestase geeft hevige jeuk, meestal eerst aan handpalmen en voetzolen, maar het kan zich over het hele lichaam verspreiden.
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.
Een manier om duidelijkheid te krijgen over of je zwanger bent, is het uitvoeren van een zwangerschapstest. Je hoeft niet eens te wachten met de test tot je je menstruatie hebt gemist, omdat je de Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg tot 6 dagen voor je gemiste menstruatie kunt doen1.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Een vaginale afscheiding is meestal niet een teken dat je zwanger bent, maar tijdens de eerste dagen van een zwangerschap kan je wat lichte bloedvlekjes in je ondergoed tegenkomen. Dit is implantatiebloeding en kan voorkomen wanneer het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies nestelt.
Tip 2: Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
De vitamines C en D zijn erg belangrijk voor de staat van je huid, maar ook voor je immuunsysteem en dus voor hoe je je voelt. Een huid die van binnenuit gevoed wordt met goede stoffen als vitamines en mineralen zal minder snel schilferen, roodheid vertonen en jeuken.
“Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet eten als je toch al gevoelig bent voor jeuk. Zoals mensen met eczeem, astma en hooikoorts. Zij hebben een genetische gevoeligheid voor jeuk. Een voorbeeld van een te mijden voedingsmiddel is schimmelkaas.
Soms speelt het droger worden van de huid hierbij een rol, maar ook nier- of leveraandoeningen kunnen de jeuk veroorzaken.