Veel voorkomende symptomen van seborroïsch eczeem zijn: Schilfers op de hoofdhuid – wit en vlokkig of gelig, vet en plakkerig – 'roos'Korstjes op de hoofdhuid met schilfers. Gele korstjes op de hoofdhuid.
Bij de lichtste vorm van seborrhoïsch eczeem zijn er fijne schilfertjes te zien op de behaarde hoofdhuid. Dit wordt roos genoemd. De schilfertjes kunnen jeuk veroorzaken. Ook de onbehaarde hoofdhuid kan door seborrhoïsch eczeem gaan jeuken, rood worden of schilferen.
De volgende symptomen kunnen een teken zijn van eczeem op je hoofdhuid: rode vlekken op je hoofdhuid (als je een lichte huid hebt)lichte vlekken op je hoofdhuid (als je een donkere huid hebt)gele of bruine schilfers.
"De meest toegepaste behandeling van seborroïsch eczeem op de hoofdhuid bestaat uit gebruik van speciaal ontwikkelde shampoos die niet alleen helpen de schilfers en korstjes van de huid te verwijderen, maar ook het opnieuw ontstaan van een schilferige hoofdhuid voorkomen."
Bij seborroïsch eczeem duurt de kuur meestal 2 tot 4 weken. Zijn de klachten verdwenen? Dan is het soms nodig de shampoo elke week of elke 2 weken te blijven gebruiken om seborroïsch eczeem te voorkomen. U kunt last krijgen van een branderig gevoel of irritatie van de huid.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken.Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Ga niet vaker dan 2 of 3 keer in de week onder de douche of in bad. Het liefst zonder zeep.
Eczeem is een chronische huidaandoening. Dat betekent dat je het niet kunt genezen. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je ze meestal wel verminderen. Het is verstandig om met je huisarts te overleggen wat de beste optie is om het eczeem van je kind te behandelen.
Met de eczeem behandeling wordt de ontstekingsreactie van de huid teruggedrongen. Voor veel mensen is eczeem een tijdelijk verschijnsel dat vanzelf weer overgaat, maar voor anderen is eczeem een chronische of terugkerende huidaandoening die een ernstige invloed kan hebben op het dagelijkse leven.
In enkele gevallen kan er sprake zijn van een contactallergisch eczeem. Mensen komen soms jaren probleemloos in contact met een bepaalde stof en ontwikkelen dan plotseling eczeem. De dermatoloog kan door middel van een plaktest onderzoeken welke stof het eczeem al dan niet veroorzaakt.
Er zijn dan ook mensen die pas op latere leeftijd 'zomaar ineens' last van eczeem krijgen. De aandoening kan enkele maanden klachten geven, maar het kan ook jaren duren. Perioden zonder klachten wisselen dan vaak af met perioden waarin het eczeem ernstig is.
Nummulair eczeem begint vaak met één enkel blaasje of plekje waarrond dan meerdere nieuwe, gelijkaardige letsels verschijnen. Deze smelten naderhand samen tot goed begrensde, ronde of ovaalvormige, vaak rode, schilferende en hevig jeukende en soms vochtige plekken. De letsels kunnen over het hele lichaam voorkomen.
Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie. Ga niet te vaak en te lang in bad of onder de douche, en zet de temperatuur van het water niet te hoog. Gebruik geen zeep, schuimende producten en lotions die je huid uitdrogen. Probeer niet te krabben.
Droge huid: eczeemhuid is droog en schilferend. Lichenificatie: door krabben ontstaat na verloop van tijd een verdikking van de huid en vergroving van de huidstructuren. Infectie: bacteriën kunnen zich op eczeemhuid beter vestigen dan op gezonde huid. Ook in krabwondjes kunnen bacteriën zich uitbreiden.
Om vast te stellen of u een contactallergie of contactallergisch eczeem hebt, voert de dermatoloog een plakproef, huidtest ofwel 'epicutane' test uit.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.
Atopisch eczeem verloopt typisch in opstoten. Irritatie van de huid kan een aanval uitlokken, zoals bij het gebruik van schuimende zepen, ruwe kledij, bij warmte en fel zweten, stress, een rokerige omgeving, … Soms lokken allergische reacties (bijv.op stof, huisdieren, voeding, …) de symptomen (deels) uit.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
In het kort. Bij constitutioneel eczeem is de huid meestal erg rood en hebt u veel jeuk. Het is niet mogelijk om deze vorm van eczeem met medicijnen te genezen. De dermatoloog kan wel een zalf of crème met corticosteroïden (hormonen) voorschrijven, waardoor uw klachten kunnen afnemen.
Een schimmelinfectie is namelijk niet hetzelfde als eczeem tussen je tenen (voeteczeem). Wat is het verschil? Eczeem is net als voetschimmel een huidaandoening. Het verschil is dat eczeem tussen je tenen of op je voeten, handen of elders op je lichaam vaak een andere oorzaak heeft.
"Het verschil tussen schurft en eczeem is vaak niet goed te zien. Bovendien verschilt de allergische reactie per persoon. De een heeft er meer last van dan de ander. Dat maakt het moeilijk om snel vast te stellen of iemand schurft heeft of niet."
Veel patiënten zeggen ook vaak dat de klachten in de koude (winter) maanden erger zijn dan in de warmere maanden. Van vitamine D weten we inmiddels dat het gebrek hiervan een rol kan spelen bij enkele chronische huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en vitiligo.
Een belangrijke aanvulling op de basisbehandeling. Het nemen van een hoge dosis vitamine D is een belangrijke aanvulling op de behandeling van atopisch eczeem, dat blijkt uit recent onderzoek. Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van de huid.
Mensen met eczeem hebben een (over)gevoelige huid. Deze reageert sneller dan een normale huid op prikkels uit de omgeving. Hierdoor verergert het eczeem. Of er ontstaan bijvoorbeeld galbulten (urticaria).
Is het eczeem of psoriasis? Eczeem veroorzaakt diffuse rode plaques met kleine blaasjes en vochtafscheiding. In het geval van psoriasis zijn de rode plaques duidelijk afgebakend, dik, bedekt met schilfers en vooral te vinden op de onderrug, hoofdhuid, de plooien van de ellebogen en knieën.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.