Wanneer kan ik een wietplant oogsten? Op de bloemen van een vrouwelijke wietplant zitten lange witte regelijk dikke haren gedurende de bloeiperiode. Deze haren zijn tijdens het bloeien wittig van kleur. Op het moment dat ongeveer 80% van deze witte haren bruin zijn is het tijd om te oogsten.
Houd de bladeren en de toppen goed in de gaten aan het einde van de bloeiperiode. Ze geven je genoeg signalen wanneer ze klaar zijn voor de oogst. Soms worden bladeren naar het einde toe geel en vallen af. Toppen worden niet groter en ze worden donkerder van kleur.
Theoretisch gezien, zou je met de optimale hoeveelheid ruimte, tijd en materialen tot wel zes oogsten per jaar moeten kunnen behalen!
Cannabis oogsten is een kwestie van timing. Oogst je te vroeg, dan kun je de psychedelische effecten wel vergeten. Doe je het te laat, dan kunnen je planten tweeslachtig worden en zichzelf gaan bestuiven of last krijgen van toprot. Het is dus van levensbelang het op het juiste moment te doen.
Naarmate de oogst nadert, nemen ze donkere tinten aan, zoals roodbruin of oranje. Stel dat het overgrote deel van de bloeiharen nog wit van kleur is. Dan is het nog te vroeg om je wietplanten te oogsten. Je plantjes moeten nog wat langer rijpen.
Een high wordt geassocieerd met een meer opgewekt gevoel. Maar stoned zijn, wordt gekenmerkt door zware, duffe, bijna slaperige sensaties. Als je high bent, is alles scherper en meer opwindend. Bij een flinke stone lijkt de wereld in slow motion voorbij te gaan.
Over het algemeen gaan wietplantjes bloeien na de zomerzonnewende (20/21 juni, afhankelijk van het jaar) op het noordelijk halfrond en na de winterzonnewende (20/21 december) op het zuidelijk halfrond.
Mannelijke Wietplanten Herkennen
De mannelijke wietplanten kun je herkennen aan ronde bolletjes in de bladoksels. Deze bolletjes zijn net even groter dan de bolletjes waar de haartjes uitgroeien bij de dames. Soms zien de mannelijke planten er ook dunner en ongezonder uit.
Bij het bepalen van dit gemiddelde gaan we uit van de tijd tussen ontkiemen van de wietzaadjes en het oogsten van de toppen. Deze periode omvat de tijd benodigd voor het daadwerkelijke groeien van de cannabis of wiet. Dit proces kan tussen de 8 en 13 weken duren afhankelijk van de gemaakte keuzes.
Kelken. Waar de cola het eindpunt is waaruit de bloemen bloeien is de kelk de top zelf. Dit is het deel van de plant die in het algemeen geoogst wordt om het eindproduct uit te maken. Dus als je wiet rookt, komt al het goede eigenlijk uit de kelk.
Tot slot hebben de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie in je droogruimte invloed op de tijd die het duurt om je wiet te laten drogen. Je zou kunnen zeggen dat het zo'n dag of 7-12 duurt voordat je toppen optimaal gedroogd zijn, afhankelijk van de hierboven vermelde factoren.
Bij de meeste cannabis soorten duurt de bloeiperiode ongeveer zeven tot negen weken, hoewel sommige Sativa's langer nodig hebben om hun toppen te laten rijpen. Wat er gebeurt tijdens de bloei en op welk moment er iets gebeurt, kan ietwat variëren, afhankelijk van de door jou gekweekte soort.
Door een wietplant in plaats van 14 uur, 18 uur licht te geven krijgt ze meer energie en zal ze sneller groeien. Wil je een extra snelle groei dan kun je een wietplant zelfs 24 uur licht geven. Als een zo kort mogelijke groeifase is wat je wilt, geef dan een lichtregime van 24 uur licht per dag, zonder donkerperiode.
Je kunt zien dat een vrouwelijke plant is bevrucht door pollen door goed op de stampers te letten. De stampers zijn de geslachtsorganen van de bloem. Deze haarachtige structuren verkleuren tijdens de standaard bloei van wit naar donkeroranje of rood. Bij onbevruchte toppen, verandert de hele stamper van kleur.
Je herkent vrouwelijke wietplanten dus op het eerste oog het best aan de witte bloeiharen die uit de calyxen komen. Deze zie je in de 'oksels' verschijnen, op het punt op de hoofdstam van waaruit de zijtakken zich ontpoppen. Dit is een teken van vrouwelijkheid, maar is geen garantie voor een 100% vrouwelijke wietplant.
Fimmen moet je, in tegenstelling tot toppen, niet met je handen doen. Pak hiervoor een schone scherpe schaar en knip het stukje er in een keer netjes af. Ook hier geldt dat je er gewoon mee moet experimenteren, doe het met gevoel en wijk niet teveel af van het witte streepje op de afbeelding.
Zeker wanneer je wietplanten in de bloeifase zitten kan regen nadelige gevolgen hebben. De toppen zijn in die fase vatbaar voor toprot en bij hevige regenbuien en een hoge luchtvochtigheid kunnen er schimmels ontstaan.
Een gezond blad is fris groen van kleur. Hoe meer voeding de plant heeft, hoe donkerder het groen. Heeft je wietplant wat te weinig voeding, dan zal het blad steeds lichter van kleur worden en uiteindelijk vergelen. Geef je echt veel teveel voeding dan zullen de bladeren beginnend bij de bladpunten verdorren.
Door de hoeveelheid CO₂ in je kweekruimte te verhogen, kun je grotere, dichtere toppen kweken. Dit helpt je planten hun fotosynthese te versnellen en je moedigt ze aan om meer voedingsstoffen en water op te nemen. Helaas is het toedienen van CO₂ niet goedkoop en het kan de luchtvochtigheid in kleine ruimtes opdrijven.
Spoelen wordt meestal gedaan twee weken voor de oogst. Als de plant een bloeitijd van acht weken heeft, moet het spoelen zes weken na het begin van de bloei plaatsvinden. Het beste is om kort de trichomen van je plant te bekijken om in te schatten wanneer jouw cannabis waarschijnlijk klaar zal zijn voor de oogst.
ongeveer twee weken voordat de bloei begint kun je nog toppen. Op deze afbeelding zie je duidelijk het verschil tussen een wietplant die niet getopt is en een plant die wel getopt is.
De werkzame stof uit cannabis, THC, verwijdt de bloedvaten in de ogen. Door deze vaatverwijding wordt er meer bloed doorgelaten. Hierdoor zien de ogen er roder uit.
Cannatonic is een van de meest geliefde CBD-soorten op de markt. Ze komt voort uit Juanita la Lagrimosa en produceert dichte, harsrijke toppen met veel CBD en wat minder THC. Haar psychotrope effecten zijn subtiel, maar uitgesproken genoeg om de stemming te verbeteren en uiteindelijk de munchies op te wekken.