Als het systeem wordt uitgestoten, bent u niet meer beschermd tegen zwangerschap. De mogelijke symptomen van uitstoting zijn pijn en abnormaal bloedverlies, maar Mirena kan er ook uit komen zonder dat u er iets van merkt.
Zolang je de draadjes 2 a 3 cm voelt zit het spiraal goed in de baarmoeder en is de werking goed. Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden, dan zit de spiraal misschien niet meer goed.
Een hormoonspiraaltje moet om de 5 jaar of 6 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Die gaan door je baarmoedermond naar je vagina. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen. Jij of je partner voelen de draadjes niet, ook niet bij de seks. Het hormoonspiraaltje (Mirena) kan 6 jaar blijven zitten.
Als men twijfels heeft over het feit of men al dan niet in de menopauze is, kan men twee bloedafnames doen, met enkele weken ertussen. Op die manier ziet men of de eierstokken nog actief zijn. Op advies van de gynaecoloog kan het spiraaltje verwijderd worden als men in de menopauze is.
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Na het verwijderen van het hormoon houdend spiraaltje staafje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.
Als het Mirena-spiraaltje is verwijderd, komt de normale menstruatie meestal snel weer terug, tenzij je in de menopauze zit. Er zijn echter gevallen bekend waarin het enige maanden duurt voordat er weer een normaal menstruatiepatroon is ontwikkeld. Door het gebruik van de Mirena is het bloedingspatroon verstoord.
In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Het spiraaltje verwijderen
Het verwijderen duurt minder lang dan het plaatsen. De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Laten we nogmaals herhalen dat de kans om zwanger te worden met een spiraaltje heel, heel erg klein is. Als het spiraaltje goed is geplaatst, is het voor 99,9999 procent betrouwbaar en er worden minder dan één op de honderd vrouwen met een spiraaltje zwanger.
Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus. Prikpil – Na het gebruik van de prikpil kan het wel negen maanden tot een jaar duren voordat de natuurlijke cyclus weer op gang komt.
Mirena heeft een werkingsduur van vijf jaar als anticonceptiemiddel. Voor gebruik bij overgangsklachten, in combinatie met oestrogeentabletten, -pleisters of -gel, moet Mirena na drie jaar worden vervangen. Daarna moet je de Mirena-spiraal laten verwijderen.
Het hormoonspiraaltje is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 0.2%. Dat wil zeggen dat als 1.000 vrouwen gedurende 1 jaar het hormoonspiraal gebruiken, er ongeveer 2 zwanger worden.
Het koperspiraaltje is ook gemaakt van kunststof. Daaromheen zit een dun koperdraadje. Dit spiraaltje bevat geen hormonen en kan vijf tot tien jaar in je baarmoeder blijven zitten. Aan beide soorten spiraaltjes zitten twee soepele draadjes, die nodig zijn om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen.
Het Mirena-IUD kan maximaal 6 jaar in de baarmoeder blijven zitten als u Mirena als anticonceptiemiddel gebruikt. Als u Mirena gebruikt voor de behandeling van versterkt menstrueel bloedverlies kan Mirena 5 jaar in de baarmoeder blijven zitten.
Eerder weg laten halen kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden of een andere vorm van anticonceptie wilt gaan gebruiken. Je kunt spiralen dus ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Na het verwijderen kun je meteen weer zwanger worden.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Je zult waarschijnlijk roze of licht-roze bloed merken aan het begin of het eind van je cyclus en dit betekent alleen een licht vloei verse menstruatiebloed. Als het de enige bloed is die je ziet tijdens meerdere menstruaties, is het mogelijk dat het een teken is dat je oestrogeen niveau laag is.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
Het is soms mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te worden na de diagnose van een vervroegde menopauze. Er kan soms nog een eisprong plaatsvinden als de eierstokken nog wat sluimeren voordat ze volledig stoppen met werken.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.