Per varken heb je een buitenverblijf met een oppervlakte van minstens 10 m2 nodig. Voorzie zeker ook beschutting voor de dieren. Varkens hebben weinig haar, dus ze moeten de schaduw kunnen opzoeken. Een goed en stevig hekwerk is noodzakelijk, maar ook een stroomdraad werkt goed.
Een varken moet altijd vers water tot zijn beschikking hebben. In de zomer moet hij beschermd zijn tegen de sterke hitte. Varkens hebben geen zweetklieren en krijgen snel een zonnesteek. Varkens met een lichte huid verbranden ook makkelijk, daarom moet hij altijd in de schaduw kunnen liggen.
Varkens moeten altijd de beschikking hebben over een warm, droog en tochtvrij hok. Het hok moet voldoende groot zijn om languit in te kunnen liggen, hou daarbij een afmeting aan van ongeveer één tot zes vierkante meter per varken, dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de varkens.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Varkens hebben een droge en ruime stal nodig, met volop stro waar ze op kunnen rusten. De grootte van de stal is afhankelijk van de grootte van het varken en het aantal varkens dat je houdt. Daarnaast hebben varkens een uitloop naar buiten nodig. Varkens moeten voldoende kunnen bewegen en op onderzoek uitgaan.
Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden. Varkens drinken water.
Varkens kunnen héél goed tegen de kou, veel beter dan tegen de warmte.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Onze echte klein blijvende micro biggetjes kosten €595,- dit is inclusief alle kosten tot ze 7 /of 8 weken oud zijn dus ook alle dierenarts kosten entingen ontworming enz. Wij staan garant dat de biggetjes gezond en geheel zelfstandig zijn zodra ze van ons het nest mogen verlaten.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Uit onderzoek blijkt dat varkens het meest lang geïnteresseerd blijven door iets aan een ketting, wat ze rond kunnen bewegen. Een emmer met een aantal gaten erin waar soms wat lekkers uitvalt of een bal aan een ketting waar ze met hun hoofd tegen aan kunnen zwaaien.
Bij niet-drachtige zeugen varieert de waterbehoefte tussen 8 en 12 liter per dag. Tijdens de lactatie hebben ze meer water nodig, ongeveer 1,5 liter extra per big. Een zeug met tien biggen heeft daarom zo'n 25 liter water per dag nodig.
Jawel, een varken! Het zijn intelligente, zachtaardige, zelfs aanhankelijke dieren en je kan ze gemakkelijk dingen aanleren. Ze zijn dus perfect geschikt om als huisdier te houden en geef toe…
Het selectief fokken van vooral de laatste decennia is puur gericht op maximale productie; zoveel mogelijk biggetjes en zo snel mogelijke groei. Zo groeit een varken met ongeveer 0,8 kg per dag en bereiken ze al na ongeveer 7 maanden hun maximale gewicht van 120 kg, waarna ze naar het slachthuis worden afgevoerd.
De zeug en haar biggen blijven ongeveer zes weken in een kraamstal. Zodra de biggen 40 weken oud zijn, worden ze gespeend. Als de biggen gespeend worden, dan wordt de zeug weggehaald.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Vlak voor spenen drinken biggen gemiddeld 1 liter zeugenmelk per dag. Zeugenmelk bestaat uit ongeveer 20% droge stof, dus dit betekent dat biggen via de zeugenmelk zo'n 200 g droge stof binnen krijgen. Daarnaast vreten biggen ongeveer 50 gram van een prestarter op de dag voor spenen (rond 26 dagen leeftijd).
Hoe leven varkens? Varkens leven in water- en bosrijke gebieden. Ze vinden het heerlijk om samen te zwemmen of een modderbad te nemen. Varkens communiceren met elkaar door middel van zo'n twintig verschillende geluiden en via hun krulstaart.
Dat levert stress op. Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Verblijft het varken zomer en winter buiten dan moeten ze een goede schuilhut hebben. 's Winters hebben ze dan beschutting tegen de kou en regen, in de zomer hebben ze dan beschutting tegen de felle zon. De schuilhut kan worden opgestrooid met stro of hooi , maar wanneer er voldoende stro, takjes, riet etc.
De eerste dag na de geboorte produceert een zeug biestmelk. Deze is rijk aan antistoffen die de big doorheen de darm kan opnemen in zijn bloed. Deze antistoffen beschermen de big tegen ziekte. De opname van biestmelk tijdens de eerste levensdag is dan ook levensnoodzakelijk voor biggen.
Geef je varkens een selectie van vers fruit en groenten.
Ze zijn echter vooral dol op bladgroenten zoals sla, kool, spinazie en zoete aardappelranken, maar ook op appels, bananen, peren, meloenen en ander fruit. Ook kun je je varkens wortelgewassen voeren.