Kieren rondom bewegende delen kun je het beste dichtmaken met zelfklevend tochtband van flexibel materiaal. Knip het eerst op maat en plak het dan in het kozijn. Plak het in de rand waar het raam of kruipluik in valt. Je kunt ook tochtstrips van hard kunststof of aluminium gebruiken.
De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit. Je huis voelt warmer en je verspilt minder energie. Zorg tegelijkertijd wel voor goede ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in de ramen. Dit is nodig voor gezonde lucht in huis.
Grote gaten kun je ook vullen met metselmortel. Vul naden tussen het houten kozijn en gevel aan de binnenzijde met elastische siliconenkit. Aan de binnenkant kun je daar eventueel een afwerklat overheen zetten en deze in een gewenste kleur schilderen. Je kunt ook overschilderbare acrylaatkit gebruiken.
Als je kit nodig hebt voor het afdichten van naden en kieren in muren en plafonds, dan is acrylaatkit de beste keuze. Als je echter kit nodig hebt voor het afdichten van bijvoorbeeld een badkuip, douchebak of aanrechtblad, dan is siliconenkit de beste optie.
Het dichten van de gaten die in de jas van je huis zitten, heet naad- en kierdichting. Dit is onderdeel van het luchtdicht maken van de woning. Het gaat hierbij dus om plekken die niet goed op elkaar aansluiten en waar in de winter, warmte kan weglekken of kou naar binnen kan komen.
Tochtstrippen met of zonder luchtkamer
Deze tochtstrippen bieden minder weerstand en zijn geschikt voor grotere kieren. Tochtbanden zonder luchtkamer, zoals een E-profiel, bieden meer weerstand zijn daardoor een betere keuze bij kleine kieren. Ook onderling bestaan er nog verschillen tussen de profielen.
Geschikt voor:
Universele hechting zonder primer op alle gangbare bouwmaterialen zoals beton, steen, natuursteen, keramiek, emaille, glas, metalen, rubber, hout en kunststoffen (acryl, PVC, ABS, polystyreen, polyester).
De beste manier om de ruimte tussen de muur en jouw kozijn op te vullen en wind- en waterdicht te maken is door compriband te gebruiken (ook wel voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband genoemd).
Welke kit gebruik je voor de keuken? Voor de keuken is siliconenkit een uitstekende keuze om te gebruiken. Het is iets minder elastisch dan sanitairkit, maar ook goed bestand tegen vocht of schimmel. Eigenlijk kun je het dus voor dezelfde toepassing gebruiken, maar is het meer geschikt voor iets drogere ruimtes.
Voor echt grotere gaten die wel tot 10 cm diep zijn, ga je met Alabastine Grote Gaten Vuller aan de slag, waarmee je in één keer grote gaten en scheuren opvult. Muur gaten vullen we natuurlijk het liefst met een product dat heel eenvoudig te gebruiken is. En dat is Alabastine grote gaten vuller.
Welke flexibele vuller is het meest geschikt voor gaten tussen mijn kozijn/deurpost en de binnenmuur? U kunt hiervoor het beste Alabastine Scheuren & Naden Vuller gebruiken. Door de blijvende elastische eigenschappen van een dergelijk flexibel vulmiddel is duurzame reparatie zelfs bij werkende ondergronden mogelijk.
Rondom de deur: tochtprofielen in het kozijn
Een tochtprofiel wordt in het kozijn gemonteerd en zorgt ervoor dat er geen tocht tussen de deur en het kozijn kan komen. Een set is voldoende voor een volledig kozijn van maximaal 231,5 x 93 cm en kan gebruikt worden bij zowel binnendeuren als buitendeuren.
Tocht bij ramen
Een van de meest eenvoudige oplossingen is het aanbrengen van zelfklevend tochtband of aluminimum tochtstrips. Maar ook bij vaste ramen kan tocht optreden. Een oplossing kan het vervangen van de beglazing door HR++glas zijn.
Tocht opsporen
Met een simpele truc kom je erachter waar de tocht vandaan komt. Zet op de plek waarvan jij vermoedt dat het tocht een brandend waxinelichtje op een stevig oppervlak. Terwijl het kaarsje brandt kun je in de gaten houden hoe de vlam reageert op de tocht.
En welke acrylaatkit of beglazingskit moet je dan hebben voor jouw toepassing? Als je een raam (of ander beglazingssysteem) wil afwerken, dan is beglazingskit de juiste keuze. Wil je een voeg in een gevel, muur of plafond dichten of repareren, dan raden we aan om voor acrylaatkit te kiezen.
Folie die je voor de ruit spant en met de randen vastplakt op het kozijn. Dit noemen we ook wel kozijnfolie. Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. Folie die op het glas van de ruit geplakt wordt.
Siliconenkit is alleen erg slecht overschilderbaar en hecht niet op vochtige ondergronden. Goede hechting op de meeste ondergronden.
Siliconen als gietrubber zijn een perfect alternatief voor het natuurlijke gietrubber of natuur rubber. Siliconen blijven bij lagere en hogere temperaturen nog perfect rubber achtig. Siliconen gaan veel langer mee dan rubber en zijn beter bestand tegen chemicaliën dan de meeste rubbers.
Rubber coating hecht onder andere goed op baksteen, beton, hout, zink, metaal en glas.
Maak het oppervlak goed droog. Verwijder het beschermpapier van het tochtband. Druk de zelfklevende strook tegen het kozijn met een schroevendraaier. Richt de punt van de V naar achteren, zodat de wind de V openduwt waardoor het tochtband tegen kozijn en deur aan gedrukt wordt.
Belangrijk: je plakt het tochtband altijd aan de kant van het kozijn waar de deur of het raam TEGENAAN sluit. In dit geval dus de onderkant.
Dit doe je met behulp van tochtstrips. Je monteert ze zelf heel makkelijk in de openingen van deuren en ramen, zodat je tocht buitenhoudt, want dat bespaart energie. Je kunt hiermee in een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap zo'n 70 m3 gas per jaar besparen. Dat scheelt je jaarlijks zo'n 90 tot 220 euro.