800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken. 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.
Onderweg met een natte tent
Is uw tent nog vochtig op de dag van vertrek? Leg hem tijdens de reis los achter in de auto zodat er nog lucht bij kan en de tent niet 'verstikt'. Vouw hem beslist niet strak op in een dichte tas of zak. Eenmaal thuis kunt u de tent uitleggen in een ruimte die op kamertemperatuur is.
Hoe veilig ben je bij onweer als je kampeert? Onweer in een tent: Een tent biedt totaal geen beveiliging tegen onweer. De ijzeren of aluminium stokken zouden het eerder zelfs aantrekken. Bij onweer dichtbij dus nooit in de tent blijven.
Van een stevige bries heeft een tent, caravan of vouwwagen meestal niet veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) zul je ze steviger moeten verankeren. Wordt er windkracht 10 of hoger voorspeld? Dan kun je de boel beter afbreken en een hotel in de buurt opzoeken.
Sterker nog, bliksem kan zich bij een inslag op de tent verspreiden via het metalen buizenframe en dus ook uw slaapplek bereiken. Maar ook in een caravan of camper is het tijdens een onweersbui niet altijd veilig. Metaal (veelal aluminium) is wel een veilige geleider, maar kunststof weer niet.
Zomerse (hagel)buien – tref je voorbereidingen
Geef de wind geen kans en zorg dat niet alles nat wordt. Maak je tent of vouwwagen steviger vast met extra stormlijnen of stormbanden. Zorg dat het tentdoek strakgespannen is. Een klapperende doek scheurt makkelijker.
Stormbanden zorgen ervoor dat de (voor)tent stevig op de grond blijft staan en niet door de wind kapot gaat. Een stormband in combinatie met een stormbandveer vangen de bewegingen van de wind op, zodat je tent niet beschadigd.
Laat de tent in ieder geval niet langer dan 24 uur nat opgevouwen. Vergeet ook niet de tentzak te drogen als deze nat is geworden. Vouw de tent pas weer op als je zeker weet dat alles droog is.
Over het algemeen is een dag drogen voldoende. Het doek moet goed de tijd krijgen om te kunnen drogen. Over het algemeen is een dag drogen voldoende.
Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
Vuistregel bij het waterdicht maken van je tent :
Stel je gebruikt de tent gemiddeld 2 tot 3 weken per jaar. Dan moet je om de paar jaar de tent opnieuw waterdicht maken. Dit zal ervoor zorgen dat de tent waterdicht blijft. Zodra je ziet dat de tent een beetje gaat lekken moet je de tent meteen impregneren.
Gemiddeld kun je van een polyester/nylon tent 15-20 weken plezier hebben. Berg je een katoenen tent altijd netjes droog op, dan gaat hij gemiddeld zo'n 30-50 weken mee.
Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).
Een partytent is licht en daardoor makkelijk vatbaar voor de wind. Geven ze dus windvlagen op? Altijd je tent vast zetten.
Voor het afspannen van je voortent of luifel gebruik je grondpennen, schroefharingen of stormharingen. Een grondpen gebruik je voor slikranden en om de elastieken mee vast te zetten. Stormharingen gebruik je met name voor het vastzetten van de de hoeken en stormband.
Als je de voortent hebt opgebouwd op het ECO gronddoek, leg je het grondzeil aan de binnenkant van de voortent op de slikranden. Voor het grondzeil in de voortent heb je twee opties: PVC: Dit is dik kunststofzeil, vergelijkbaar met de vaste kuip grondzeilen van tunneltenten en het tentdoek van de PVC voortenten.
Douchen en afwassen
Doordat stroom bij blikseminslag ook via leidingen binnen kan komen én water stroom kan geleiden, is het beter om ook alles waar water uit komt, te mijden. Een douche nemen, je handen wassen of de afwas doen, kun je dus beter uitstellen tot de bui over is.
Je vermijdt best alle contact met stromend water. Dus: niet douchen, geen bad nemen, je handen niet wassen en de afwas of handwas moeten ook maar even wachten. Water is een uitstekende geleider voor stroom, vandaar.
Houd ramen en deuren gesloten, bliksem wordt aangetrokken door tocht. Blijf uit de buurt van koperen leidingen en elektrische kabels. Haal alle stekkers uit het stopcontact (dus niet bellen met een telefoon die in het stopcontact zit). Ga niet douchen of in bad, vermijd bij voorkeur contact met stromend water.
Alleen bij zeer hevige regen of hagel is het beter de tent niet te gebruiken in verband met het risico op zakvorming in het dak. Dit geldt voor iedere partytent en heeft niets te maken met de waterdichtheid.
Uit jurisprudentie (ABRS 7 juni 2001, Gst. 7154.7) blijkt dat indien een bouwwerk (in deze specifieke casus een feesttent) meer dan 31 dagen ergens staat dit gezien moet worden als een bouwwerk in de zin van de Woningwet en er dus in principe een bouwvergunning benodigd is.
Tip 5: Sluit je tent niet af met een slot
Een slot op je tent kan bijvoorbeeld averechts werken: je tent wordt hierdoor interessanter voor inbrekers. Het lijkt immers of je iets van waarde te verbergen hebt. Doe ook vooral 's nachts geen slotje op de rits. Als er wat gebeurt kun je hierdoor niet snel wegkomen.