Mensen die zichzelf constant als slachtoffer zien geven alles en iedereen behalve zichzelf de schuld van hun problemen. Een partner die zijn/haar eigen tekortkomingen niet kan herkennen is niet alleen heel moeilijk om mee te communiceren, maar zorgt er ook voor dat voortgang praktisch onmogelijk is.
Relaties die gepaard gaan met fysiek of verbaal geweld, zijn zonder twijfel toxisch. Maar er zijn ook andere, meer subtiele, signalen. Je geeft meer dan je krijgt, waardoor je je gedevalueerd en uitgeput voelt. Je voelt je voortdurend niet gerespecteerd of er wordt niet aan je behoeften voldaan.
Volgens de website Science Of People zijn er bepaalde eigenschappen van toxic mensen: egoïsme, telkens in een slachtofferrol kruipen, liegen en weigeren hun eigen fouten onder ogen te zien. Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok.
Als je dat moeilijk vindt, zoek hulp! Het is heel erg moeilijk om toe te geven dat we in een toxic relatie zitten met iemand van wie we houden, die ongezond voor ons is. Maar het is belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent en eerlijk naar de patronen kijkt die deze destructieve relatie in stand houden.
Weinig zelfvertrouwen
Daarnaast hebben de mensen die constant teruggaan naar toxic relaties vaak weinig zelfvertrouwen. Proberen los te komen van een ongezonde relatie zorgt ervoor dat je negatieve zelfbeeld, als je dat al hebt, nog negatiever wordt.
Degene die alles en iedereen veroordeelt. Mensen die altijd hun oordeel klaar hebben zijn er als eerste bij om te zeggen als er iets niet goed is. Ze slagen er als geen ander in om je positieve gedachten over je passie te doen veranderen in negatieve gevoelens.
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
We spreken dan over toxische – giftige – mannelijkheid. Het woord giftig wordt gebruikt om erop te wijzen dat toxische mannen niet enkel slachtoffers maken in hun omgeving, maar dat ze ook zelf het slachtoffer zijn, vergiftigd worden door hun eigen gedrag. Vooral dat tweede aspect wordt vaak over het hoofd gezien.
Emotioneel misbruik zorgt ervoor dat je je niet op je gemak voelt in je relatie. Het is erg schadelijk voor je zelfvertrouwen als je er dagelijks het slachtoffer van bent. Je wordt er heel onzeker en angstig van. Je voelt dat je ooit een heel andere persoon was en herkent jezelf niet meer.
In de buurt zijn van giftige mensen kan zelfs je mentale gezondheid beïnvloeden. Misschien voel je je onzeker of heb je het gevoel dat je niet genoeg bent als je bij hen bent. Ze kunnen je angstgevoelens vergroten of zelfs je depressie verergeren. Je kunt de druk voelen om te veranderen, ook al is er niets mis met je.
Communicatie, vertrouwen en respect: het zijn zonder twijfel de drie belangrijkste peilers binnen een relatie. Hapert het op een van deze vlakken, dan moet de alarmbel afgaan. Een gebrek aan respect laat vele relaties kapotgaan. Tracht zelfs tijdens een verhitte discussie respectvol met elkaar om te gaan.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
Je partner hoort je te accepteren zoals je bent, zo niet, dan is dat een red flag in je relatie. Het kan soms ook lastig te herkennen zijn, omdat het vaak heel onschuldig begint. Denk aan signalen zoals het veranderen van je haar of de manier waarop je praat. Als je dit herkent dan zit je niet in de juiste relatie.
Jullie durven je kwetsbaar opstellen bij elkaar
Jullie voelen elkaar goed aan en vertrouwen elkaar door en door. Die hechte, veilige band zorgt er bovendien ook voor dat je je kwetsbaar durft opstellen bij je partner: vertellen wat er echt in je omgaat en ook je angsten en slechte kanten laten zien, werkt verbindend.
"Schelden is sowieso over de grens. Ruzies maken deel uit van een relatie, maar zelfs in een emotioneel moment zijn er grenzen waar je niet overheen gaat. Dat gaat over het basisrespect dat je voor elkaar hebt en de liefde die je voor elkaar voelt. De vrouw omschrijft dat ook goed", aldus Rika Ponnet.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Giftige mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin. Dat kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn, stoornissen als Narcisme of Psychopathie(DSM,2013). Mensen met deze stoornissen manipuleren vaak om verschillende redenen, maar iemand hoeft niet perse een stoornis te hebben.
Wat je kunt doen: beseffen dat jij niet verantwoordelijk bent voor iemand anders gedrag. praat er met iemand over die je vertrouwt, maak er geen geheim van. hou een dagboek bij, schrijf op wat er feitelijk gebeurt zodat je niet in de gaslighter zijn realiteit getrokken wordt.
Het is belangrijk om te onderzoeken wat jou tegenhoudt in het verlaten van de ongelukkige relatie. Er kan ook iets heel anders spelen, zoals verlatingsangst. Juist door zelf onderzoek te doen kom je erachter wat er mogelijk bij jou speelt. Lees vooral ook onze blog over waarom het zo lastig is om iemand los te laten.