Bijen slapen gedurende de nacht, maar ook bij slechte weers- omstandigheden in de open lucht of op meer beschutte plaat- sen zoals in bloemen (figuur 1) of in holten in de grond, in muren en in hout (figuur 2). Ook gebruiken zij soms hun eigen nesten of nesten van andere soorten.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
Wilde bijen overwinteren in de grond, in holle stengels van planten en bijenhotels, in holtes van rommelige hoekjes, maar soms ook in schuren of onverwarmde zolders en spouwmuren.
Solitaire bijen leven alleen, niet in een kolonie. Afhankelijk van de soort maken ze hun nest in holle stengels, gangen van houtkevers of zelf gegraven holletjes in de grond. Veel hebben deze bijtjes niet nodig: een bijenhotel en bloeiende planten in je tuin, meer moet dat niet zijn.
De meeste bijen maken graag nestjes in holle ruimtes boven de grond, zoals in een holle boom of in een muurspleet. Hierin bouwen ze raten met aan elke kant zeshoekige cellen. Deze gebruiken ze als opslag voor honing en stuifmeel.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
Langere vlucht
We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en 's nachts terugkeren naar hun nesten.
Dagelijks komen de uilen tussen 22.00 en 22.30 uur uit hun slaapplaats en 's morgens gaan ze tussen 5.00 en 5.30 uur weer naar bed. Wij zijn blij dat ze nog steeds de uilenkast bewonen en houden u graag van eventuele veranderingen via deze weg op de hoogte.
'En ze hebben ook nog drie kleine oogjes bovenop hun kop. Dat zijn deze kleine puntjes. Daarmee kunnen ze niet goed zien, maar wel licht en donker mee opvangen. ' Bijen hebben bovendien facetogen, dat betekent dat ze alles zien in zeskantjes.
Meestal van korte duur
De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten.
Hommels lijken van dat laatste iets minder last te hebben, doordat zij in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te verhogen. Bijen houden niet van regen. Na een paar koude, sombere of regenachtige dagen komt op de eerste warme, zonnige dag het hele insectenspul tot leven.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt.
Beneden een lichaams- temperatuur van 9°C treedt verstijving op, de bijen raken in coma, verliezen daardoor het contact met de tros en sterven. Hierdoor zijn telkens andere bijen een tijdje blootgesteld aan de kou. Bij lage temperatuur wordt de tros compacter en krimpt.
Naarmate de kolonie groter wordt, worden de bijen beschermend voor hun honing en hun bijenkast ,leidend tot agressie. Tekort aan Nectar-producerende F-verlaagt - Als de bijen zijn niet in staat om voldoende nectar te vinden voor hun geloven, zullen ze hun toevlucht tot beroven honing uit andere Hives.
Boven de 15°C vliegen ze massaal uit en vindt de zogenaamde reinigingsvlucht plaats. Deze vlucht duurt meestal niet langer dan een uur. Al die tijd dat de bijen stil zaten in de kast en voedsel opnamen, kwamen de onverteerbare bestanddelen in de endeldarm.
Ga en laat er geen stokken of stenen tegenaan gooien en sluit de opening niet af. Bijen voelen zich daardoor bedreigd en gaan opzoek naar een ander plekje om het nest te verlaten of binnen te komen. Je kunt een nest beter weg laten halen door een imker. Deze zal beoordelen of hij het nest verhuist of bestrijdt.
Droogte en hitte zoals afgelopen dagen, met temperaturen op de bijenstand van ruim boven de 40 graden Celsius, vormt ook voor de bijen een uitdaging. Als de temperatuur in de kast te hoog oploopt bestaat de kans op “warmlopen”. De was van de raten begint dan te smelten en het broed en het voer druipt dan van de ramen.
We verdelen het broed zodanig dat de bijen in de bovenste broedbak over voldoende ruimte beschikken om er het wintervoer in op te slaan en we straks bij het voeren het broednest niet afremmen. Ramen die al wintervoer of nog honing bevatten, hangen we aan de zijkant van de bovenste romp.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Daarom is het belangrijk om bijen te helpen om te overleven. Deze dieren zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Anders gezegd: zonder bijen is er geen leven mogelijk op aarde.
Zonder bijen zouden we geen groenten, fruit, noten, chocola en koffie meer hebben. Bijen zorgen voor de bestuiving van 70% van de gewassen. Albert Einstein voorspelde het al: wanneer de bij verdwijnt, zal de mens in 4 jaar tijd ook verdwijnen.