Petechiën (purpura, puntbloedingen) In het kort: Petechiën zijn kleine, roodpaarse puntjes in de huid, die je niet kunt wegdrukken. Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik.
Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn.In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.
Antwoord van de dermatoloog: Puntbloedinkjes zijn, zoals de naam al zegt, heel kleine bloedinkjes - 0,5 tot 1 millimeter groot - in de oppervlakkige huid (in de bovenste dermis). Ze zijn rood of roodpaars van kleur. De officiële medische naam hiervoor is petechiën (het enkelvoud petechia wordt vrijwel nooit gebruikt).
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid.
Petechiae wijzen op het bestaan van trombocytopenie. Deze trombocytopenie kan geïsoleerd voorkomen als auto-immuunziekte en heet dan idiopathische trombocytopenische purpura (ITP) of als gevolg van een bijwerking van geneesmiddelen.
Er wordt dan door verschillende stollingseiwitten een zogenaamd fibrinenetwerk rondom de plaatjesplug gevormd. Dit is een soort beschermlaag over de wond heen. Bij bloedplaatjesafwijkingen ontstaan er gemakkelijk blauwe plekken of onderhuidse puntbloedinkjes.
Wanneer u plots ergens in uw lichaam een uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs deze huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.
Deze puntjes kunnen heel onschuldig zijn, maar ook duiden op een ernstige aandoening of het gevolg zijn van medicijngebruik. Petechiën komen vooral voor op de benen, enkels, rug, schouders en het gezicht. Meestal gaan petechiën vanzelf weer over. Voor de juiste behandeling is belangrijk om de oorzaak te achterhalen.
Neem direct contact op met uw huisarts als u petechiën heeft en koorts heeftNeem contact op met uw huisarts als: U erg vaak last heeft van blauwe plekken. Uw blauwe plekken na veertien dagen er nog steeds niet beter uit zijn gaan zien.
Een bloeding is het vrijkomen van bloed na een beschadiging aan een bloedvat. Beschadigingen kunnen aan ieder bloedvat in ons lichaam optreden. Afhankelijk van het type en de ernst van de onderliggende stollingsstoornis, wisselt het type bloeding en de frequentie van bloedingen.
Purpura is een huidaandoening van rode of paarsgekleurde plekken die niet verbleken wanneer op de huid gedrukt wordt. De vlekken worden veroorzaakt door bloedingen onder de huid als gevolg van trombocytenaandoeningen, vaataandoeningen, stollingsstoornissen of andere oorzaken.
Keratosis pilaris veroorzaakt geen gezondheidsproblemen, maar kan wel jeuken of irriteren. Deze kleine bultjes ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken met dode huidcellen, waardoor kleine rode puntjes of spataderen op het lichaam ontstaan. Ze kunnen ruw of glad aanvoelen, daarom wordt het ook wel kippenvel genoemd.
Bij erythema annulare centrifugum ontstaat een ontsteking in de huid, in de vorm van een ringvormige rode huiduitslag. Deze ontstekingen kun je bij jeukklachten of roodheid onderdrukken door een ontstekingsremmende crème (corticosteroïde crème) op de plekken te smeren.
Een vlek is verdacht als hij één of meer van de volgende eigenschappen heeft: Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere kleur of vorm dan de andere helft.Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand.
Doorgaans kan een blauwe plek niet zoveel kwaad. Maar mocht je echt spontaan blauwe plekken krijgen, dus zonder dat je je gestoten hebt, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk aandoeningen waarbij je uit het niets een blauwe plek krijgt, zoals de ziekte van Von Willebrand.
Hier is waarom: Donkerblauw of paars: Direct na de verwonding, wanneer het bloed zich net onder de huid heeft opgehoopt, heeft de blauwe plek meestal een donkerblauwe of paarse tint. Dit is het zuurstofarme bloed dat zichtbaar wordt door de huid.
Wat is Ziekte van Von Willebrand? Bij patiënten met de ziekte van Von Willenbrand is er een tekort van het stollingseiwit Von Willebrandfactor (VWF) of functioneert dit eiwit niet goed. Dat zorgt ervoor dat de stolling onvoldoende werkt, waardoor patiënten gemakkelijker gaan bloeden en/of blauwe plekken ontwikkelen.
De rode of bruine puntjes die je op je benen ziet zijn zichtbare haarfollikels, oftewel de huisjes waar de lichaamsharen in gevormd worden. De term Strawberry Legs komt vanwege de pitjes in de aardbei, waar je de gespikkelde huid mee kunt vergelijken.
Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.
Kersenwratten zijn rode bolletjes op de huid van 1 mm tot 1 cm doorsnede. Ze komen voor op de romp, in het gezicht en in de nek en worden beschouwd als goedaardige huidtumoren. Deze bolletjes ontstaan doordat de kleine bloedvaatjes zich op die plek vermeerderen en voller met bloed worden.
De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Naast stressbultjes en jeuk door stress, kun je ook last hebben van stressvlekken. 'Stressvlekken herken je als rode vlekken op je huid, soms gepaard met jeuk. Deze kunnen overal op je lichaam voorkomen, maar vaak zie je ze rond je hals', zegt Ultee.
Hoe ziet lentigo solaris eruit ? Op zon beschenen huiddelen (met name het gezicht) zien we scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken. De doorsnede varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts. Bij melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid.