Wel of geen groente? Zowel de zoete aardappel als de gewone aardappel is geen groente. Dit komt door de voedingswaarde die verschilt van groenten: aardappels bevatten met name meer koolhydraten. Hierdoor kun je er ook niet onbeperkt van eten, wat bij veel groenten wel het geval is.
De Roseval aardappel is een culinaire aardappel met een volle romige smaak. Deze rode vastkokende aardappel is perfect om in de schil te bakken, frituren of te grillen. Heerlijk met verse kruiden zoals rozemarijn. Maar ook ideaal om te verwerken in salades.
Roodschillig/vrij vastkokend: geschikt voor koken, bakken, poffen, oven en airfryer. Dit is een aardappel die stevig blijft na het koken. En is door de mooie rode schil een kleurrijk en smakelijk ingrediënt in elke ovenschotel. Kruimig: geschikt voor koken, bakken, pureren en poffen.
De rode aardappel is verkrijgbaar in twee verschillende soorten, namelijk de bildtstar en roseval. De bildtstar is verkrijgbaar in regulier, groot en als kriel. Krieltjes zijn een kleinere variant aardappelen die tussen de 23mm en 30mm groot zijn van formaat.
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel.
Bintje. Bintje aardappelen vallen ook onder de vastkokende aardappelen en is zelfs een van de oudste aardappelrassen van Nederland. Deze aardappel heeft een ovale vorm met een blanke en gladde schil. Hij is het beste in de maand april t/m augustus en is het lekkerste om te koken, te bakken en te frituren.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Kook de aardappelen boven een gemiddeld vuur zacht.
Aardappelen kunnen er langer over doen of korter, afhankelijk van de grootte. Kleine rode aardappelkwartjes zijn al in 7 minuten gaar, terwijl grotere stukken rode van een middelgrote aardappel er eerder 18 minuten over doen.
Frieslander. Geelbruine kruimige aardappel die na het koken mooi lichtgeel wordt. Deze aardappel is het hele jaar te koop en geschikt om te bakken, poffen, frituren en koken. Marijke Sterk: “Voor stamppot kies ik vaak de Frieslander, omdat hij mooi kruim heeft maar niet erg snel stuk kookt.
Hoewel van zoete aardappel wordt gedacht dat hij veel gezonder is dan gewone aardappel, is dat niet helemaal waar. Beide knollen worden vanwege hun voedingswaarde gezien als koolhydraatbronnen en niet als groenten.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
Voor zoete aardappels geldt dat je ze liever te rauw hebt dan te gaar. In principe kun je ze rauw namelijk gewoon eten, terwijl ze hun smaak verliezen als je ze heel lang kookt.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Zoete aardappelen bevatten op hun beurt meer vezels, calcium en vitamine A. Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander. Waar het allemaal om draait: de bereidingswijze. Normale friet worden vaker gefrituurd dan zoete-aardappelfriet, die vaker in de oven worden gebakken.
Zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte minder snel stijgt. De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel 'langzame' koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.
Zoete aardappels koken gaat precies hetzelfde als bij gewone aardappels. Snijd de groente in stukken van gelijkmatige grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snufje zout toe aan het kookwater. De kooktijd is 15 tot 25 minuten.
Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.
Het heeft een licht zoetige smaak en een prachtige paarse kleur. In Amerika en Azië wordt de paarse wortel al veel gegeten, maar in Nederland mag dat nu ook wel gaan gebeuren. De gerechten die je ermee maakt zijn namelijk ontzettend lekker én mooi!
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.
Zorg ervoor dat je met proper frietvet werkt. Gebruik de juiste soort aardappelen. Pocheer je frieten eerst op een lagere temperatuur (150°C gedurende 3 a 4 minuten ) en dep ze goed af daarna. Bak ze dan op 180°C krokant.
Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen.
De juiste aardappel
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
Voor goeie friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.
Eet aardappelen alleen in de schil als ze vers en onbeschadigd zijn. Gebruik eventueel een schubhandschoen om de schil van de aardappelen schoon te maken. Of kook de aardappelen in de schil, laat ze dan even 'schrikken' in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker af.