Van veel lawaai of harde muziek kunt u lawaai-doofheid en oorsuizen krijgen. Bijvoorbeeld als u naar een concert of discotheek gaat. Maar ook minder harde geluiden kunnen lawaai-doofheid geven als u het vaak of lang hoort. Bijvoorbeeld muziek via oordopjes, koptelefoons die niet goed beschermen of machines op het werk.
Iedereen, van jong tot oud, kan door plotselinge doofheid worden getroffen. In Nederland komt éénzijdige plotselinge doofheid jaarlijks bij ongeveer 8 op de 100.000 mensen voor.
U kunt zich kwetsbaar voelen. Soms is het lastig om ervoor te zorgen dat u niet gepest wordt of belachelijk gemaakt. Elke keer zeggen dat u doof bent en uitleggen hoe ze met u kunnen communiceren, is niet voor iedereen makkelijk. Ook kan het moeilijk zijn om keuzes te maken, bijvoorbeeld voor welke baan of studie.
Maar bij langdurige of chronische stress is er sprake van overproductie aan adrenaline. Dit laat de bloeddruk stijgen en de bloedsomloop naar de oren verminderen. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Doven kunnen tot op zekere hoogte leren spraakafzien (liplezen). Het gesproken Nederlands gebruikt 40 verschillende klanken. Het onderscheid tussen deze klanken is over het algemeen duidelijk te horen, maar slechts 10 klanken zijn goed van de mond af te lezen.
Alleen bij zoogdieren leveren dode haarcellen in het oor permanente schade op, zo lijkt het. De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen ontwikkeld op het gebied van hoortoestellen, maar de mogelijkheid om gehoorverlies ongedaan te maken is er nog niet.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Zijn de geluiden hard of zacht? Door je oren te trainen in het luisteren en focussen op verschillende muzikale geluiden, kan je je beter concentreren op de alledaagse geluiden om je heen. Daarnaast is het leren bespelen van een instrument een geweldige manier om je muzikale training uit te breiden.
Bij perceptief gehoorverlies is er iets stuk in het binnenoor, ook wel slakkenhuis genoemd. Dit kan komen door zuurstoftekort bij bijvoorbeeld de geboorte, geluidsoverlast, schadelijke stoffen in medicijnen en ouderdom. Andere oorzaken voor slecht horen zijn: Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer.
Tegen doofheid in het slakkenhuis zijn helaas geen medicijnen. Wel kan het geluid worden versterkt met behulp van een hoortoestel. Als het gehoor heel erg slecht wordt, kan een cochleair implantaat een oplossing zijn. Als de doofheid ontstaat in het middenoor of gehoorgang, is vaak wel een behandeling mogelijk.
De belangrijkste oorzaak is slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Maar het kan ook te maken hebben met lawaai, medicijngebruik, vaatproblemen of slechte eetgewoonten. Gehoorverlies door ouderdom wordt niet meteen opgemerkt. Verschijnselen van ouderdomsdoofheid zijn dat men de hoge tonen niet meer hoort.
De meeste kinderen leren lezen dankzij klanken. Voor dove kinderen werkt dit niet. StorySign leert hen lezen door gebruik te maken van gebarentaal. Een kind leren lezen is een proces van vallen en opgaan.
Is deze ziekte erfelijk? Ja, vaak is doofheid erfelijk. Dan kun je de doofheid op verschillende manieren erven. Je kunt de aandoening erven als één van je ouders de afwijking in de genen heeft.
Doof. Iemand die vrijwel niets hoort wordt doof genoemd. Dove mensen communiceren niet via geluid maar via een eigen taal, de gebaren taal. In Nederland beschouwen wij iemand doof bij een gehoorverlies van 90 dB of meer.
Een druk op de oren ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor). Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor. Vaak kan dit ontstaan na een verkoudheid of indien er sprake is van een verstopte neus of een allergie.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.
Je zet radio en TV steeds luider. Je moet vaak vragen om iets te herhalen. Mensen lijken steeds onduidelijker te praten. Het kost moeite om iemand die stil praat, die zich achter je of die zich in een andere ruimte bevindt, te verstaan.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Vragenlijst: herkennen tinnitus
Raadpleeg in dat geval uw arts. Hoort u ongewone geluiden zoals, brommen, sissen, fluiten die niet uit de omgeving afkomstig zijn? Hoort u deze geluiden langdurig zowel overdag als 's nachts? Heeft u de afgelopen tijd een stressvolle periode gehad?