Een lage onderdruk kan in de eerste plaats vooral wijzen op een onderliggend probleem. Soms kunnen ernstige problemen namelijk aanleiding zijn voor een lage bloeddruk. De bloeddruk kan bijvoorbeeld dalen door bij brandwonden, bloedverlies of hartritmestoornissen.
Hoge en lage bloeddruk
Een hoge bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Dit geldt vooral voor een hoge bovendruk. Een lage bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Je kunt er wel klachten van hebben, zoals duizeligheid en flauwvallen.
Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals bloedverlies, vochtverlies of gebruik van bepaalde medicijnen. Vaak is er geen oorzaak en gaat het om leren omgaan met de klachten.
Onderdruk. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Dit geldt ook voor de onderdruk. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.
Oorzaken. Orthostatische hypotensie wordt o.a. veroorzaakt door aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson, suikerziekte, bloedarmoede, obstipatie en het gebruik van bepaalde medicatie.
Het is over het algemeen niet zo goed bekend dat een lage bloeddruk door stress kan ontstaan. Vaak denkt men dat stress alleen voor een te hoge bloeddruk zorgt. Vooral wanneer stress ontstaat door te weinig rust en te weinig tijd voor uzelf kan de bloeddruk sterk dalen. Neem dus genoeg tijd voor pauzes en nachtrust.
Wanneer meten? U gaat 2x per dag uw bloeddruk meten. 's Morgens tussen 6-9 uur en 's avonds tussen 18-21 uur. Buiten deze tijden zal de bloeddrukmeter niet meten. Zorg dat u geplast heeft zodat uw blaas leeg is want een volle blaas geeft een hogere bloeddruk.
Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.
Hoewel zout je bloeddruk verhoogt, is het geen goed idee om heel veel zout te gaan eten als je je licht in je hoofd of duizelig voelt. Dit is namelijk niet goed voor je nieren. Gebruik een normale hoeveelheid zout. Dat is voor een volwassene zo'n 6 gram per dag.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
Een normale bloeddruk ligt tussen een bovendruk van 100 en 140 en een onderdruk van 70 tot 95 mmHg. Wanneer huisartsen de bloeddruk uitdrukken, delen ze het getal door 10. Een bloeddruk van 12/7 is bijvoorbeeld normaal terwijl een bloeddruk van 9/6 te laag is. Hier spreekt men dan van een lage bloeddruk.
De klachten bij lage bloeddruk
De klachten van lage bloeddruk zijn zoals eerder gezegd vaak meteen merkbaar. Zo kunt u ineens duizelig of misselijk worden. Ook is flauwvallen een vaak voorkomende klacht. Deze klachten worden veroorzaakt omdat er niet genoeg bloed naar de hersenen wordt gepompt.
Maar wanneer u chronisch lage bloeddruk heeft kan het vervelende gevoel aanhouden. Zo kan het zijn dat u altijd vermoeid bent, u zich slap voelt en het koud hebt. Ook duizeligheid kan dan hele dagen aanhouden.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Een stresscardiomyopathie of takotsubo cardiomyopathie kan ontstaan na hevige stress. De klachten lijken op een hartinfarct. Mogelijk zorgen stresshormonen voor een soort tijdelijke verlamming van een deel van de hartspier. Hierdoor trekt deze minder goed samen.
"Van het innemen van veel zout stijgt de bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk minder zout eten kan het bewezen laten zakken", vertelt Versmissen. "Tot slot weten we dat kalium, een ander zout, juist gunstig is. Dit zit veel in groenten en fruit.
De onderdruk in bloeddruk geeft aan hoe hoog de druk op de bloedvaten is op het moment dat het hart ontspant. Dit is het laagste getal. Een gezonde onderdruk hangt ongeveer rond de 80. Bij 90 is er, in combinatie met een hoge bovendruk, sprake van hypertensie.
Jarenlang gold de onderdruk als dé graadmeter voor wel of niet behandelen. Maar deskundigen hameren er nu al tien jaar op dat de bovendruk, die stijgt met de leeftijd, zeker voor oudere mensen een betere voorspeller is van het risico op hart- en vaatziekten.
Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.
Bij mannen zijn lage bloeddrukwaarden 110/70 mmHg of lager. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg. Bij zwangere vrouwen worden waarden onder de 90/60 mmHg gezien als lage bloeddruk. We spreken pas van een lage bloeddruk als er klachten ontstaan.
Dat geld ook voor kruiden als bijvoorbeeld selderij, paardenbloem, hibiscus, brandnetel, jeneverbes en heermoes. Zout verhoogt de bloeddruk omdat we vocht vasthouden. Rozemarijn en gingko biloba kunnen helpen om de algehele bloedsomloop te verbeteren, altijd navragen of kruiden samen met medicatie gebruikt kan worden..