We maken in Nederland gebruik van gas uit eigen bodem en daarnaast nemen we gas af uit Noorwegen, Rusland en Qatar. Omdat we niet van één gasbron afhankelijk willen zijn, zijn we in de energiemarkt altijd op zoek naar meer flexibiliteit.
Bij ons kun je kiezen uit twee varianten groen gas. PuurGroen Gas is gemaakt van 100% groen gas: daarmee maak je een grote stap op weg naar fossielvrij verwarmen. MixGroen Gas bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
Het meeste gas dat door onze leidingen stroomt, komt uit het buitenland, zoals Noorwegen, Rusland, Engeland en het Midden-Oosten.” Veel huishoudens, bedrijven en industrieën in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk kunnen alleen gas van Groningenkwaliteit gebruiken.
Het grootschalig opwekken van energie gebeurt in Nederland voornamelijk in elektriciteitscentrales. Die stroom komt uit fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas. Nederland wekt ook groene stroom op. Die komt uit duurzame bronnen zoals biomassa, water, zon en wind.
Europa verbruikt dit jaar al minder gas uit Rusland. Sinds januari 2022 komt rond een kwart van het gas dat in Europa wordt gebruikt uit Rusland. Dat was voorgaande jaren 40%. Nederland overlegt met andere Europese landen over maatregelen om dit proces te versnellen.
Vattenfall produceert elektriciteit uit vele soorten energiebronnen, waaronder wind, zon, waterkracht, kernenergie, biomassa, afval, kolen en aardgas. We stappen geleidelijk af van het gebruik van fossiele brandstoffen en investeren fors in de groei van duurzame energieproductie.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
15 procent van al het gas dat in Nederland wordt gebruikt, komt uit Rusland. In Duitsland is dat 40 procent. Duitsland is dus veel afhankelijker van Russisch gas dan Nederland, maar toch. Er moeten alternatieven zijn en komen voor het Russische gas.
Zo maakt Duitsland voor alle verwarming, industrie, stroomopwekking en vervoer voor 12,3 procent gebruik van Russisch gas. In Duitsland is gas voor de industrie en de verwarming van huizen met ruim 30 procent een belangrijke brandstof.
Huidige tarieven
Ga je nu (29 augustus 2022) een nieuw energiecontract bij Vattenfall afsluiten? Dan ligt de stroomprijs op ruim 1 euro per kWh (enkeltarief) en de gasprijs ligt op meer dan 5 euro per m3.
Als je twijfelt tussen Vattenfall of Essent, bedenk dan dat de stroom altijd hetzelfde is. Wel zitten er verschillen in prijs, kwaliteit van de service en ambitie in duurzaamheid. Natuurlijk willen wij je graag als klant, maar kies vooral de energieleverancier die bij je wensen past.
Het gas dat in Nederland wordt verbruikt, komt vooral uit Groningen, de Noordzee en Scandinavië. Een klein deel van het gas komt uit Rusland. Het gas uit Groningen vormt voor Nederland een belangrijke bron van inkomsten.
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.
Prijzen gas en stroom 2021
Voor gas betaal je gemiddeld 79 cent per kubieke meter in 2021. Voor stroom betaal je in 2021 gemiddeld 22 cent per kilowattuur. Heb je in 2021 een contract met vaste prijs voor je energie, dan veranderen de prijzen in je contractperiode niet.
Bij ons krijg je een scherpe prijs voor je stroom en gas en weet je precies waar je voor betaalt. Verder krijg je altijd een aanbod dat past bij je persoonlijke situatie qua energie. De prijs die je betaalt voor je energie bestaat drie onderdelen: je energiegebruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw.
Binnen een jaar hebben we als we ons best doen een groot deel van het geïmporteerde Russisch gas niet meer nodig. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Met relatief eenvoudige maatregelen kunnen we volgens die vereniging snel miljarden aan kubieke meters gas besparen.
Delen. Aardbevingen en schade in Groningen, vervuiling, klimaatverandering. Allemaal niet nodig als we massaal overstappen van gas op duurzame energie. In 2022 stopt de gaswinning in Groningen en uiterlijk 2050 gebruikt Nederland helemaal geen aardgas meer.
Duitsland zeker tien dagen zonder Russisch gas, Gazprom knijpt ook Italië verder af. UpdateDuitsland moet het sinds vanochtend zonder Russisch aardgas stellen. De gastoevoer van Rusland naar Duitsland wordt tien dagen stilgelegd wegens gepland onderhoud aan de Nord Stream 1 pijpleiding in de Oostzee.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Wat is beter: aardgas of steenkool? Aardgas en steenkool zijn allebei fossiele brandstoffen, die opraken en zorgen voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Ze dragen dus allebei bij aan klimaatverandering. Bij inzet van aardgas wordt wel minder CO2 (en overige stoffen) uitgestoten dan bij steenkool.
Vattenfall is een van oudsher Zweedse energiemaatschappij, opgericht in 1909 als het Kungliga Vattenfallsstyrelsen. Met de Europese deregulering van de energiemarkt, in 1996, breidde het staatsbedrijf zich uit naar het buitenland: naar Finland, Polen, Duitsland en, met de aankoop van Nuon, naar Nederland.
De naam Vattenfall betekent waterval en verwijst naar een oudere naam van dit concern, Kungliga Vattenfallstyrelsen ("Koninklijke Waterval-autoriteit"). 100% van de aandelen in moedermaatschappij Vattenfall AB is in handen van de Zweedse staat.
Tot 2019 heetten we Nuon. Inmiddels is onze naam Vattenfall, net zoals ons moederbedrijf. In Nederland, Zweden, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië en Frankrijk werken we met meer dan 19.500 collega's aan een duidelijk doel: een fossielvrij leven binnen één generatie realiseren.