Net als katoen, kan corduroy op alle temperaturen gewassen worden.Het enige waar je goed op moet letten, is dat je de stof niet strijkt. Hiermee maak je de geruwde ribbel plat en verliest het materiaal zijn kenmerkende uitstraling.
Ribfluweel (een vloer of bankstel) mag je ook op zijn tijd onderhouden met een beetje lauw water en een lepeltje wasverzachter. Die wasverzachter strijk ik niet tegen de haartjes stof in, maar met de haartjes mee. Het zorgt voor een soort beschermlaagje.
Ribstof, ook wel corduroy of ribfluweel genoemd, is een stof met zachte ribbels in de lengterichting van de stof. De stof wordt vaak gemaakt synthetische vezels, zoals polyester, katoen en polyacryl. Ribstof heeft een zeer goede en sterke kwaliteit.
Strijken. Je mag corduroy strijken, maar alleen van links en op een handdoek van badstof om het poolweefsel niet te beschadigen. Als je van rechts strijkt, loop je het risico dat het weefsel aan een kant begint te glanzen waar je dat niet wilt hebben.
Voor het normale onderhoud kun je een ribstof af en toe stofzuigen. Als je de stof schoon houdt gaat hij langer mee. De meeste vlekken hebben iets te maken met vet of suiker. Dat kun je makkelijk oplossen met heet water.
Met een paar scheppen soda in een emmer heet water, maakt u zo een sopje. U kunt hiermee uw stoffen bank reinigen door met een spons uw bank af te nemen. Dep de bank wel goed droog. Soda is vooral handig om uw bank op te frissen en minder geschikt voor het verwijderen van vlekken.
Net als katoen, kan corduroy op alle temperaturen gewassen worden.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Dit is de naam van een ruw wollen weefsel uit Engeland, dat in de achttiende eeuw gemaakt werd. De jaren zeventig waren ook gelijk de tijd dat corduroy ongekend populair werd en een hoogtepunt beleefde. Vandaar dat de stof nog wel eens wordt geassocieerd met de seventies-look.
Corduroy stof is niet waterdicht. Bij zware regen kan de broek snel doorweekt en zwaar worden. Bovendien is corduroy iets onderhoudsintensiever, want de stof mag niet gestreken, gesponnen of zelfs in de droogtrommel gedroogd worden.
Corduroy is een geribbelde geweven stof die ook ribfluweel of ribcord genoemd wordt. Vanaf de 19de eeuw werd deze stof populair voor het maken van werkbroeken voor mannen. Er werden ook jassen en gilets van gemaakt. De stof van geribd fluweel werd toen ook velour, en manchester in sommige streken genoemd.
Je voelt de zachte 'haartjes' van de stof en natuurlijk de ribbels. Die haartjes vormen samen het pooloppervlak, wat je misschien wel kent van velours/fluweel. Corduroy heeft wat dat betreft veel gemeen met velours. De stoffen zijn geweven met fijne garens die een soort rechtopstaande pluizen maken.
Het is een stof die bekend staat om zijn ribbels in de lengterichting. De stof voelt lekker zacht aan. De stof doet het erg goed in een landelijk interieur. Een ribstof wordt meestal gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester, polyacryl en katoen.
Wat is een ribstof? Een ribstof heeft zachte ribbels in de lengterichting van de stof. De stof bestaat meestal uit synthetische vezels, waardoor de stof heel erg sterk is. Ribstof wordt ook wel corduroy genoemd.
Nieuwe banken zijn vaak geïmpregneerd. De DWR (durable water repellent) is echter niet permanent en verdwijnt tijdens het gebruik en door het reinigen. Hierom is het aan te bevelen de bank opnieuw te impregneren. Geïmpregneerde banken blijven langer mooi en zijn makkelijker te reinigen.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Corduroy kan in de droger, liefst op lage temperatuur, of hang het kledingstuk te drogen.
Apart wassen en krimp voorkomen
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.
Warmte en beweging hebben de grootste invloed op de vezels in een stof. Je kleding krimpen gaat daarom het vlotst als je een wasmachine en droger ter beschikking hebt. Dit zijn de stappen: Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Door een dikke laag baking soda op de vlek te strooien, wordt het vocht opgenomen. Laat de soda een kwartier liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger. Dep de vlek na met een vochtige doek. Het is heel belangrijk niet over de vlek te wrijven omdat je daarmee de vlek alleen maar hardnekkiger maakt.