Wij raden aan om als student maximaal een 15 inch laptop te kopen. De meeste school laptops hebben een 14 of 15 inch beeldscherm.
Een schermformaat van 13 of 14 inch is wat ons betreft ideaal. Studentenlaptops van 15 inch en groter zijn vrijwel altijd een stuk zwaarder.
Met minimaal 256 GB zit je veilig. Je hebt genoeg ruimte voor al je schoolbestanden en foto's. Liever wat meer ruimte om ook je vakantievideo's op te slaan? Kies dan voor 512 GB.
Het formaat van een laptop is belangrijk als middelbare scholier. Wij hebben het aan verschillende scholieren gevraagd, en gemiddeld vonden ze een laptop van rond de 15 inch het fijnste formaat. Er zijn laptops van 17 inch, maar deze zijn vaak dikker, zwaarder, en daardoor lastiger om mee te nemen naar school.
De 5 beste laptops voor studenten in een oogopslag
Acer Swift 3 (SF314-59-734H) - Dé beste overall laptop voor studenten. Acer Aspire 5 (A515-55G-589V) - Beste koop laptop voor studenten. MacBook Air (M1, 2020) - De beste MacBook voor studenten. HP Pavilion x360 (14-dh1978nd) - De beste 2-in-1 laptop voor studenten.
Dus heb je voor school specifieke programma's nodig en ga je bijvoorbeeld een opleiding doen waarvoor je moet werken in Photoshop of Indesign? Dan is een laptop de beste keuze. Een Chromebook heeft vaak een beperkte interne opslag. Dat komt omdat je op een Chromebook al je bestanden in de cloud kunt bewaren.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Werkgeheugen en opslagruimte
Over het algemeen is een werkgeheugen van 4 GB genoeg als je de laptop voor je studie gebruikt. Alles boven de 8 GB heb je eigenlijk pas nodig als je vaak gamet of veel foto's en video's bewerkt. Het is daarnaast belangrijk om te letten op de hoeveelheid opslagruimte.
Hangt er een beetje vanaf hoe je er mee omgaat, verwacht je veel data op de laptop zelf te houden of doe je het meeste vanuit de cloud (Dropbox/Onedrive/Googledrive). 128GB is voor gewoon gebruik, internetten/word/excel/mailen mooi zat. Je zal wel een beetje op moeten letten met downloaden/waar zet je het neer.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
De meeste computers hebben minimaal 4GB werkgeheugen. Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet.
Gemeenten hanteren vaak een maximale tegemoetkoming voor een laptop. In de gemiddelde Nederlandse gemeente komt dit bedrag neer op € 401,-. De hoogte van de maximale vergoeding is echter sterk afhankelijk van de gemeente waarin de scholier woont.
Je hebt een eigen laptop (Windows, Unix of MacOS) nodig om te kunnen werken met ontwikkelomgevingen en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops zijn hier tegenwoordig geschikt voor. Je laptop moet aan de volgende configuratie-eisen voldoen: Een werkgeheugen van minimaal 8GB.
Gemiddelde levensduur van drie jaar
Gemiddeld gesproken zien we dat de levensduur van een laptop circa drie jaar bedraagt. Rond die periode beginnen de stabiliteit en de prestaties er meestal flink op achteruit te gaan. Ook de batterijen gaan vanaf dan een heel stuk minder lang mee.
Conclusie. Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Selecteer de knop Start en selecteer vervolgens instellingen . Selecteer Systeem > Opslag.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Als je veel offline zet kan het geheugen wel krap worden maar zaken in de cloud zetten kan dit oplossen. Ben je sowieso iemand die heel veel offline nodig heeft dan is 128 GB of zelfs 256 GB eigenlijk de beter optie.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
Nadelen chromebook:
Niet geschikt voor programma's zoals Microsoft Office. Niet geschikt voor zwaardere software. Meeste apps en toepassingen werken op internet.
Op je Chromebook kun je veel Microsoft® Office-bestanden openen, bewerken, downloaden en converteren, zoals Word-, PowerPoint- of Excel-bestanden.
Omdat een Chromebook uitgaat van het principe 'internet eerst', is het besturingssysteem erg licht en snel. Je bent minder afhankelijk van de specificaties van je laptop voor snelheid en prestaties. En dat komt de prijs van een Chromebook weer ten goede.