Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Dit komt door de luchtkwaliteit, het filterend effect van de vulkanische rotsen en de Ijslandse regenbuien. Als je op excursie trekt over de Vatnajökull-gletsjer en je even dorst krijgt, hoef je je maar te bukken om te proeven van een van de zuiverste waterbronnen ter wereld.
De stad Utrecht heeft het lekkerste water van heel Nederland. Social enterprise KRNWTR+ organiseerde een proeverij met een jury van smaakexperts. Daaruit kwam naar voren dat het Utrechtse kraanwater het beste smaakt.
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Nog niet eerder werd kraanwater uit zoveel Europese landen tegelijk geproefd. Het kraanwater werd onder andere beoordeeld op smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk. De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland.
Agua de Benassal ontspringt uit de d'En Segures bron in de provincie Castellón. Al 13 jaar lang scoort het water uitstekend in allerlei internationale competities, en het water wordt dan ook niet voor niets het 'beste water ter wereld genoemd'.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Vrijwel geen enkel water krijgt hier het predicaat 'goed' volgens de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
In vergelijking met andere landen beschikt Nederland over het beste kraanwater ter wereld. Desondanks drinken wij jaarlijks zo'n 400 miljoen liter flessenwater.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit.Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Het gemiddeld 'zachtste' water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
Utrecht was de winnaar, het water is “mooi levendig gebalanceerd, uitnodigend, zoet, zacht, leuk en open”. De top 3 wordt gecomplementeerd met het leidingwater uit Noordwijk en Bar-le-Duc.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater. In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is.
Water (drinkwater)
Het kraanwater in Duitsland is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken. Wel kan zijn dat in heuvel- en bergachtige gebieden het water een lichte ijzersmaak hebben.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit.
Drinkwater. Het kraanwater is veilig te drinken.
In Nederland maken we gebruik van lokaal beschikbare bronnen zoals duinwater, grondwater en oppervlaktewater uit bijvoorbeeld de rivieren of het IJsselmeer. Elke bron vraagt om een specifieke manier van zuiveren. (Stromend water.) Het water op de Veluwe is uniek in de wereld.