Binnen de EU staat Duitsland op de eerste plaats. In 2017 produceerde de grootste economie van Europa bijna 667 miljoen ton CO2, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Op de tweede plaats staat het Verenigd Koninkrijk met minder dan de helft aan uitstoot. De top 8 wordt verder bevolkt door de grotere Europese landen.
In 2019 was het aandeel van de vijf landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen en van de Europese Unie (EU-28) in de totale mondiale uitstoot samen 62%: China (27%), de Verenigde Staten (13%), de Europese Unie (8%), India (7%), de Russische Federatie (5%) en Japan (3%).
Slechts zeven landen zijn verantwoordelijk voor meer dan 2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen: China, de Verenigde Staten, India, Rusland, Indonesië, Brazilië en Japan. Deze landen stootten in 2019 samen 30,5 gigaton aan broeikasgassen uit (1 gigaton = duizend miljard kilogram).
1. Tata Steel. Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft de twijfelachtige eer om Neerlands grootste vervuiler te zijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit. Vorig jaar stootte het bedrijf ruim 5,7 miljoen ton CO2 uit.
De emissies zijn in 2018 met 2,3% gedaald t.o.v. 2017, ondanks een toename van het BBP van de Europese Unie met 2% in diezelfde periode. De broeikasgasemissies zijn in 2018 met 98,7 Mton CO2-equivalent afgenomen t.o.v. 2017.
Ondanks schoonste landbouw stoot Nederland meeste stikstof uit in Europa. Nederland produceert per hectare gemiddeld 4 keer zo veel stikstof dan de rest van Europa. Nederland is ook een netto exporteur van stikstof: in het buitenland komt 3 keer meer Nederlandse stikstof terecht, dan er vanuit andere landen binnenkomt.
Wij zijn de grootste vervuiler van kleine EU-landen
Uit het rapport blijkt dat de 28 EU-lidstaten gezamenlijk 3705 MTCO2 (ongeveer 3,7 miljoen kilo) uitstoten. Nederland is het meest vervuilende land onder de kleine EU-landen. Ter vergelijking: wij zijn verantwoordelijk zo'n 6,2 procent van alle CO2-uitstoot in de EU.
Tata Steel en Schiphol grootste uitstoters van stikstofoxiden in Nederland. Staalconcern Tata Steel is de grootste uitstoter van stikstofoxiden in Nederland, gevolgd door luchthaven Schiphol.
Het continent Europa (inclusief Turkije, exclusief Oekraïne) wist in 2009 de emissie met gemiddeld 6,9% te reduceren. Nederland zit ver onder het Europees gemiddeld, met een reductie van 0,2%. Bulgarije (12% reductie), België, Ierland en Luxemburg (alle drie 11,2% reductie) hebben in Europa de grootste CO2-reductie.
Dat komt vooral omdat Nederland klein en dichtbevolkt is. In landen als Frankrijk of Italië zit er veel meer ruimte tussen landbouwbedrijven en natuurgebieden, en omdat natuurgebieden er veel groter zijn, wordt de kritische depositiewaarde er minder makkelijk overschreden.
Nederland behoort tot de 10 landen met de laagste CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking, zo blijkt uit data van het internationale energie-agentschap (IEA). De onbetwiste nummer 1 is Denemarken met een uitstoot van 0,06 ton per capita, gevolgd door Finland en Nigeria.
Een gemiddelde Belg stoot ongeveer 10 ton aan CO2 uit elk jaar. In de ideale wereld is dat heel wat minder (op middellange termijn zou dat best 2 ton worden), maar wat moeten we daarvoor doen?
De CO2 emissies in 2021 zijn met 74,1 miljoen ton (Mton) nog wel lager dan de 83,7 Mton in 2019, voordat de coronacrisis begon. De 343 bedrijven die onder het ETS vallen, zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland.
De EU is 's werelds derde grootste broeikasgas uitstoter na China en de Verenigde Staten en gevolgd door India, Rusland en Japan (2015). In 2019 waren in de EU de top vijf broeikasgas uitstoters Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje. De energiesector was verantwoordelijk voor 77,01% van deze uitstoot.
De plek waar stikstof neerslaat maakt uit
Vooral in de Peel en in de Gelderse vallei heeft de natuur veel last van stikstof, zie het kaartje 'Stikstofdepositie'. Daar stoot de intensieve veehouderij veel ammoniak uit, wat relatief dicht bij de bron weer neerslaat.
Nederlanders zijn verantwoordelijk voor drie keer zo veel CO2-uitstoot als een gemiddelde wereldburger. 10 ton CO2 per persoon per jaar stoot een gemiddelde Nederlander uit, het gemiddelde van alle wereldburgers is 3,4 ton CO2.
Drie grote Aziatische landen maakten de afgelopen weken bekend klimaatneutraal te willen worden: China, Japan en Zuid-Korea. De Europese Unie en tientallen landen gingen hun voor en beloven om in 2050 per saldo geen broeikasgassen meer uit te stoten. China houdt nog – iets voorzichtiger – 2060 aan.
Personenauto's zijn het meest vervuilend. Ook bij het goederenvervoer is het railverkeer de schoonste vervoerswijze.
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen.
Stikstof is een scheikundig element en CO2 een scheikundige verbinding. Een chemisch element is niet meer splitsbaar. Dat is anders met CO2, wat een verbinding is van het element koolstof (de letter C) met twee elementen zuurstof (de letter O).
De totale industrie draagt bij aan zo'n 32% van de totale uitstoot van de broeikassen. Eén van deze vervuilers is de chemische industrie. De chemicaliën die voor deze vervuiling zorgen worden gebruikt in producten als plastic en kunstmest.
De schoonste lucht is Zweeds
Het land is, na Polen, de grootste uitstoter van fijnstof in Europa. Beide landen zijn samen goed voor een derde van de totale Europese uitstoot. Dan liever Portugal, dat met Faro en Funchal twee steden in de top 3 heeft. Maar de stad met de allerschoonste lucht ligt in Zweden: Umeå.
Bosnië en Bulgarije zijn er het slechtst aan toe, gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Rusland. Frankrijk, Spanje, Portugal en Zweden zijn het schoonst.
De Indiase stad Gurugram, een voorstad van New Delhi, is volgens het rapport de meest vervuilde stad ter wereld. New Delhi zelf staat op plek elf en is daarmee de hoofdstad met de meeste luchtverontreiniging wereldwijd.