Het matrasje van de kinderwagen opmaken met een hydrofiele doek is opnieuw belangrijk voor een mooie portie extra bescherming. Spuug trekt zo in de doek en niet in de matras. Nu je klaar bent met het matrasje van de kinderwagen opmaken, kan je het lakentje leggen. Leg het altijd met de labels naar beneden.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
In de winter gebruik je beide lagen zodat je kindje lekker warm blijft en in de zomer haal je een laag ervan af, zodat het niet te warm wordt. Ben je veel op weg met de Maxi-Cosi en kinderwagen dan is de wrapper ideaal. De wrapper heeft beentjes zodat deze gemakkelijk gebruikt kan worden in de autostoelen.
De kinderwagen maak je inderdaad op zoals een bedje ik had een hoeslaken een hydrofiele luier voor onder het hoofdje (ik gebruikte geen plastic matje trouwens) ik had alleen een dekbedje op maat gemaakt met een hoes erom heen maar als je dat niet hebt moet je een deken+lakentje gebruiken.
De hoeslaken voor kinderwagen zijn er in de standaard maten, meestal 33 x 75 cm.
Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Gebruik liever geen 'niet-waterdoorlatende molton', dat is te warm voor je baby en als je baby er met zijn gezichtje tegenaan komt, kan het niet goed ademhalen. Leg hier vervolgens een (hoes)laken strak overheen.
Je trolley of kinderwagen geef je op de luchthaven af bij de check-in balie. Je kunt de trolley of kinderwagen bij aankomst weer ophalen bij de bagageband. Een opvouwbare paraplubuggy of reisbuggy van maximaal 10 kg mag je voor het gemak meenemen tot aan de gate.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes. Ik heb destijds deze hoeveelheden aangeschaft voor zowel de wieg als het ledikant. Daarna kwam ik erachter dat de kinderwagen ook 'beddengoed' nodig had in wiegformaat.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
Maak bekleding die niet in de wasmachine mag schoon met een sopje handwasmiddel en een (hand)doek. Maak het onderstel schoon met een mild schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld vloeibare of groene zeep. Verwijder zand, modder en gruis zo snel mogelijk. Haal regelmatig de wielen van de wagen en maak ze schoon met lauw water.
Koude dagen
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een winterzak. Er bestaan speciale winterzakken voor iedere kinderwagen en buggy. Deze winterzak is zo gemaakt dat de riempjes, die aan je kinderwagen zitten, er doorheen kunnen. Gebruik altijd een regenhoes tegen de regen.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Wil je een deken die je het gehele jaar door kunt gebruiken, dan adviseren wij de dubbele dekens, dit zijn dekens met twee lagen. In de winter gebruik je beide lagen zodat je kindje lekker warm blijft en in de zomer haal je een laag ervan af, zodat het niet te warm wordt.
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens. Let wel op dat je het bedje kort opmaakt, zodat je baby niet verstikt.
Vliegen met een baby is vaak (bijna) gratis. Zodra je kind een eigen stoel heeft (verplicht vanaf 2 jaar of optioneel tot die tijd) is de pret voorbij. Sommige maatschappijen geven kinderkorting voor kinderen tussen van 2-11 jaar.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Het wordt echter aangeraden om op z'n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is. Dan zijn de longetjes namelijk volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker.