Net zoals bij tropische kamerplanten wil je aarde die goed doorlatend is. Voeg perliet of fijn grind toe om er een luchtige mix van te maken.
Hoe maak je potgrond luchtig? Je kunt je potgrond luchter maken met zowel speelzand als perliet. Perliet zijn de witte korrels in de potgrondmixen die je kunt kopen. Het zorgt voor een hele goede waterdoorlatendheid en maakt daardoor je mix goed luchtig.
De basis van het goedje wordt gevormd door veen of kokos. Die basisgrondstof wordt bij potgrond meestal vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Het mengsel is bij uitstek geschikt om planten in bakken of potten te zetten. U kunt potgrond zowel binnenskamers als in de buitenlucht gebruiken.
Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden.
Je kunt bij het verpotten van je planten kiezen voor standaard potgrond, een speciale mix of je kunt zelf een mix maken. Bij het maken van je eigen potgrond mix, kun je extra rekening houden met de wensen van je plant. Niet alleen je plant wordt er extra gelukkig van, het is ook heel leuk om te doen.
Toevoeging van fijn zand zorgt voor een fijnere structuur van de potgrond die goed draineert. Potgrond met fijn zand is geschikt voor planten die graag in zand staan zoals de cactus. Compost levert voedingstoffen en verhoogt het vocht vasthoudend vermogen van de potgrond.
Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Voordat u de zak opent, moet u de zak iets opschudden om de potgrond in een losse samenstelling te krijgen. U kunt potgrond in zakken lang bewaren. Echter, na ca.drie maanden kunnen schimmels ontstaan in de zak.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Kamerplantenpotgrond is voor de meeste kamerplanten prima om te gebruiken. Je kan dus prima universele of kamerplantenpotgrond gebruiken, maar professionele potgrond, zoals hydrokorrels of kleikorrels, biedt een aantal voordelen en wordt ook wel hydrocultuur genoemd.
Hiervoor kan je de plant gerust in de pot laten zitten. Wanneer je merkt dat de grond al te lang vochtig is, kan je een tampon een heel stuk in de aarde duwen. Met een handomdraai heeft 'ie al het overtollige water opgezogen en kan je hem weer uit de pot halen.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken. Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan.Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje.Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft (juni). Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Oorzaak van schimmel op potgrond
Vaak komt het doordat de potgrond te vochtig is, maar het kan ook komen doordat de plant op een te donkere plaats staat. Daarnaast kan een hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig luchtcirculatie de boosdoener zijn.
Vervolgens kan je de bak opvullen met potgrond. Houd er rekening mee dat de grondlaag idealiter niet minder dan 30 cm diep mag zijn zodat de planten zoveel mogelijk ruimte hebben om hun wortels te laten groeien. Door het rottingsproces zakt de vulling van de moestuinbak na een jaar gemiddeld 10 tot 20 centimeter.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Een goede potgrond moet luchtig en goed waterdoorlatend zijn, maar moet tegelijkertijd ook voldoende water kunnen vasthouden. Een soepele, veerkrachtige structuur is daarom heel belangrijk.
Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Haal de plant met kluit uit je pot en schudt de kluit zoveel mogelijk uit (boven een groot stuk doek of plastic of buiten). Peuter zoveel mogelijk oude aarde tussen de wortels vandaan. Zet daarna je plant met verse potgrond weer terug in de aarde. Geef daarna lekker water.
Van uitgedroogde potgrond is wel bekend dat het makkelijk kan branden.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf.