WAT DOET GRANAATAPPEL VOOR JE HAAR? Het punische zuur in granaatappelzaadolie doet dus wonderen voor je teint, maar het kan je ook helpen aan glanzend haar! De antioxidanten in de olie ondersteunen een gezonde bloedcirculatie, die de haargroei bevordert.
Granaatappel beschermt de huid
De krachtige antioxidanten in granaatappels helpen de schade door UV-stralen, vermoeidheid en luchtverontreiniging te beperken. Hierdoor blijft de huid (langer) beschermd. Zonschade, zoals pigment- en ouderdomsvlekjes op latere leeftijd, wordt zo voorkomen.
Wat granaatappels zo'n superfood maakt is dat ze veel vitamine B, C en E bevatten. Daarnaast remmen ze de enzymen af die collageen afbreken, wat zorgt voor een mooie huid en het tegengaan van ouderdomsverschijnselen, waaronder rimpels.
Wissel af met de soorten fruit die je eet. Elke fruitsoort bevat namelijk weer andere vitamines en mineralen. Ga je sap maken van de granaatappel? Beperk het dan tot 1 glas per dag.
zorgen ervoor dat de granaatappelpitten een echt superfood zijn en een positieve invloed op de gezondheid hebben! De heerlijke pitten van de granaatappel zitten onder een dikke schil en kunnen direct gegeten worden, of tot sap en als dessert verwerkt worden. De granaatappel is zelfbestuivend en eenvoudig te kweken.
Granaatappel versterkt je weerstand
En net zoals bij de appel, is vitamine A is goed voor de ogen. En dus bij uitstek geschikt voor de beeldschermwerkers onder ons.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Alleen de pitjes waar een soort gelei omheen zit zijn eetbaar. Jaren geleden werden ze alleen voor sauzen en soepen gebruikt, maar nu zie je de pitjes in Europa vooral verschijnen in koude gerechten als salades en drankjes. Of eet ze gewoon zo op als f ruit!
De heerlijke pitjes eruit halen
Snijd een granaatappel dwars door en lepel de pitjes eruit of snijd de granaatappel van boven naar beneden in vieren, buig de partjes schil naar buiten en laat de 'kogeltjes' eruit rollen.
Antwoord: Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dagelijks gebruik van granaatappel (Punica granatum) bloeddrukverlagend werkt: de bovendruk kan met 5 mm Hg afnemen en de onderdruk met 2 mm Hg. Er is alleen geen invloed gevonden van het gebruik van granaatappel op lipiden, zoals cholesterol en triglyceriden.
Welk deel is eetbaar? Van een granaatappel gebruik je alleen de pitjes en dus niet de schil of het witte vruchtvlees.
Het bevat ook meer polyfenolen, dit zijn krachtige antioxidanten, dan rode wijn en groene thee. De rode pitjes uit de vrucht hebben een ontstekingsremmende werking en daarnaast werkt het drinken van granaatappelthee bloeddruk verlagend, zorgt het voor een mooie huid en helpt het tegen overgangskwalen.
Granaatappel bevat, zoals andere fruitsoorten, veel vezels. Ook zit er aardig wat vitamine B6, B11, C en K in. Daarnaast zit er in een granaatappel veel koper. Koper is belangrijk voor de vorming van onze botten en het bindweefsel in ons lichaam.
Granaatappelsap verbetert de gevoeligheid van de cellen voor insuline (zodat ze glucose beter kunnen opnemen), verhoogt de activiteit van de bètacellen in de pancreas (die insuline aanmaken) en verlaagt de bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2.
De granaatappel heeft een frisse, zoetzure smaak. Je kunt hem rauw eten, maar er zijn ook veel lekkere toepassingen. Maak er met behulp van een handmatige citruspers bijvoorbeeld eens een lekker sapje van. Gebruik geen elektrische pers, want dan verpulver je de zaadjes en krijgt het sap een bittere smaak.
Let er bij het kopen van granaatappels op dat ze glanzend zijn en zwaar aanvoelen – dan zijn ze het sappigst. Rijpe granaatappels blijven ongeveer 2 weken goed op kamertemperatuur. De pitjes kun je invriezen: in de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Granaatappel bewaren
Je kunt granaatappels in de koelkast, maar ook op de fruitschaal bewaren. Door de dikke leerachtige schil blijven ze lang goed, wel een paar weken. Wanneer je granaatappelpitjes gaat invriezen stop je de losse pitjes in een afgesloten diepvrieszak of diepvriesbak.
Snijd de granaatappel doormidden. Leg de platte kant van de granaatappel in je hand en sla met een lepel op de bolle buitenkant. Vang de granaatappelpitjes op in je hand. Voeg de granaatappelpitjes bij de sinaasappelsap en mix in de blender of met een staafmixer 2 minuten op hoge snelheid.
De optimale bewaarcondities voor granaatappels zijn 3% O2 + 6 % CO2. Bewaring in 2% zuurstof reduceert de kans op lage temperatuur bederf als de vruchten bij 5°C of lager worden opgeslagen. Granaatappels kunnen met controlled atmosphere tot wel 6 maanden worden bewaard bij 5 °C!
Wanneer is een granaatappel rijp? Een granaatappel is rijp als deze zwaar aanvoelt en een gladde schil heeft. Maar meestal zijn ze al eetrijp, als u ze in de winkel koopt. Handig om te weten: u kunt het beste een granaatappel bewaren in de koelkast (maximaal een week).
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
De granaatappel is voor vele een onbekend stuk fruit. De granaatappelpitjes zijn lekker, gezond en in veel gerechten te gebruiken. Op Veggipedia lees je meer over hoe je de granaatappel kunt schoonmaken, bewaren en zelfs invriezen.