Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Sommige soorten groente en fruit zijn volgens voedingsdeskundigen nog gezonder dan andere. Bananen en citrusvruchten behoren tot de gezondste soorten fruit.Spinazie en wortels tot de gezondste groenten.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons. Deze mag je dus onbeperkt eten tijdens het koolhydraatarme dieet! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je deze groenten extreem overmatig gaat eten.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Conclusie. Avocado is een prima voedingsmiddel, rijk aan gezonde vetten en vezels, maar het is geen superfood. Uit een Amerikaanse studie blijkt duidelijk dat dagelijks één avocado eten geen positief effect heeft op de hoeveelheid onderhuids en visceraal buikvet of het suikermetabolisme.
Rijk aan vitamines en mineralen
Zo spelen ze een rol bij de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Groente en fruit kunnen je afweersysteem een handje helpen door het aanbieden van de vitamines en mineralen die ze bevatten. Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingstoffen.
Een gezond ontbijt bestaat uit ontbijtproducten uit de Schijf van Vijf. Dat kan van alles zijn. Volkorenbrood bijvoorbeeld, lekker belegd met halvarine, 30+ kaas, 100% pindakaas en/of plakjes groente, fruit of ei.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Tomaten kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem
Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Verder kan vitamine C bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het behoud van sterke botten en tanden.
Naast vitamine C leveren paprika's ook provitamine A, vitamine B6 en vitamine E.Paprika's zijn een goede bron van het mineraal kalium. Dit helpt om je hart en bloedvaten in perfecte conditie te houden. Kalium reguleert namelijk de vochtbalans in je lichaam.
Zitten er ook vezels in? Jazeker, vooral in de schil: een kleine 1%. Niet schokkend veel. Maar toch is komkommer gezonder dan bijvoorbeeld sla, al blijft variëren het beste.