Gratis muziek voor onder video's Voor die doeleinden is er rechtenvrije muziek. Deze categorie wordt ook wel 'royalty free' of 'creative commons' genoemd. Hierbij geeft de maker bij voorbaat toestemming om de muziek gratis te gebruiken.
Je hebt het vast wel eens gehoord. Dat je dankzij het citaatrecht zonder toestemming van de maker 10 tot 30 seconden van een video of stuk muziek mag overnemen.
Maar het is eigenlijk heel simpel: Gebruik geen muziek van andere mensen voor je filmpjes, tenzij je daarvoor toestemming hebt verkregen. Vaak moet je hiervan het bewijs uploaden. YouTube biedt zelf overigens kosteloos rechten vrije muziek aan via Audio Library.
Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de maker is overleden. Dat verklaart waarom zoveel klassieke muziek vrij is van auteursrecht. Het is immers al veel langer dan 70 jaar geleden dat Mozart en Bach zijn overleden.
Op de officiële site van je favoriete groep muziek kopen en downloaden, is ook perfect wettig. Maar het is illegaal en strafbaar om muziek te kopen en te kopiëren voor je vrienden, of om die muziek op het internet te plaatsen die anderen kunnen downloaden, bijvoorbeeld op je eigen site, op YouTube of op SoundCloud.
Neem je muziek en podcasts mee naar plekken zonder internet. Met Premium kun je albums, playlists en podcasts downloaden. Met de gratis versie kun je podcasts downloaden. Je kunt tot wel 10.000 nummers downloaden op maximaal 5 verschillende apparaten.
Bij MuziekenRecht.nl kunt u laten checken van wie een bepaald muziekstuk is, met andere woorden bij wie de auteursrechten liggen. Vaak is dit een componist, muzikant, erfgenaam of platenmaatschappij. In geval van hitrepertoire liggen de copyrights van een liedje in de regel bij een muziekuitgeverij.
Ongeauteursrechtelijk beschermde muziek is te vinden in het publieke domein, onder creative commons-muzieklicenties of in royaltyvrije muziekbibliotheken.
YouTube Music heeft een grote verzameling muziek van professionele, semiprofessionele en amateur-artiesten. Liedjes downloaden hoeft niet, want een gebruiker streamt ze via internet. YouTube Music gebruiken kan gratis. Luisteraars horen dan reclames tussen de liedjes door.
Ja, dat moet. Auteursrechten zijn niet hetzelfde als het uitvoeren van een muziekwerk. Je betaalt de artiest namelijk alleen voor het optreden. Je betaalt BumaStemra voor het gebruik van de muziek, waar natuurlijk auteursrechten op zitten.
Er is sprake van plagiaat als een origineel element van een song wordt gekopieerd. Zo'n origineel element kan een melodie, ritme, akkoordenprogressie, tekst of combinatie zijn. Het maakt niet uit hoe kort of lang de gekopieerde passage is: het kan om enkele maten gaan, maar ook om enkele noten.
Als je zelf je zang op wilt nemen dan is eigenlijk alles wat je nodig hebt, een goede (USB-)microfoon, een audio-interface en een DAW-software. Hiermee kun je in principe genoeg om je zang op te nemen en te bewerken, oftewel editen!
Het auteursrecht beschermt makers (auteurs) van bijvoorbeeld teksten, wetenschappelijk werk, kunst of foto's. U kiest zelf wat er gebeurt met uw werk.
Vier factoren bepalen volgens de wetenschap of een lied een hit wordt: Herhaling in de melodie: zodat het lied herkenbaar is en je het niet meer uit je hoofd krijgt. Vocal prominence: de stem moet leidend zijn boven de muziek. De melodie moet voorspelbaar zijn: herkenbaar en vooral niet te ingewikkeld.
Naast een geldboete van maximaal € 90.000,- kan de rechter een gevangenisstraf opleggen van ten hoogste vier jaar.
Om auteursrecht te krijgen is geen enkele formaliteit vereist. Je hoeft niets aan te vragen, te deponeren of te registreren en het kost niets. Auteursrecht krijg je automatisch als je een 'werk' maakt op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst. Een 'werk van letterkunde, kunst of wetenschap' is een ruim begrip.
U kunt deze Aanbieding voor de gratis proefperiode van 60 dagen eenmalig gebruiken. U komt niet in aanmerking voor deze aanbieding wanneer u zich hebt geabonneerd op Spotify Premium of op Spotify Unlimited of wanneer u al een proefabonnement van 30 of 60 dagen op de diensten hebt gehad.
Betaalbare abonnementen voor elke situatie
2 maanden gratis, daarna € 10,99 per maand. Aanbieding alleen beschikbaar als je Premium nog niet eerder hebt geprobeerd.
Als je Premium hebt, kun je muziek downloaden en offline beluisteren. Tip: om ervoor te zorgen dat de app alleen via een wifiverbinding downloadt, schakel je Downloaden via mobiel uit in de instellingen van de app (onder Geluidskwaliteit).