Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je 'zangspieren' of een slechte ademtechniek.
Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen. Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
Tijdens het ademhalen via de buik zet de buikwand uit bij een inademing, en wordt de buik weer plat tijdens de uitademing. De borstkas zet dus niet uit en de schouders blijven ook op dezelfde plek en gaan niet omhoog tijdens het inademen. Als je het ademen via de buik onder controle hebt kan je over gaan naar zingen.
Waarom ga ik geeuwen tijdens het zingen?? Terwijl je zingt, zet de achterkant van de keel een beetje uit. Je zachte gehemelte gaat omhoog, trekt de spieren van je keelholte samen en duwt je strottenhoofd naar beneden. Als je het merkt, is dat precies wat er gebeurt als je begint te gapen.
je dezelfde spieren gebruikt als bij ademen. Door te zingen train je deze spieren en vergroot je je longcapaciteit, waardoor je dieper en langzamer ademhaalt. je ademt tijdens het zingen via je buik, in plaats van je borst. Een buikademhaling is per definitie beter omdat je dan altijd dieper ademt.
Eén van de meest gestelde vragen aan de vocalcoaches van VocalCenter tijdens zanglessen is: “Kan iedereen zingen?” En het antwoord is eigenlijk simpel “JA, iedereen kan zingen”. Het hangt er alleen wel vanaf hoe hoog je de lat zelf legt om te zorgen dat je er altijd realistisch van kunt genieten.
Dit kan bijvoorbeeld omdat de bewegelijkheid van 1 van uw stembanden niet goed is, doordat u een bolletje (poliep) op uw stemband heeft of doordat uw stembanden (met de leeftijd) dunner zijn geworden. Als de stembanden onvoldoende sluiten, ontsnapt er valse lucht en is de stem hees of verliest de stem aan kracht.
Blijf vooral zingen
Sterker nog, ze trainen hun stem nog steeds met grote regelmaat. 'Oefening baart kunst' is dus zeker van toepassing wanneer je wilt leren zingen. Wanneer je elke dag oefent zal je al na zo'n 4 weken resultaat hebben. En na 3 maanden kan je een compleet andere zangstem hebben.
1. Mad Word – Gary Jules. Dit lied is ideaal om mee te starten als zanger. Het gaat niet super laag of hoog en is daarom het perfecte lied om je stem te leren kennen.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Honing is prima voor je stem.
Maar houd de temperatuur wel onder de 70 graden Celsius. In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.
Heesheid komt vaak door een keelontsteking of verkeerd stemgebruik. Het gaat meestal vanzelf over. Medicijnen helpen niet. Geef de stem rust: schreeuw niet, fluister niet.
Zangersknobbeltjes, ook wel stembandknobbeltjes genoemd, zijn onregelmatigheden of knobbels op de stembanden. Deze knobbels kunnen zich ontwikkelen door langdurig verkeerd stemgebruik. Je stem wordt hees, klinkt rauw en je krijgt steeds meer last van vermoeidheid bij praten en zingen.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
Op latere leeftijd leren zingen
Als er iets is dat je op elke leeftijd kunt doen, is het zingen. Je hebt niet meer stembanden op een jonge leeftijd dan op een latere leeftijd. Het is voor hele jonge kinderen lastig, omdat hun stembanden nog niet volledig zijn ontwikkeld.
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je toondoof bent. Je hebt moeite om muzieknoten van elkaar te onderscheiden met je gehoor. Je kunt geen toon houden als je zingt. Je kunt geen instrument bespelen, hoe vaak je ook oefent.
Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. – Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.
Voornamelijk je buikspieren en tussenribspieren worden aangesproken tijdens het zingen. Door te zingen verbetert je bloedsomloop. De cellen in je lichaam krijgen meer zuurstof en zullen daardoor beter functioneren.