Heb je krullen of stug haar? Dan kun je de stijltang het best op een temperatuur van 180-230°C instellen. Maar heb je geverfd, dun of beschadigd haar? Blijf dan onder de 180°C!
De perfecte temperatuur om je haar te stijlen is 185 graden Celsius.
Er is onderzocht welke temperatuur veilig is voor het haar en bij welke temperatuur het haar beschadigd raakt tijdens het föhnen: Veilig lager dan 50° C. Waarschijnlijk veilig 50° C – 65° C. Gevaarlijk 75-95°C en hoger.
Je kunt je haar het beste één keer per week stijlen, legt specialist Raechele Cochran Gathers uit in een artikel van mindbodygreen. Leg de stijltang dus opzij en ga wat vaker de deur uit met je natuurlijke coupe.
Wanneer je niet dagelijks je haar stijlt, is een stijltang met een keramische laag prima. Stijltangen met een keramisch laagje hebben echter een kortere levensduur. Wanneer je je haar vaak stijlt, kun je het beste een stijltang met volledig keramische platen of titanium platen aanschaffen.
Steilen doe je met een steiltang, wat hitte bevat. Teveel hitte is nooit goed voor je haar. Dat kan het uitdrogen en je haar meer pluizig en statisch maken. Gebruik een serum om je haar te beschermen, maar gebruik daar niet teveel van.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
En we kunnen alvast verklappen: dat is niet elke dag. Als jouw haar elke dag met een bloedhete stijltang in aanraking komt, dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met droog, breekbaar en poreus haar. Sommige haartypes zijn hier gevoeliger voor dan andere haartypes.
Stop even met steilen en föhn je haar droog waar nodig is. Super droog haar is namelijk wat nodig is voor perfect steil haar. Breng een hittebeschermend product altijd aan op handdoekdroog haar. Zodra je dit aanbrengt op droog haar, kan het product in aanraking met de stijltang nergens heen door de warmte.
Kou kan in combinatie met een verwarming thuis je haar uitdrogen en veroorzaakt pluishaar. Haar is namelijk hygroscopisch, dit betekent dat het overeenkomt met het vochtgehalte van de omgeving. Dus als de lucht droog is (verwarming aan) wordt je haar ook droog.
Gebruik een hittebescherming die het haar maximaal beschermt tegen de hitte van de stijltang. Onze beauties zijn vooral fan van de CHI 44 Iron Guard Hittebeschermende Spray en de Instant Heat Protection Hairspray van Waterclouds. Tot slot zorg dat je het haar goed droogt met de föhn, terwijl je het kamt.
Net als je huid zijn je haren ook gevoelig voor deze weersomstandigheden. Haren en hoofdhuid drogen sneller uit door de kou. Maar waarom is koud weer slecht voor je haar? Om te beginnen onttrekt de koude, droge lucht vocht uit je haar.
Het geluid dat je hoort, is het geluid van water dat bubbelt en uitzet in je haar. Stijl je haar het liefst wanneer het droog is en gebruik een product dat je haar beschermt tegen de hitte. Heb je echt last van tijdgebrek? Gebruik dan een stijltang die speciaal bestemd is voor nat haar.
Een populaire manier om je haar 's nachts steil te houden is door het in een zijden of satijnen sjaal te wikkelen. Je kunt ook andere technieken proberen, zoals slapen op een zijden of satijnen kussensloop, producten gebruiken, of je kamer koel houden.
De Brazilian Blowout (keratine behandeling) Je haar bestaat van nature voor een groot deel uit keratine, keratine is dus niet slecht voor je haar. Omdat keratine een natuurlijk eiwit is brengt het geen schade toe aan het haar zoals andere permanente straighteners.
1 Ontkrullen
Bij erg sterke krullen zoals bij afrohaar vermindert de krul, maar volledig weg is ie niet. Voordelen: het is de meest efficiënte manier om je haar steil te maken en de krullen blijven ook lang weg (het haar moet uitgroeien). Nadelen: niet aan te raden op poreus (beschadigd, geblondeerd, gepermanent) haar.
Probeer direct na het douchen zoveel mogelijk vocht uit je haar te krijgen door het (voorzichtig!) droog te deppen met een extra absorberende handdoek, bijvoorbeeld van Aquis. Probeer je haar niet teveel te 'kneden' bij het drogen; dit zorgt juist voor pluis.
Zodra je klaar bent met het stijlen van je haar, wait a minute. Als je haar is afgekoeld, spuit dan wat haarlak op je borstel en kam dit vervolgens in je haar. Dit voorkomt de pluizige look (onze grootste nachtmerrie).
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”