Behalve betere eetgewoontes heeft leren koken voor kinderen meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan motorische en lichamelijke ontwikkeling.Door het rollen, kneden en roeren van het eten werken de kinderen namelijk aan hun fijne motoriek en handvaardigheid. Maar ook cognitief heeft leren kokkerellen meerdere voordelen.
Koken met kinderen versterkt niet alleen hun kookcompetenties maar ook andere (voedsel)vaardigheden. Het draagt ook bij tot de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals snijden, rollen, kneden en roeren (zie verder 'Motorische vaardigheden').
afwegen, bakken en koken krijgen ze meer zelfvertrouwen in de keuken . Ze worden steeds handiger in deze handelingen. En het draagt bij aan het ontwikkelen van een gezond eetgedrag. Extra voordeel: kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen het vaak ook sneller proeven.
Wat is het doel van het koken van aardappels of groenten? Door aardappelen of groenten te koken worden de deze zachter en lichter verteerbaar. Koken is een techniek waarbij je het product op een gemakkelijke en efficiënte manier in ruime vloeistof gaart bij een temperatuur die tussen de 95°C en 100°C ligt.
Vanaf dat je kind drie/vier jaar is, kan hij beginnen met meehelpen in de keuken. Hoe ouder hij wordt, hoe meer je hem (of haar) zelfstandig kunt laten doen. Naast dat het erg gezellig is om samen te koken, is het ook heel educatief: Helpen in de keuken geeft je kind zelfvertrouwen (goed gedaan!).
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Als kinderen koken leren ze allerlei vaardigheden. Daarbij gaat het niet alleen om de vaardigheid van het eten koken zelf. Als kinderen koken in een groep, bijvoorbeeld op school of tijdens een kinderfeestje, moeten ze goed samenwerken. Koken van ingewikkelder gerechten vereist vaak goede timing.
Bedenk eerst wat je precies wilt leren. Bijvoorbeeld: gezonde gerechten maken met voldoende groente, meer gevarieerd koken, smaken combineren of smaakvol koken zonder zout. Bedenk als tweede stap wanneer je beter wilt leren koken. Door een (vast) moment te kiezen, maak je het concreet.
Helpen kan bijdragen aan het prikkelen van de fijne motoriek, maar ook toekijken heeft positieve effecten. Samen koken en het zien en ruiken van eten, vergroot de eetlust. Daarbij kan het heel gezellig zijn en geeft het aanknopingspunten voor een gesprek over eten en koken van vroeger.
Door mee te helpen met de bereiding of door zelf te koken leren kinderen namelijk meer over voeding en gezond eten. Ook voor de smaakontwikkeling is samen koken belangrijk: het blijkt dat kinderen die meegeholpen hebben met koken het ook sneller zelf proeven. Dat kan het worden van een lastige eter voorkomen.
De eerste serieuze pogingen werden waarschijnlijk gedaan rond 9500 voor Christus. De oude Egyptenaren maakten toen eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge of wat voor graan ze ook maar bij de hand hadden, die ze bakten op hete kooltjes en vulden met honing. Een tartelette zouden de bakkers dat nu noemen.
“Het is een voedende, centrerende handeling die me doet vertragen en me concentreren," stelt foodblogger Ellen Kanner. “Niet voor niets wordt koken vaak als creatieve therapie gebruikt bij de behandeling van mentale en gedragsmatige gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst, eetstoornissen, ADHD en verslaving .”
Lekker en goed koken, kan iedereen met een beetje hulp. Heb je een specifieke vaardigheid die je graag zou willen leren zoals gezond bakken, het maken van simpele maar goede maaltijden of bijvoorbeeld snijtechnieken?
De belangrijkste eigenschap van een goede kok is liefde. De liefde voor de natuur, het product en voor het team. Als je ieder product behandelt met zorg en bereidt met liefde dan wordt het eindresultaat authentiek en proef je de signatuur van een chef!
Ons advies is om baby's en jonge kinderen tot 4 jaar geen harde kaas te geven. Dat geldt voor plakjes van de kaasschaaf en kant-en-klare plakken voor op de boterham. Waarom? Daarin zit te veel zout voor baby's en jonge kinderen.
In plaats van melk kun je ook halfvolle-, of magere yoghurt, magere kwark of magere vla geven, bijvoorbeeld als toetje. Voor kinderen met een koemelkallergie is sojadrank met toegevoegd calcium en vitamine B12 een alternatief. Sojadrank is ook wel bekend als sojamelk, maar het mag geen sojamelk heten van de wet.
Omdat druiven echt heel gevaarlijk kunnen zijn voor kleine kinderen (geldt ook voor peuters!). Vala schreef eerder op Me-to-We al over een peuterjongetje uit Purmerend, die om het leven kwam, omdat hij stikte in een druif. Afschuwelijk. Daarom moet je druiven dus altijd even snijden voordat ze je op tafel zet.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Van belang is wel het binnenkrijgen van voldoende: - calcium, dat zit in zuivel en groene groenten. Het zorgt voor de groei van je botten. - vitamine D, dat zit in vis, alfalfa of paddenstoelen, en krijg je door genoeg in de zon te zijn. Vitamine D is goed voor botgroei en spiergroei bij kinderen.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
De geschiedenis van het brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond. Deze pap werd gekookt, ingedikt en daarna in de zon gelegd of gebakken op stenen uit het vuur.
Zo'n 1.500 jaar voor onze jaartelling ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen. Deze slaaf had als taak iedere dag vers brood te bakken. Brood dat ouder was dan een dag was niet te eten. Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan.
EEN LESJE KOKEN
Het verschil tussen bakken, braden en grillen zit 'm in de bereidingswijze. Bakken is het bereiden van vlees, aardappelen of een ander product in een open pan op hoog vuur in hete margarine, olie of (bak) boter. Braden doe je met vlees dat een langere tijd nodig heeft om gaar te worden.