Bij een laserbehandeling wordt een laserdraad in de te behandelen spatader gebracht.Door de laserenergie wordt de ader vervolgens dichtgebrand. Deze behandeling is geschikt voor grote, niet te kronkelig lopende spataderen. Het betreft een dagbehandeling op de poliklinische operatie afdeling.
Dit kleine slangetje levert laser(licht) aan de wand van het bloedvat (de spatader). De wand van het bloedvat wordt verhit, waardoor de ader dichtschroeit. Als de spatader na de laserbehandeling dicht zit, stroomt uw bloed via andere, gezonde aderen en nemen uw klachten af. Meestal wordt 1 been per keer behandeld.
Een eventuele bloeduitstorting gaat vaak binnen enkele dagen weg. Een trekkend of tintelend gevoel op de plek waar de spatader is gelaserd, trekt na één tot twee weken weg. Het advies is tot een week na het laseren een steunkous te dragen.
Dankzij een verdoving op maat voelt u van een laserbehandeling meestal weinig tot niets. Het inbrengen van de laserdraad in het te behandelen vat en het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan echter wel gevoelig zijn. Na een laserbehandeling ontstaat na enkele dagen vaak wat (strek)pijn.
Risico's en complicaties na laserbehandeling
Het dichtschroeien van het bloedvat met de laser kan na enkele dagen een irritatie of branderig gevoel geven aan de binnenkant van het bovenbeen. Deze pijn ontstaat meestal pas op de vierde dag na de behandeling en duurt ongeveer zeven tot tien dagen.
Druk op vaatwand
Kleppen sluiten niet meer goed en zo versterkt het probleem zichzelf: aders ontwikkelen zich tot spataderen. Niet direct levensbedreigend, maar soms zijn spataderen wel degelijk gevaarlijk. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of bijna niet kunnen lopen.
De genezing van uw wondgenezing duurt gemiddeld één tot twee weken. Na twee weken mag u weer sporten. Tot de wond volledig is genezen, mag u niet in bad, niet zwemmen en niet naar de sauna.
De eerste dagen moet u vermijden om lang rechtop te staan zonder te bewegen. Uw normale activiteiten mag u na deze eerste dagen hernemen. Na een tiental dagen mag uw huisarts de steri-strips (kleefpleisters) verwijderen. Zonnebank en blootstelling aan de zon moet u de eerste 3 maanden vermijden.
Slaap veel na je operatie
Streef ernaar dat je minstens 8 uur per nacht slaapt. Vooral diepe slaap en remslaap zijn erg belangrijk. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en niet te warm om zo diep mogelijk te slapen.
Soms ontstaat roodheid van de huid of een pijnlijke onderhuidse streng in het behandelde been. Meestal is dit een onschuldige aderontsteking. U kunt de steunkousen in dat geval 1 tot 2 weken langer blijven dragen.
Ontstaan spataderen
Ze hebben kleppen die voorkomen dat het bloed terugstroomt. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, stroomt er bloed terug in het been. Door de hogere druk rekt de ader uit. Zo ontstaat een spatader.
Na de ingreep mag u gelijk weer lopen maar intensief lopen en sporten is nog even af te raden. Als u rust, leg dan de benen even omhoog. In de dagen erna kunt u geleidelijk aan uw dagelijkse activiteiten weer gaan hervatten.
De kans is klein dat de spataderen die behandeld zijn met verhitting in de eerste 3 jaar terugkomen. Na 5 jaar is bij ongeveer 10 van de 100 mensen het dichtgeschroeide bloedvat weer open. Na een operatie komen spataderen niet terug. Wel kunt u nieuwe spataderen krijgen, ook op dezelfde plek.
Gedurende 48 uur na de behandeling moet u de steunkous overdag en 's nachts dragen. Na 48 uur verwijdert u zelf de pleisters en het verband. De kous draagt u daarna nog één tot drie weken alleen overdag.
Meestal zijn de klachten na een week verdwenen. De steunkous kan tot die tijd verlichting geven. Als ongemak en pijn het toelaten, kunt u meestal na enkele dagen weer werken.
Elke zorgverzekering vergoedt het verwijderen van spataderen uit de basisverzekering. Een medisch specialist moet hiervoor een medische indicatie afgeven na een vaatonderzoek aan uw benen.
Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.
De dermatoloog of chirurg haalt de spataderen weg met een haakje. Crossectomie in combinatie met strippen: als de spataderen te kronkelend of te groot zijn voor andere behandelingen. De chirurg maakt een paar sneetjes in uw huid en knipt de spatader door. Daarna trekt de chirurg het tussenliggende stuk ader eruit.
Varesil Crème is een unieke formule om spataderen te verminderen en voorkomen. Ook helpt het om de algehele bloedcirculatie te verbeteren dankzij de natuurlijke ingrediënten. Gebruiksaanwijzing: Breng tweemaal daags aan op het aangedane gebied na het douchen.
Ontstaan spataderen vooral op oudere leeftijd? “Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op spataderen geleidelijk toe. Maar al rond je twintigste ontstaan vaak de eerste kleine spataderen. Veel vrouwen ontwikkelen spataderen tijdens hun zwangerschap.
Spataders, de zogenaamde varices, kunnen tot chronische veneuze insufficiëntie leiden, d.w.z. de veneuze uitstroom van het bloed in de benen verstoren. Als gevolg van deze uitstroomstoornis kan een trombose ontstaan.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.