In het midden van Zweden tref je vanaf halverwege november sneeuw aan. In de winterperiode kan het overal in het land koud worden. Dikke winterkleding volstaat vooral voor de meest noordelijke plaatsen waar het tot -25 graden Celsius kan worden. In het zuiden schommelt de thermometer tussen de 0 tot -10 graden liggen.
In Svealand vriest het 's nachts -12 tot -15 graden en in het noorden van Norrland plaatselijk -22 graden. In het zuiden van Zweden (Malmö, Göteborg en Stockholm) zijn temperaturen van -25 tot -29 graden mogelijk. In Sveg is -38 graden al eens bereikt en in Jokkmokk is de -40 realistisch.
De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 12°C en de koudste maand in Kiruna is december, wanneer de temperatuur gemiddeld rond de -13˚C ligt.
Februari is gemiddeld de koudste maand in Zweden. Van december tot april is er kans op sneeuwval, soms zelfs al eerder in de noordelijk gelegen regio's.
Het aantal sneeuwdekdagen varieert van minder dan 50 in het zuiden tot meer dan 225 in de noordelijke bergen. Ten noorden van Stockholm blijft de sneeuw op meer dan 100 dagen per jaar liggen en in Norrland is dat meer dan 150 dagen per jaar. De neerslag is ongelijk verdeeld over het land.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
De beste reistijd voor Zweden is afhankelijk van je interesses. Ga je voor een rondreis in de zomer, dan is mei t/m september het meest geschikt.Voor een wintervakantie in Zweeds Lapland is december t/m maart de beste periode.
Zweden hoort bij de Europese Unie, wat betekent dat iedere EU-burger in Zweden kan wonen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om er te mogen verblijven: Je hebt een inkomstenbron. Je hebt een Zweeds peroonsnummer.
Beleef de winter in Zweden
Zweden biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke winterbeleving. Sneeuwscootertochten, rendieren, schaatsen, het noorderlicht, de sami cultuur, sledehondsafari's, ijsvissen, sneeuwschoenwandelen en de rode Zweedse huisjes in een wit landschap geven Zweden z'n unieke winterse kenmerken.
De gemiddelde temperatuur in de winter op de meeste plaatsen ligt tussen de 0 en -10 graden. Maar hoe meer je naar het noorden reist hoe kouder het wordt. In de regio's Västerbotten en Norrbotten zijn temperaturen van -20 tot -30 geen uitzondering. Aan de oostkust van Zweden valt de minste regen.
In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter. Dit komt omdat Noorwegen dichtbij de noordpoolcirkel op het Scandinavische schiereiland ligt.
De typisch Zweedse gezelligheid is nooit ver te zoeken. Er zijn heel wat gezellige dorpjes met winkeltjes, marktjes en ambachten. Zo goed als overal vind je uitstekende restaurants en sfeervolle koffiebars. De locals verzamelen er voor een fika momentje met koffie en gebak of voor een gastronomische maaltijd.
Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt. Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
Een werkweek in Zweden ziet er op het eerste gezicht niet heel anders uit dan in Nederland. Gemiddeld werken Zweden iets korter dan Nederlanders: 38,7 uur per week tegenover 39,7 uur per week. Toch zijn er zeker ook verschillen.
Zweden is een Scandinavisch land in Noord-Europa. Het land heeft een prachtige en diverse natuur met bossen, meren en mooie stranden. Zweden kent ook mooie steden, waaronder de prachtige hoofdstad Stockholm. Zweden is een veilig vakantieland met een positief reisadvies.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel.
Hoewel Noord-Zweden in het algemeen – en Abisko in het bijzonder – de beste plek is om het noorderlicht te beleven, is het ook elders te zien. In optimale omstandigheden kan je het noorderlicht overal in het land zien, zelfs helemaal tot in het zuiden van Skåne.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
Ja, er is veel werk in Zweden en er is vooral een grote vraag in de technische en industriële markt. Het is dan ook vrij makkelijk om te werken in Zweden als Nederlander. De werkcultuur in Zweden is informeel.
Elk jaar dat je in Zweden woont of werkt en belasting betaalt, bouw je pensioen op. Deze nationale AOW bestaat weer uit verschillende onderdelen: inkomenspensioen, inkomenspensioenaanvulling, premiepensioen en gegarandeerd pensioen.
Het mooiste noorderlicht in september en maart
Ook is de maand maart statistisch gezien een goede maand. In deze periode zijn er relatief veel uitbarstingen van de zon en is de kans op het noorderlicht zien groot.
Prijsniveau. Veel mensen denken bij Zweden dat het een duur land is. Het is echter te vergelijken met Nederland als het gaat om de prijzen. Alcohol zal al wel snel meer kosten dan bij ons, maar hotels, campings, hostels en het openbaar vervoer kosten hetzelfde als bij ons.
In Zweeds Lapland loopt Lapland van Sorsele in het westen tot Skellefteå in het oosten bij de Botnische kust, tot aan het meest noordelijke puntje van Zweden, tegen Noorwegen aan. Lapland beslaat in Zweden een kwart van het land en heet in het Zweeds Lappland. In Finland wordt Lapland Lappi of Lapin Maakunta genoemd.