Er blijft dus minder vet achter op het product en dat scheelt in calorieën. Hoeveel calorieën het scheelt, verschilt wel per product. Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet .
Diepvriesfrieten of voorgebakken frieten, al dan niet voor ovenbereiding bestemd, bevatten meestal al vrij veel (on)verzadigde vetten en koolhydraten en vaak ook additieven die ze krokanter en smaakvoller maken.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Patat invriezen kun je voorgebakken of rauw, maar het valt aan te bevelen om altijd eerst voor te bakken. De houdbaarheid wordt dan langer. Ook in de vriezer moet de friet dan goed en luchtdicht verpakt worden, en bakken kan direct vanuit de vriezer, dus eerst ontdooien is niet nodig.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Er zijn verschillende soorten vet waarin je patat kunt bakken: vloeibaar frituurvet, hard frituurvet en olie. In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
In de categorie diepvries zijn de patat frites van Jumbo verkozen tot Beste Product van het Jaar! Ons product heet patat frites, maar het schijnt dat het zuiden van het land het heeft over friet, terwijl de rest van Nederland praat over patat.
Frituren. Gefrituurde aardappels (zoals frites) bevatten door deze bereidingswijze meer vet en calorieën dan gebakken aardappels. Ovenfrites bevatten minder vet dan frites uit de frituur. Echter in de oven verliezen de frites een deel van hun vocht waardoor de energie-inhoud (kcal)per 100 gram wel hoger wordt.
Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.
In beide apparaten kun je heerlijke krokante snacks maken. Het verschil zit hem met name in de techniek en de hoeveelheid vet. Als je gezondere snacks met minder vet wil dan kies je voor een airfryer. Maar wil je snacks precies zoals je ze kent van de frituur dan kies je voor een friteuse.
Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins. Het garen met hete lucht gaat snel en tijdens het bakken heb je geen last van frituurdampen. Een airfryer is veilig in gebruik, omdat er geen frituurspetters uit de pan kunnen springen.
Behalve dat ossewit een heerlijke smaak geeft aan je frietjes, is het ook nog eens een stuk gezonder dan zonnebloemolie, waar nagenoeg alle friettenten in bakken. In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt.
Het bereiden van producten in de Airfryer levert echter een knapperiger resultaat op dat meer weg heeft van een friteuse dan een oven. Daarnaast is de Airfyer sneller opgewarmd (2 à 3 minuten, en de nieuwe modellen hoeven niet meer voorverwarmd te worden). Een oven doet hier snel 10 minuten over.
Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kunt u zonder olie in de Airfryer plaatsen.
Vloeibaar frituurvet of olie
Vloeibaar vet stolt namelijk niet bij kamertemperatuur, zo plakken de frietjes niet aan elkaar als je ze laat afkoelen na het voorbakken. Geschikte olie is bijvoorbeeld arachide-olie, door zijn neutrale smaak en omdat hij goed bestand is tegen hoge temperaturen.
In feite kun je alle soorten friet bereiden in je airfryer. De een houdt van dunne Franse frietjes, de ander van de normale patat die je ook bij de snackbar krijgt. En misschien vind jij wel de dikke Vlaamse frieten lekker.
Vet en koolhydraten
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
Alleen de gefrituurde groenten absorbeerden de antioxidanten uit de olie. De antioxidant die door de groenten werden opgenomen verlagen het risico van bepaalde vormen van kanker en andere ziekten. Friet gezond?! Belangrijkste conclusie: gefrituurde aardappelen zijn dus gezonder dan gekookte aardappelen.
Een nadeel van frituren is de extra calorieën door de olie die wordt opgezogen door de aardappelen. Zo bevat friet twee keer zoveel calorieën als gebakken aardappelen en drie keer zoveel als gekookte aardappelen. Bij patat worden vaak ongezonde toevoegingen zoals sauzen en gefrituurde snacks gegeten.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.