Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum.Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website. Kies een schaal of bakje dat geschikt is voor de magnetron.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
ð² Tips voor het opwarmen van eten in de magnetron:
Gebruik een deksel, bord of magnetronfolie om het vocht in de maaltijd te behouden tijdens het opwarmen, om te zorgen dat het eten niet droog wordt.
Wilt u de maaltijd opwarmen in de magnetron? Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt. De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten.
Door het eten gelijkmatiger over uw bord te verdelen en het eten dichter bij de randen te plaatsen , krijgt u een gelijkmatigere temperatuur. Houd alles plat wanneer dat mogelijk is. Als al het andere faalt, controleer dan de instellingen van uw magnetron en zorg ervoor dat de rotator daadwerkelijk draait.
"Het is het beste om de dikste stukken eten aan de buitenkant te houden, het dichtst bij de magnetronwanden", zegt Lemmen. Het gerecht in het midden van de magnetron omroeren is ook een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het midden gelijkmatig wordt gekookt of opgewarmd.
De FDA zegt dat die chemicaliën niet gevaarlijk zijn. Maar uw veiligste gok is om de etiketten zorgvuldig te controleren en alleen plasticfolie en hoezen te gebruiken die specifiek zijn goedgekeurd voor magnetrons. Wilt u een eenvoudigere oplossing? Bedek uw eten met een keramisch bord of met een stuk biologisch afbreekbaar waspapier of keukenpapier .
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Het voedsel moet ten minste 165 °F bereiken op een voedselthermometer wanneer het veilig wordt opgewarmd. In de oven: Plaats het voedsel in de oven die niet lager is ingesteld dan 325 °F. Gebruik een voedselthermometer om te controleren of de interne temperatuur van het voedsel 165 °F bereikt. In de magnetron: Roer, dek af en draai volledig gekookt voedsel om voor gelijkmatige verwarming.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Wil je eten opwarmen en heb je geen haast? Dan is de oven je beste vriend. Hierin kun je namelijk je voedsel voor langere tijd op een lage temperatuur verwarmen. Hierdoor behoud je de textuur en kan eten zelfs een knapperig korstje krijgen.
Maar ook niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor dit apparaat. Wegwerpplastic kun je alleen gebruiken als erop staat dat het geschikt is voor de magnetron. Bij de vermelding pp of cpet zit je goed, zoals bij de stevige bakjes van de Chinees.
De verdampingsgaatjes in de folie voorkomen overtollige condensvorming en de uitdroging van de voeding. Daarenboven kleeft hij zonder problemen op glas, porselein en aardewerk zodat ook de oven van spatten gevrijwaard blijft.
Voedsel met een schaal, zoals eieren, of bakjes met een goed sluitend deksel, mogen niet in de magnetron worden geplaatst. Wanneer de hitte het voedsel binnendringt, kan dit uitzetting en stoom veroorzaken, wat kan leiden tot een explosie. Een plastic folie of een vork kan worden gebruikt om de bovenkant van het voedsel te doorboren, zodat het voedsel kan uitzetten als het wordt verwarmd.
Magnetron op vol vermogen gedurende 1-2 minuten , of totdat het eten is opgewarmd. Voor delicatere eiwitten zoals vis of kip, probeer een lager vermogen om het eten voorzichtiger op te warmen.
Papieren handdoeken laten stoom ontsnappen, bevorderen gelijkmatige verwarming en voorkomen spatten. Gebruik papieren handdoeken om voedsel zoals spek en sandwiches te bedekken. Controleer het etiket van de papieren handdoek of de informatie van de fabrikant over gebruik in de magnetron.
Het Voedingscentrum stelt dat je de magnetron veilig kunt gebruiken om je eten in op te warmen. De niet-ioniserende straling is veel te zwak om de atomen en moleculen in ons lichaam te beschadigen.
Het is over het algemeen veilig om voedsel in de magnetron te zetten zonder deksel, maar het kan leiden tot ongelijkmatig koken, vochtverlies en spatten. Het gebruik van een magnetronbestendige deksel of deksel helpt de kookefficiëntie te verbeteren en de kwaliteit van het voedsel te behouden, terwijl rommel in de magnetron wordt voorkomen .
Bedek voedsel met een deksel of een magnetronbestendige plasticfolie om vocht vast te houden en veilige, gelijkmatige verwarming te bieden. Draai een hoekje terug zodat de stoom kan ontsnappen. Verwarm kant-en-klare gerechten zoals hotdogs, vleeswaren, volledig gekookte ham en restjes tot ze stomend heet zijn.
Als je het hebt over conserven, bijvoorbeeld groenten uit een pot, of bijvoorbeeld over speciale magnetronmaaltijden, of voedsel dat je eerder zelf hebt gekookt dan kun je dat over het algemeen inderdaad ook koud eten.
Hoewel je waarschijnlijk niet twee borden van normale grootte naast elkaar in je magnetron kunt zetten, kun je ze wel makkelijk op elkaar zetten . Maar hoe stapel je ze op zonder de borden vies te maken en je eten te schenden? Je hebt geen dure apparatuur nodig, alleen een paar (her)schikkingsvaardigheden.