Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Een goede selectie aan pannen voor iedere thuiskok (op ieder niveau) bevat minimaal 2 koekenpannen met of zonder anti-aanbaklaag (24 en 28 cm zijn goede formaten. Voor gezinnen raden we aan te kiezen voor minimaal twee kleine kookpannen van 16 tot 24 cm en een wat grotere soeppan van 20 tot 28 cm.
Welke koekenpan is het beste? Pannen van Le Creuset en BK zijn merken met de hoogste kwaliteit pannen. Als je deze pannen goed onderhoud gaan ze een decennialang mee en bieden ze je qua comfort, ook kookgemak en zijn ze zeker waar voor je geld.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Polytetrafluorethyleen (PTFE).
PTFE is een fluorpolymeer en een stof die tot de PFAS-groep behoort. Het is ook bekend onder de merknaam Teflon. Het wordt gebruikt als coating in pannen met een anti-aanbaklaag. Bij normaal gebruik geeft een pan met PTFE erin geen gezondheidsrisico.
Wil je toch het duurste van het duurste? De Butter Pat Industries-pannen kun je bestellen, die moet dan alleen wel helemaal uit Amerika komen. Dat kan dus even duren. Een alternatief voor deze pan is de koekenpan van Le Creuset.
Volgens De Boer moeten we goed oppassen met pannen met een antiaanbaklaag: ,,Zodra er krasjes in zitten, moet je hem weg doen. Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
Koken en bewaren in aluminium
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Alle voor- en nadelen van materialen meegewogen, adviseer ik een roestvrijstalen koekenpan met dikke bodem. Deze bodem bestaat uit twee roestvrijstalen platen met een koperen plaat ertussen, die voor een goede verdeling van de warmte zorgt. Het roestvrij staal bestaat uit een mengsel van staal, chroom en nikkel.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
PFAS zitten in teflonpannen met een antiaanbaklaag. Als u de pannen normaal gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing zijn ze veilig. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen als de pan kapot gaat. Of als u een teflonpan met een antiaanbaklaag te heet laat worden.
Wat zijn de beste merken voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft.
De beste inductie pannenset van 2023 is de Tefal Duetto, vanwege de goede prijs/kwaliteit-verhouding en score van 4.5 uit 5 met 117 reviews. Deze 4-delige Tefal Duetto inductie pannen hebben handige literaanduiding. Hiermee kun je gemakkelijk aflezen hoe vol jouw pan zit.
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie. Het voordeel van een pannenset op inductie is dat het werkt aan de hand van een magnetisch veld.
Voordelen van plaatstaal
Plaatstaal is simpel gezegd staal zonder toevoegingen. Er wordt geen extra materiaal toegevoegd, waardoor je een pan krijgt die volledig natuurlijk is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er tijdens het koken vreemde stoffen in je eten terecht komen.
Dakpannen. De levensduur van keramische dakpannen is zo'n 75 jaar, betonnen dakpannen gaan zo'n 40 jaar mee. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden en lekkages veroorzaken.
Bijvoorbeeld keramische koekenpannen hebben de natuurlijke eigenschap om niet aan te bakken. En ook goed ingebrande plaatstalen koekenpannen of gietijzeren koekenpannen kunnen goed presteren bij het bakken van eiwitten.
TEFAL cookware producten bevatten géén PFOA, ook wel Perfluorooctanoic acid of “C8”. Dit wordt zeer regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria die de afwezigheid van PFOA verzekeren op de eindproducten en de totale onschadelijkheid van de TEFAL producten.
Keramische pannen, het verantwoorde alternatief
Heel simpel: ze zijn volledig vrij van PFAS.
Meeste PFAS via voedsel
Vis draagt het meest bij aan de blootstelling aan PFAS via voedsel, omdat daarin grote hoeveelheden van deze stoffen kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten.