Spinnen; 8 poten, 8 ogen en spintepels. Er zijn zoveel soorten spinnen, dat algemeen gezegd kan worden dat het achtpotige dieren zijn met een tweeledig lijf.
Pissebedden hebben een vrij platte, ovale vorm. Zij bezitten relatief grote antennen en 7 paar poten. Achter de 7 pootdragende segmenten liggen 6 segmenten, steeds voorzien van een paar aanhangsels.
Geleedpotigen (Arthropoda) zijn een stam van koudbloedige, ongewervelde dieren met een uitwendig skelet, een gesegmenteerd lichaam en meerdelige (gelede) poten. Tot de geleedpotigen behoren bekende groepen zoals de insecten, spinachtigen, duizendpotigen en kreeftachtigen.
De zespotigen (Hexapoda) vormen een grote onderstam uit de geleedpotigen (Arthropoda). Tot de zespotigen behoren alle insecten en drie vleugelloze groepen van geleedpotigen – de Collembola, Diplura en Protura – die in het verleden ook tot de insecten werden gerekend.
Ze graven relatief diepe gangen van 40 centimeter en kunnen in grote aantallen voorkomen. Het aantal poten bedraagt bij jonge dieren 6 tot 7 paar poten, volwassen exemplaren hebben 12 paar poten. Duizendpoten staan bekend om de grote gifkaken, vooral Scolopendra-soorten zijn berucht en bovendien razendsnel.
Spinnen; 8 poten, 8 ogen en spintepels. Er zijn zoveel soorten spinnen, dat algemeen gezegd kan worden dat het achtpotige dieren zijn met een tweeledig lijf.
Kreeften horen net zoals insecten en spinnen tot de geleedpotigen. Kenmerkend voor de kreeften zijn dat ze 5 paar poten hebben, in totaal dus 10 poten. Vier paar om mee te lopen en het voorste paar is omgevormd tot grote scharen.
Spinnen behoren tot de klasse van spinachtigen, waartoe ook hooiwagens, schorpioenen, mijten en teken behoren. Alle spinachtigen hebben 8 poten, terwijl insecten er maar 6 hebben.
Aan het borststuk van de vlinder zitten twee paar vleugels en zes poten. Als je met een vergrootglas of een microscoop op de vleugels van de vlinders kijkt, zie je allemaal kleine schubben. Deze schubben zijn hol en bevatten een kleurstof wat pigment wordt genoemd.
Het lichaam van een wesp bezit een zogenaamd exoskelet van chitine, net als alle andere insecten. Aan het borststuk zitten zes poten en een set vleugels. In het achterlijf zitten de meeste organen en afhankelijk van het soort wesp ook een gemeen stekende angel.
Flamingo's zijn elegante dieren die meestal op één poot staan.
Krabben hebben acht poten en twee scherpe scharen. Ze zien er heel grappig uit als ze zijwaarts over het strand lopen!
De mens is de bekendste tweevoetige soort. Andere primaten met dezelfde voorouders als de mens, als de chimpansee, bonobo en gorilla bewegen zich slechts incidenteel voort op de achterste ledematen. Andere tweevoetige diersoorten zijn schubdierachtigen, vogels, kangoeroes, springhazen en notomys.
Zeekreeften hebben vijf paar poten, waarvan de eerste drie zijn voorzien van een schaar. Het eerste paar vormen de grootste scharen. De ene (klikschaar) is krachtiger dan de andere (grijper-schaar). De scharen van de andere poten zijn alleen van dichtbij te zien.
Ongewervelden zijn dieren zonder wervelkolom. Dit zijn weekdieren (inktvissen), wormen, stekelhuidigen (zeesterren), schaal- en schelpdieren (kreeften, krabben, mosselen en garnalen), spinnen en insecten.
Het zijn insecten. Ze hebben dus zes poten en een lijf dat bestaat uit drie stukken: kop, borststuk en achterlijf. Bij sommige kevers kun je die driedeling goed zien.
Rupsen hebben drie paar borstpoten, daarna minimaal twee segmenten (de eerste achterlijfsegmenten) zonder poten, daarna maximaal vier paar buikpoten, vervolgens weer een aantal segmenten zonder poten en aan het eind een paar naschuivers.
Duizendpoot met tientallen poten
Aan elk segment heeft het dier één paar poten. De soorten die je in je eigen achtertuin kunt tegenkomen, hebben zo'n vijftien tot 21 segmenten (opvallend: het is altijd een oneven aantal). Dat komt neer op dertig tot 42 poten.
De schorpioen valt onder de spinachtigen en heeft dus acht looppoten. Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen, de manier waarop u deze dieren moet verzorgen en huisvesten hangt af van de soort. Wel zijn alle soorten giftig en carnivoor (vleeseters). Sommige schorpioenensoorten zijn gevaarlijk voor de mens.
Zij hebben alleen zes poten, terwijl alle spinnen acht poten hebben. Het lijf van een vogelspin Een vogelspin heeft een kopborststuk (2) en een achterlijf (3). Aan een kopborststuk zitten acht poten (1) vast. Bovenop de kop zitten de ogen (4).
Ze behoren tot de spinachtigen en hebben een aantal kenmerken die hen onderscheiden van insecten. Een spin heeft bijvoorbeeld acht poten, en insecten hebben er zes. Ook bestaat het lichaam van een spin vaak uit twee delen en niet uit drie, zoals bij insecten het geval is.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt.
Voor zover bekend, bestaan er inderdaad geen dieren met drie poten. Een oneven aantal benen, poten of tentakels komt sowieso niet voor, behalve bij stekelhuidigen zoals de zeester: zij hebben vijf 'armen'.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.