Sproeien is het recht naar achteren spuiten van urine. Zowel katers als kattinnen kunnen sproeien, ook als ze al gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Meestal sproeit een kat rechtopstaand, maar soms ook al hurkend. Tijdens het sproeien staat de staart stijf recht omhoog en trilt.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
De kat heeft een medisch probleem
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.
Zowel katers als poezen, ongecastreerd en gecastreerd, sproeien hoewel ongecastreerde katers het meest sproeien. Meestal beginnen katers te sproeien als ze volwassen worden. In 80% van de gevallen stopt het sproeien na castratie van de kater.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Dat je je kat overdag buiten de behoefte laat doen, en hem voor de nacht binnen houdt? Dan is het antwoord een dikke nee, dat is uiterst onverstandig (en asociaal naar je buren toe, maar dat is een tweede). Je wil kunnen controleren of je kat diarree heeft, verstopt zit, blaasontsteking heeft enz.
Als de kat niet in de kattenbak wil plassen zijn er gelukkig nog andere manieren om aan de urine van uw kat te komen: laat de kat een tijd alleen in de badkamer. Hopelijk plast de kat dan op de grond en kunt u de urine opzuigen met een pipetje.
Meestal worden slechts kleine hoeveelheden urine gesproeid, maar bij sommige katten kan het ook een behoorlijke plas zijn. Bij het sproeien worden behalve urine ook geurstoffen uitgescheiden. Hierdoor kan de gesproeide urine wat olieachtig en plakkerig zijn, en heeft ze een sterke geur.
Sproeien wordt vaak gedaan door katers, maar soms ook door poezen. Katten sproeien kleine beetjes urine op bepaalde plekken, vooral verticale plekken. Bijvoorbeeld tegen een bankstel of tegen de muur. Dit territoriale gedrag ontstaat vaak als gevolg van stress die je kat ervaart.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Normale urine is goudkleurig en hoort helder te zijn. De geur zal scherp en zuur ruiken, echter moet dit niet heel opvallend zijn. Gemiddeld plast een kat twee keer op een dag, dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid die de kat drinkt en omgevingsfactoren zoals: warmte of kou.
Medische oorzaak uitsluiten (altijd!)
Er zijn veel medische oorzaken waardoor een kat buiten de bak gaat plassen. Voor alle katten (vanaf ongeveer 4 maanden) geldt: blaasgruis – of blaasontsteking zijn de meest voorkomende oorzaken. Jonge poezen kunnen vanaf 4 maanden krols worden en daarmee onzindelijk.
Allereerst belangrijk om te weten of je kat in huis plast of sproeit. Daar zit namelijk wel verschil tussen. Bij plassen hurkt je kat, bij sproeien blijft de kat staan, gaat de staart omhoog en wordt er naar achteren tegen iets aan gespoten. Dat een kat sproeit of plast in huis komt veel vaker voor dan je zou denken.
Wat zijn de symptomen van een nierprobleem? De meest voorkomende symptomen die katten hebben met nierfalen zijn: slecht eten, misselijk zijn en braken. veel drinken en veel plassen (vnl.
De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn gelijk aan die van een blaasontsteking. Vaak naar de bak gaan, bloed bij de urine, mauwen bij het plassen en likken aan de penis zien we het meest. Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, wat een levensbedreigende situatie is.
Symptomen blaasontsteking kat
Moeilijk of pijnlijk plassen (mauwen bij het plassen) Veel kleine plasjes. Buiten de kattenbak plassen. Bloed bij de urine.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten en jou helpen met de oorzaak te vinden.
Sproeien versus plassen
Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend.
Hormonen, zowel katers als poezen kunnen gaan sproeien als ze geslachtsrijp worden om hiermee aan te geven dat ze op zoek zijn naar een partner en om hun territorium af te bakenen tegen ongewenste concurrentie; Blaasontsteking / blaasgruis / blaasstenen. Fysieke ongemakken kunnen ervoor zorgen dat je kat gaat sproeien.
Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Sproeien en markeren in huis is gedrag dat katten vooral vertonen als ze onzeker zijn over hun territorium. Vaak zie je dat dit gebeurt aan de grenzen van hun territorium (op de mat bij de voordeur, langs de ramen waar andere katten zichtbaar zijn). Stress: Katten zijn zeer stress gevoelig.
Verwijder het kattengrit uit de bak en maak deze goed schoon met heet water. Vul de bak met speciale niet absorberende korrels (KatKor®, te verkrijgen op de praktijk) of een in repen gescheurde plastic zak. Op deze manier heeft de kat nog wel materiaal om te graven, maar kan de urine gemakkelijk verzameld worden.
Mijn kat kan niet plassen. Wij raden u aan om meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Als u dit niet doet, is dat niet alleen erg vervelend en pijnlijk voor uw kat, het kan ook blijvende schade geven: De nieren kunnen stoppen met werken (nierfalen).
Katkor is een kattenbakkorrel die geen vocht absorbeert en daardoor zeer geschikt is om urinemonsters te verzamelen. Met deze korrels kunt u zelf urine opvangen voor urineonderzoek naar de verschillende soorten blaasgruis, soortelijk gewicht, bloed, eiwit etc door uw dierenarts.