De BTW vrijstelling en zzp in de zorg wordt dus niet direct geregeld bij de start. Ook voor zzp'ers in de zorg geldt namelijk dat zij als ondernemer BTW plichtig zijn. Daarom krijgen veel zzp'ers in de zorg ook een brief van de Belastingdienst met een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer.
Medische handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens zijn vrijgesteld van btw. De vrijstelling van btw geldt voor: medische beroepsbeoefenaren. tandartsen en tandtechnici.
Als u vrijgestelde goederen of diensten levert, bent u niet verplicht om een factuur uit te reiken. Als u dit toch doet, vermeldt u op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is. Dat is niet nodig als uit de omschrijving op de factuur blijkt dat de vrijstelling van toepassing is.
U moet in uw boekhouding duidelijk en overzichtelijk de gegevens vermelden waaruit blijkt dat de goederen of diensten die u levert, zijn vrijgesteld. U hoeft geen btw-aangifte te doen. U bent niet verplicht facturen uit te schrijven. Als u wel facturen uitschrijft, mag u hierop geen btw in rekening brengen.
Toch verlenen zorginstellingen steeds vaker handelingen die mogelijk wel btw-belast zijn. Dit biedt dus kansen voor btw-teruggaven. Doet u namelijk beiden, dan is het mogelijk om een deel van de btw op kosten en investeringen terug te vragen.
Hoeveel BTW moet er betaald worden in de zorg? Als je BTW plichtig bent als zorgverlener, dan dien je 21% in rekening te brengen bij jouw klant. Dit doe je door bovenop jouw uurtarief, 21% op te tellen als je je factuur opmaakt. Je telt dus als het ware 'belasting' op over jouw 'omzet'.
ZZP'ers in de medische zorg, zoals verpleegkundigen, operatieassistenten, etc. die onder leiding van hun opdrachtgever (het ziekenhuis, de thuiszorgorganisatie, etc.) werkzaamheden verrichten moeten volgens de Belastingdienst 21% BTW rekenen over hun prestatie.
Een vrijstelling (exemptie, ontheffing) is een regel of rechtshandeling die bepaalde personen of situaties uitzondert van de toepassing van een algemenere regel: Een belastingvrijstelling geeft de sommen of situaties aan die niet belastbaar zijn.
de vrijstelling van btw bij lage omzet: u kunt ervoor kiezen geen btw aan te rekenen als uw omzet minder dan 25.000 euro bedraagt. Daartegenover kan de belastingplichtige in geen enkel geval de btw die hij aan zijn leveranciers heeft betaald, in aftrek brengen.
Wilt u zich aanmelden voor de KOR? Dat kan alleen met het aanmeldformulier. Het aanmeldformulier moet uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin u de KOR wilt laten ingaan, door ons zijn ontvangen. U krijgt een brief met daarin de definitieve ingangsdatum van de KOR.
Toch een factuur
Daarbij mag de ondernemer die gebruik maakt van de nieuwe KOR geen btw vermelden op de factuur. Daarnaast hoeft het btw-nummer niet te worden vermeld op de factuur. Wel moet worden vermeld dat een vrijstelling voor de btw van toepassing is.
uw naam en adres. het factuurnummer. de factuurdatum. datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd.
Dan stuur je een kwitantie. Een kwitantie is een soort factuur, maar met twee kleine verschillen: Een kwitantie heeft geen BTW. Je vermeldt “Kwitantie” in plaats van “Factuur” op het document.
Vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten
componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten. financiële diensten en verzekeringen. fondsenwervende activiteiten. gezondheidszorg.
Vanaf 1 januari geldt er een btw-plicht voor medische beroepen. Medische en paramedische beroepsbeoefenaars zijn vandaag meestal nog vrijgesteld van btw.
Verpleegkundigen in een zorginstelling worden door de uitleg van de Belastingdienst duurder, immers ze moeten 21% BTW rekenen over hun vergoeding. Het ziekenhuis of de zorginstelling kan deze BTW veelal niet verrekenen.
Wat zijn de voordelen van de btw-vrijstelling? De btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen levert je vooral tijdswinst op, omdat je vrijgesteld bent van heel wat fiscale en administratieve btw-verplichtingen.
Geen btw-aangifte voor Kleine ondernemers
De KOR (Kleineondernemersregeling) is op 1 januari 2020 ingegaan. Hier kun je als ondernemer voor in aanmerking komen als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar hebt gedraaid. In dit geval hoef je dan geen btw-aangifte te doen.
Als je btw over ingevoerde goederen of diensten hebt betaald in een ander EU-land en daar geen btw-aangifte doet, kun je de betaalde btw uit dat land terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Hiervoor moet je inloggen op de website 'Teruggaaf van btw uit andere EU-landen' om zo'n verzoek te kunnen indienen.
Bij een vrijstelling betaalt u geen btw en trekt u geen btw af. De btw op kosten en investeringen die betrekking hebben op vrijgestelde goederen en diensten, kunt u niet terugvragen.
Je kan zelf een vrijstelling aanvragen voor een niet-erkende opleiding, studie of stage, of vragen aan je VDAB-bemiddelaar om samen een aanvraag te doen. Contacteer je uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas) om na te gaan of je uitkering tijdens je opleiding, studie of stage gaat dalen.
Het is vrij gangbaar om bij een voorgenomen ontslag met wederzijds goedvinden in je vaststellingsovereenkomst op te laten nemen dat je vrijgesteld wordt van werk. Je hoeft dan tot je einddatum geen werk meer te verrichten, behoudt wel je loon en kunt ondertussen solliciteren naar een nieuwe baan.
Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2022 over een winst tot € 30.339,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.
Nederland heeft sinds 2020 twee schijven aan inkomstenbelasting. Zzp'ers met een inkomen onder de €68.507 betalen het laagtarief van 37,35 procent. Zzp'ers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50 procent.