De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) controleert het werk van de AIVD en beoordeelt of wij onze taken volgens de wet uitvoeren. De CTIVD heeft toegang tot al onze informatie en brengt openbare rapporten uit over haar onderzoeken.
Erik Akerboom, sinds 1 mei 2020 directeur-generaal van de AIVD.
De beroemde Britse spion heeft meerdere taken die je bij de AIVD ook tegenkomt. Zo legt hij contact met mensen om informatie te vergaren. Ook plaatst hij wel eens een microfoontje of een camera op een handige plek en luistert hij die gesprekken af. En tot slot volgt en observeert hij mensen.
Formeel heet een inzageverzoek aan de dienst 'een aanvraag tot kennisneming'. Bij een aanvraag tot kennisneming van (persoons)gegevens gaat het om persoonlijke informatie. De AIVD mag in dit geval alleen onderzoeksgegevens over u of uw familielid verstrekken die mogelijk in onze archieven voorkomen.
In een veiligheidsonderzoek onderzoekt de AIVD of de MIVD of u bij aanstelling een risico vormt voor de staatsveiligheid of andere staatsbelangen. Het administratieve onderzoek bestaat uit het controleren van uw gegevens in de systemen van de AIVD en de MIVD.
het tappen, ontvangen, opnemen en afluisteren van gesprekken, telecommunicatie (zoals telefoon) of andere vormen van communicatie; het onderzoeken van datastromen uit de ether of via internetkabels; het gebruiken van DNA-profielen om personen te identificeren.
De AIVD is een combinatie van een inlichtingen- en veiligheidsdienst. Wij onderzoeken en duiden heimelijke politieke intenties van andere landen (inlichtingen) en gevaren voor de nationale veiligheid (veiligheid). Van terroristisch geweld en radicalisering tot spionage door buitenlandse spelers.
Het Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken, afgekort als Mossad, geldt als een van de beste geheime diensten ter wereld. De Mossad werd in 1949 opgericht door de eerste Israëlische premier David Ben-Goerion.
Een goed voorbeeld is de functie van inlichtingenofficier. Daarvoor moet je minimaal een HBO-opleiding hebben afgerond, maar verder kijken we vooral naar iemands persoonlijke eigenschappen. De rest leren ze in de praktijk, daarvoor hebben we een eigen opleidingscentrum.
Dit is de Nederlandse 'geheime dienst'. De organisatie doet in binnen- en buitenland onderzoek naar dreigingen en risico's voor de nationale veiligheid.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Spion
Het salaris van een operationeel medewerker, informatiespecialist of taalspecialist bij de AIVD ligt tussen de € 2881 en € 4070 bruto per maand.
Een schoolverlater zal dus gemiddeld tussen de 36.000 en de 38.000 euro bruto per jaar verdienen. Bepaalde profielen, die 'junior+' genoemd worden krijgen jaarlijks 50.000 euro.
De AIVD is geen politiedienst en heeft geen bevoegdheden om arrestaties uit te voeren. AIVD'ers dragen ook geen wapens (eveneens een bekend misverstand). Dit zijn allebei taken van de politie.
De AIVD maakt onderdeel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar de MIVD valt onder het ministerie van Defensie. De MIVD werkt op vergelijkbare wijze als de AIVD, maar richt zich op onderwerpen die Defensie raken.
Een verklaring van geen bezwaar (vgb) heeft geen einddatum. Zolang u in dezelfde vertrouwensfunctie en bij dezelfde werkgever werkt, blijft dezelfde vgb van kracht. Wel moet uw werkgever op bepaalde momenten een hernieuwd onderzoek aanvragen.
Een veiligheidsonderzoek voor een baan bij de AIVD is de zwaarste in zijn soort (A-onderzoek) en neemt gemiddeld zo'n acht weken in beslag. Hierdoor duurt de totale sollicitatie- en selectieprocedure bij ons doorgaans aanzienlijk langer dan bij een andere (overheids)organisatie.
Er werken circa 2000 mensen bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Tijdens de sollicitatieprocedure krijgt u te horen of u een VGB nodig heeft. Dit houdt in dat er een veiligheidsonderzoek dient plaats te vinden om de VGB af te kunnen geven. Een andere vorm van screening waar de werkgever om kan vragen is bijvoorbeeld de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Lees hier meer over de VOG.
Taakomschrijving MIVD
De MIVD levert inlichtingen en veiligheidsinformatie aan het ministerie van Defensie en aan de 4 krijgsmachtdelen van Defensie: de luchtmacht, de landmacht, de marine en de marechaussee. De MIVD richt zich vooral op vredesoperaties en internationaal terrorisme.
De AIVD werkt aan de veiligheid van alle Nederlanders, door alert te zijn op nationale en internationale risico's en gevaren.
De Inlichtingendienst Buitenland (IDB), ook wel de Nederlandse CIA genoemd, spioneerde achter het IJzeren Gordijn, in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Nederlands kleinste en meest geheime inlichtingendienst werd anderhalf jaar geleden opgeheven, nadat interne spanningen waren uitgelekt naar de pers.
De Bundesnachrichtendienst (BND) is, naast het 'Bundesamt für Verfassungsschutz' en de 'Militärischer Abschirmdienst', een van de drie geheime diensten van Duitsland.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voert het veiligheidsonderzoek uit. De MIVD onderzoekt of voldoende zeker is dat u onder alle omstandigheden de vertrouwensfunctie trouw zal vervullen. Dat betekent dat u eerlijk, onafhankelijk, loyaal, integer en veiligheidsbewust moet zijn.
Wat is het verschil tussen een VGB en een VOG? Een VOG wordt door het COVOG van het ministerie van justitie verstrekt en het onderzoek gaat niet verder dan het opvragen van uw Justitiële Documentatie (JD). Voor de VGB wordt diepgravender onderzoek gedaan. Een VGB is nodig voor vertrouwensfuncties.