Vraag op een neutrale, eerlijke manier om informatie en u zult eerlijke, doordachte en waardevolle feedback terugkrijgen. Verstop een mening of een veronderstelling in uw enquêtevraag en u zult vooringenomen, onbruikbare reacties ontvangen.
Er kan sprake zijn van een vooroordeel dat nergens op gebaseerd is. Door wel de suggestieve vraag te stellen, komt een vragensteller nauwelijks dichter bij de waarheid. Dit maakt een suggestieve vraag geen goede positief-kritische vraag. Niet onbevooroordeeld wordt gezocht naar de juiste kennis.
Met dergelijke vragen probeert men de ondervraagde te intimideren en imponeren om zo een gevormde hypothese of om een eigen vooroordeel bevestigd te zien. “Heb ik gelijk als ik zeg dat je daar was?” (weinig suggestief) of “Je was daar hè?” (sterk suggestief).
Je herkent een suggestieve vraag aan het feit dat het gewenste of verwachte antwoord er al in doorklinkt. Denk maar eens aan iemand bij de kassa van een restaurant staat te wachten. De vraag van de serveerster “U wilt ook betalen?” is een suggestieve vraag. Het antwoord is natuurlijk hoogstwaarschijnlijk “Ja”.
Iets dat bepaalde gedachten oproept, wat ergens naar verwijst zonder het expliciet te benoemen. Suggestieve taal is een veelgebruikte manier om iets te zeggen dat taboe is, of waar (een deel van) het publiek misschien wel aanstoot aan zou kunnen nemen.
Een gesloten vraag heeft vooraf bepaalde antwoordkeuzes waaruit de respondent kan kiezen. Bij een open vraag wordt de respondent gevraagd om in zijn of haar eigen woorden feedback te geven.
Vragen stellen is een voorwaarde voor innovatie en het bevordert de prestaties binnen de organisatie. Daarnaast bouw je door vragen te stellen een band op met de ander. Je geeft blijk van interesse voor de kennis en beweegredenen van iemand anders, waarmee het vertrouwen in elkaar groeit.
Begin niet te snel met het bedenken van mogelijke oplossingen, maar denk eerst even rustig na over de mogelijke vragen die je zou kunnen stellen. Welke vraag je stelt bepaalt in welke hoek je oplossingen zoekt, dus overweeg ten minste een aantal verschillende vragen.
Vraag naar verduidelijking van iets dat de ander ter sprake heeft gebracht. Kunt u een voorbeeld geven? Wat bedoelt u precies?
Een geslotenvraag is een vraag waarop de ander alleen kan antwoorden met één van de voorgecodeerde antwoordmogelijkheden, vaak zijn deze antwoorden 'ja' of 'nee'. Gesloten vragen beperken dus de antwoordmogelijkheden, ze zijn handig om toe te passen wanneer je behoefte hebt aan specifieke informatie.
Een belevingsonderzoek geeft antwoord op vragen die hiermee verband houden. Die antwoorden zijn niet objectief, want ze komen voort uit individuele, persoonlijke beleving en waarneming.
Bij een suggestieve vraag worden respondenten subtiel bij de hand genomen om op een bepaalde manier te antwoorden. Suggestieve vragen zorgen er vaak voor dat respondenten feedback geven op een wijze die past bij de mening van de enquêtemaker.
Een sturende vraag, ook wel leidende of suggestieve vraag genoemd, wordt gebruikt om de ander zodanig te leiden dat hij antwoorden zal geven, ook al heeft iemand een bepaalde keuze in gedachte. Het is een vraag die het antwoord al suggereert en daardoor erg misleidend kan zijn.
Positieve of helpende taal, we noemen het ook wel focustaal, leidt de aandacht ook weg van de ingreep. Het gevolg is dat het kind minder angst en pijn ervaart.” Ouders denken vaak dat ze weinig kunnen doen tijdens een ingreep, aldus Vlieger.
[medisch] , [biologie] niet algemeen voorkomend, zeldzaam. 1) Af en toe 2) Gering 3) Hier en daar 4) Incidenteel 5) Niet algemeen voorkomend, zeldzaam 6) Niet dikwijls 7) Niet vaak 8) Nu en dan 9) Nu en dan optredend 10) Schaars ... af en toe Voorbeeld: Ik zag haar nog maar sporadisch.
Een retorische vraag is een stijlfiguur waarbij iemand een vraag stelt, en daar geen antwoord op verwacht. Iemand zou bijvoorbeeld kunnen roepen: [Ben je helemaal gek geworden?] De steller van de vraag verwacht hier natuurlijk geen ja of nee op, maar wil aangeven dat hij denkt dat je gek bent.
Een indirecte vraag geeft inhoudelijk wel een vraag weer, maar heeft niet de vorm van een vraag. De woordvolgorde is anders dan bij een directe vraag en bij hardop lezen stijgt de intonatie niet zoals bij een vragende zin. De vraag is of een jeugdrechter dan nog onpartijdig kan zijn.
Een diepte-interview kan je vergelijken met een gewoon sollicitatiegesprek. Hier legt de recruiter echter meer de nadruk op jouw persoonlijkheid. Hij of zij heeft als doel om jouw motivatie, werkervaring en vaardigheden af te toetsen. Zo kan de werkgever zien of er een match is tussen jou en de functie.