Bootcamp volgt minder een klassenstructuur dan CrossFit, je werkt eerder volgens een circuit patroon. Hierbij heb je verschillende stations waar je bepaalde oefeningen met een klein groepje tegelijkertijd uitvoert voor een X-aantal minuten, al komt deze manier van trainen ook bij CrossFit wel eens langs in de WOD's.
BOOTCAMP EN CROSSFIT, HET VERSCHIL. Bij Bootcamp maak je gebruik van je eigen lichaam en de elementen uit de natuur. Je bent dus veel buiten, warm of koud, droog of nat. Bij CrossFit train je primair binnen – in een CrossFit box – met je lichaamsgewicht & gewichten zoals barbells, kettlebells en wall balls.
Crossfitten kan helpen met afvallen, maar helpt je vooral met het verlagen van je vetpercentage en aan het opbouwen van de spieren. Tijdens het crosfitten verband je vet en bouw je spieren op voor een gezonde samenstelling van je lichaam.
Wanneer je begint zal je al snel resultaat zien. Toch is het raadzaam om meer dan één keer per week te sporten. Dit kan bijvoorbeeld drie keer in de week crossfit zijn. Maar je kan de crossfit lessen ook combineren met andere sporten.
Sommige mensen zien de crossfit als krachttraining, toch is het dat niet. Crossfit is namelijk veel meer dan krachttraining, er zijn echter wel een aantal krachtelementen in de methode verwerkt. Je krijgt een goede conditie als je aan crossfit doet.
Wat zegt de gezondheidsexpert? "Crossfit is heel goed voor je gezondheid, omdat het als doel heeft om jou zo algemeen en zo breed mogelijk fit te maken", zegt Jay van het Nederend, hoofdcoach crossfit bij Vondelgym. "Je moet én kunnen rennen én gewichten kunnen tillen én gymnastiekoefeningen kunnen doen.
Een crossfit workout stimuleert je namelijk om een ongekende fitheid te ontwikkelen. Ongeacht je startniveau. Met een regelmatige crossfit workout creëer je namelijk een flinke dosis atletisch vermogen, conditie, coördinatie en rompstabiliteit. Dit is iets waar je altijd beter van wordt.
CrossFit is een vorm van leven, van trainen, van eten en bewust omgaan met je lichaam. Het is een lifestyle die geschikt is en aanpasbaar is voor iedereen. Het bereidt je voor om fit door het leven te gaan, door middel van verschillende trainingsprogramma's die op elk niveau uitgevoerd kan worden.
Idealiter hou je 1 dag rust na iedere twee trainingsdagen en bouw je in het eerste jaar op naar drie dagen onafgebroken trainen, waar je dan weer een rustdag na neemt.
Een nadeel aan CrossFit ten opzichte van de sportschool, is dat deze sport een stuk sneller voor blessures kan zorgen. De oefeningen zijn zeer technisch en worden op hoog tempo uitgevoerd. In het begin van een workout gaat dat prima, maar als je vermoeid raakt, kan dat negatieve invloed hebben op de uitvoering.
Een WOD is een term waarmee een training wordt bedoeld. Het is een afkorting en staat voor Workout of the Day. Vooral bij Crossfit wordt deze term veel gebruikt. Een WOD training bevat vaak slechts enkele oefeningen.
De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus. Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur.
Omdat CrossFit inspiratie put uit zo veel verschillende disciplines, train je hiermee een heel breed soort fitheid. Het programma versterkt onder andere je conditie, kracht, flexibiliteit, snelheid, cardiovasculaire uithoudingsvermogen, coördinatie en balans.
Over het algemeen duren de meeste CrossFit-workouts tussen de 10 en 20 minuten, met een gebruikelijke totale les van een uur. De meeste CrossFit-workouts lijken kort omdat ze gericht zijn op intensiteit.
CrossFit is eigenlijk een vorm van fitness waarbij elementen van gymnastiek, atletiek, roeien en gewichtheffen met elkaar combineerd worden in één sport. Bij CrossFit gaat het er met andere woorden niet om dat je je specialiseert in één onderdeel, maar dat je vaardigheden ontwikkelt binnen alle disciplines.
De kern van CrossFit is feitelijk dat je in een korte tijd veel verschillende oefeningen doet, waarbij je lichaam alleen functionele bewegingen maakt. Denk hierbij aan rennen, gooien, springen, tillen, klimmen, duwen en trekken.
Volgens een nieuw onderzoek in Sports Medicine behaal je het beste resultaat als je elke spiergroep twee keer per week traint. Tijdens dit onderzoek analyseerden ze de spiergroei bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijd van een paar maanden.
Met een paleo dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten en leg je de nadruk op eiwitten en gezonde vetten. Daardoor breng je je lichaam weer in balans en verbetert je gezondheid (2). Dat is ook waarom een koolhydraatarm dieet zo populair en succesvol is.
Nederland telt ca 230 crosstraining boxen met een CrossFit® licentie. Als we uitgaan van 175 leden per box, dan zijn er in Nederland ca 40.000 mensen die wekelijks crosstrainen.