Het voorkomen van ingegroeide haren kan eigenlijk maar op één manier, namelijk door permanent ontharen. Hierbij zorg je ervoor dat de haren überhaupt niet meer groeien. Door middel van laserontharing kunnen we de haartjes permanent verwijderen!
Het kan gebeuren dat ingegroeide haartjes vanzelf weer weggaan, maar ze kunnen zich ook ontwikkelen tot een pijnlijke ontsteking. Op de plek van het ingegroeide haartje zal een roodachtig bultje vormen, vergelijkbaar met een puistje.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Scrub je bikinilijn voor je gaat scheren
Kies altijd voor een scrub met een fijne korrel zoals YIONN Kjarr. Grove korrels kunnen namelijk je huid beschadigen en irritatie veroorzaken.
Het regelmatig scrubben van de huid is erg belangrijk bij het bestrijden van rode bultjes na het scheren. Ingegroeide en platliggende haartjes raken los waardoor deze makkelijker verwijderd kunnen worden. Scrubben zorgt voor een zachte, schone en gladde huid.
Een ingegroeide haar ziet er vaak uit als een geïrriteerd rood bultje met pus op het huidoppervlak. Als het erger wordt, kunnen de rode bultjes veranderen in steenpuisten of cysten. Het wordt sterk afgeraden om aan de huid te krabben om het haartje eruit te krijgen want dan krijg je gegarandeerd littekens.
Voor een optimaal resultaat is het het beste om de huid meteen na het scheren te koelen, om een geïrriteerde huid te voorkomen. Breng daarvoor meteen een niet-irriterende crème tegen bultjes na scheren, of olie aan, bijvoorbeeld tea tree-olie, om een brandende huid tegen te gaan.
SCRUB JE HUID WEKELIJKS. Eén tot twee keer per week je bikinilijn scrubben is de manier om ingegroeide haartjes te voorkomen en verzekerd te zijn van een gladder resultaat. Door het scrubben worden dode huidcellen optimaal verwijderd.
Gebruik warm water en een transparante scheergel als je je scheert. Dat opent de poriën, helpt de mesjes beter over je huid glijden, en (omdat er geen schuim is) kan je zien wat je aan het doen bent. Scheer altijd in de richting van de haartjes, met zo weinig mogelijk bewegingen.
"Dit hangt af van je huidconditie. Hoe minder vaak je scheert, hoe minder de huid geïrriteerd raakt. Doorgaans is om de twee à drie dagen scheren beter voor je huid. Maar wie geen last heeft van irritaties of geen gevoelige huid of huidaandoeningen heeft, kan het gerust dagelijks doen."
Liefst 80 procent van de vrouwen scheert de bikinilijn. Doe jij dit ook? Dan weet je hoe lastig het is om dat te doen zonder scheeruitslag rond de bikinilijn.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Wat is karbonkel? Een karbonkel (ook wel karbunkel of negenoog genoemd) is een steenpuist die groter en ernstiger is dan een gewone steenpuist. Het kan ook gaan om een groepje steenpuisten die zo dicht bij elkaar zitten, dat ze samen één grote steenpuist vormen.
Crèmes die ureum of salicylzuur bevatten, verwijderen dode huidcellen en hydrateren de huid. Smeer ook zeker na het ontharen om de poriën opnieuw te sluiten en ingegroeide haren geen kans te geven. Deze schoonheidsproducten drogen de huid uit, waardoor ingegroeide haren sneller verschijnen.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken. Smeer niets op uw huid.
Veelvoorkomende oorzaken van puistjes rond je haarlijn
Verrassing: de haarverzorgingsproducten die je gebruikt kunnen een oorzaak zijn van puistjes op je rug, nek, borst en haarlijn. Stylingproducten - vooral pommade en wax - zijn de grootste boosdoeners, maar shampoos en conditioners kunnen ook bijdragen.