In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie.Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert.Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
De overgang kent drie verschillende fases: de premenopauze (of perimenopauze) de menopauze. de postmenopauze.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding, doordat de aanmaak van oestrogeen en progesteron afneemt. Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen.
Kom in beweging!
Vrijwel iedere regelmatige beweging die ervoor zorgt dat je hart wat sneller gaat pompen, kan al helpen bij het in toom houden van visceraal vet. Buikspieroefeningen zoals crunches of sit-ups zullen ervoor zorgen dat je buikspieren steviger worden, waardoor je buik er strakker uit ziet.
Ook in de overgang is afvallen mogelijk. De basis van afvallen is namelijk altijd hetzelfde: minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Dat doe je door een gezond voedingspatroon te combineren met voldoende beweging. Normaal gesproken gaan we bij vrouwen uit van een energiebehoefte van 2000 calorieën.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Overgangsklachten verminderen kan globaal op een aantal manieren. Denk bijvoorbeeld aan: Leefstijlaanpassingen zoals voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en geen alcohol drinken. Hormonale medicatie/hormoonsuppletietherapie gebruiken.
Het verschil tussen overgang en menopauze
Veel mensen denken dat de overgang en de menopauze hetzelfde is. Dat is echter niet het geval; de menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw en de overgang is de periode die daaraan vooraf gaat. In die periode verandert er van alles in uw lichaam.
Goede, gezonde voeding tijdens de overgang
Fruit: appels, pruimen, kersen, bananen, perziken, peren, mango's. Zaden: lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, maanzaad, pompoenpitten. Groenten: vooral groene groente, koolsoorten, broccoli, paprika, wortelen, taugé, rabarber, uien.
Gemiddeld begint de overgang als je 47 jaar bent, maar de precieze leeftijd is voor iedere vrouw anders.De overgang vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent. De gemiddelde vrouw verwacht dat zij op haar 50ste in de overgang zal komen.
Opvliegers komen bij vrouwen boven de 60 jaar vaker voor dan u denkt (evenals nachtzweten). Artsen krijgen hier vaak vragen over van oudere vrouwen, ook van 70 jaar en ouder. Sommige hebben er nog steeds iedere dag last van. Dus u bent zeker niet de enige!
De premenopauze verwijst dus letterlijk naar de periode voor de menstruatie definitief stopt. De meeste vrouwen stoppen met menstrueren rond het vijftigste levensjaar. De premenopauze begint al jaren eerder en kan zo'n zes jaar duren.
Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
U zult niet de enige vrouw zijn die zich tijdens de overgang 'uit het lood' geslagen voelt. Dit kan een scala van psychische klachten tot gevolg hebben, zoals neerslachtigheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst, en concentratie- en geheugenverlies.
Postmenopauzale klachten
Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
De vetverdeling verandert in de overgang
De veranderende hormonen beïnvloeden de verdeling van het vet in het lichaam. Het vet verhuist van de typische vrouwelijke rondingen naar een meer mannelijke vetverdeling2 rond de taille.
In zuivel, zoals kaas en melk, zit namelijk calcium, de belangrijkste bouwstof voor je botten. 10 microgram extra vitamine D vanaf je 50ste. Vanaf je 70ste is het advies om 20 microgram extra vitamine D te nemen. Door vitamine D bij te slikken, verminder je het risico op vallen en botbreuken als je ouder wordt.
Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.